kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3847
EURO
35,0605
STERLIN
41,0099
BITCOIN
$70.187
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Britanya’daki Alevi nüfusu netleşti

Britanya’daki Alevi nüfusu netleşti
06.12.2022
0
A+
A-

Britanya’da her on yılda bir online ve posta ile yapılan nüfus sayımı “Census” 2021’in sonuçları açıklandı. Yapılan sayımda Birleşik Krallık’ta Alevilerin nüfusu 26 bin olarak belirlendi. Birleşik Krallık’ta yapılan nüfus sayımında kendisini Alevi olarak tanımlayanların sayısı da netleşti.

2021 yılında ilk defa inanç bölümüne ‘Alevi’ yazma seçeneği ve etnik kimlik olarak ‘Kürt’ seçeneği de eklenmişti. Britanya Alevi Federasyonu ise ülkede görünür olmak ve yasal haklara ulaşmak adına konunun önemine vurgu yapan kampanya yürütmüştü.

BİRLEŞİK KRALLIK’IN TOPLAM NÜFUSUN 67 MİLYON 508 BİN 936

Her 10 yılda bir nüfus sayımı yapan Birleşik Krallık’taki son sayım 21 Mart 2021 Cumartesi gerçekleşti. İlk kez internet üzerinden gelen formlar doldurularak katılım sağlandı. Sayıma göre İngiltere ve Galler’in nüfusu 59 milyon 597 bin 300 kişi olarak belirlendi. Bu rakamın 56 milyon 489 bin 800’ü İngiltere’de, 3 milyon 107 bin 500 kişisi Galler’de yaşıyor.

İskoçya ve Kuzey İrlanda’da hesaplamaya dahil edildiğinde Birleşik Krallık’ın toplam nüfusunun 2022 itibariyle 67 milyon 508 bin 936 olduğu duyuruldu.

HEDEF 100 BİN OLARAK BELİRLENMİŞTİ

Nüfus sayımında gönüllük esasına göre isteyenlerin işaretlemesi için etnik ve dini kimliğini belli eden kategoriler de yer aldı. Bu şekilde Birleşik Krallık’ta yaşayan etnik ve dini grupların sayıları hakkındaki bilgilere de ulaşılmaya çalışıldı.

Özellikle Birleşik Krallık’taki Britanya Alevi Federasyonu, nüfus sayımı öncesinde Alevilerin inanç bölümüne kendilerini Alevi olarak işaretlemesi için kampanya başlattı ve 100 bin sayısı hedef olarak belirlendi.

“BEKLEDİĞİMİZ RAKAMIN 10’DA 1’İ ÇIKTI”

Seçim öncesinde büyük bir kampanya yürüten Britanya Alevi Federasyonu Başkanı Müslüm Dalkılıç ile çalışmalarda aktif rol alan federasyon yöneticilerinden İsrafil Erbil, sonucu değerlendirdi.

Her iki isim de sonucun önemli olmakla birlikte gerçek rakamı yansıtmadığını belirtti. Dalkılıç ve Erbil, Birleşik Krallık’ta yaşayan Türkiyeli sayınının 500 bin civarında olduğunu ve bunun yaklaşık 250-300 bine yakın bir kısmının Alevi olduğunu iddia etti.

Britanya Alevi Federasyonu Başkanı Müslüm Dalkılıç, bekledikleri rakamın 10’da 1’i oranında sonuç çıktığını söyledi. Dalkılıç, sayının düşük çıkmasının nedenlerini şu sözlerle açıkladı:

“Etnik kimlik ve inanç kısmı isteğe bırakılmıştı. Bu, nüfus sayımında uygulanan prosedürlerin uzunluğu da yeterli işaretlemelerin olmamasında etkili oldu. Toplumumuzun çoğunun dil konusundaki yetersizliklerinin de işaretlemeyi olumsuz etkilediği kanaatindeyiz. Bir de Alevilik öbür inançlar bölümünde yer alıyordu. Bütün bunları göz önüne aldığımızda tabii ki sonucun böyle çıkması da doğal.”

“ALEVİLERİN GÖRÜNÜR OLMASI NEDENİYLE SONUÇ ÖNEMLİ”

Çıkan 26 bin rakamının da kötü bir sonuç olmadığını aktaran Dalkılıç, “Aleviler, ilk defa Birleşik Krallık’ta bir seçimde nüfus sayımı listesinin içine girerek görünür oldular. Önceden hiç yoklardı. Bunun mücadelesini ortaya koymak da başarı. Toplumdaki bilinç arttıkça 10 yıl sonraki sayımda daha net oranların yansıyacağını düşünüyoruz. En azından kurumsal alanlarda daha bizi tanımış olacaklar” ifadelerini kullandı.

“KENDİSİNİ ALEVİ OLARAK NİTELEYENLERİN HEPSİ TÜRKİYE’DEN”

İsrail Erbil ise kendisini etnik bölümde Türk veya Kürt olarak işaretleyenlerin hepsinin Türkiyeli olmadığını kaydederek, şöyle konuştu:

“Kürt olarak işaretleyenler arasında Suriye, Irak ve İran’dan gelenler var. Yine Türk olarak işaretleyenler arasında Kıbrıslı Türkler, Balkan ülkelerinden veya Azerbaycan gibi yerlerden gelenler de bulunuyor. Oysa Alevilik bildiğimiz anlamda Türkiye dışında pek olmadığından ‘Aleviyim’ diye işaretleyenlerin tamamı Türkiye kökenli. ‘Aleviler vardır ve Alevilik haktır’ diyerek çıktığımız yolda bu açıdan da önemli bir sonuç. Bu bir başlangıç. Bir sonraki seçimde daha net sonuçlara ulaşılacaktır.”

Sayıma katılan 3 milyon 600 bin kişi ise dini inançlarla alakalı soruya cevap vermedi.

‘Diğer inançlar’ bölümünde Paganlar ilk sırada yer alırken, ‘Diğer dini gruplar’ bölümünde aralarında Aleviliğin de olduğu çok sayıda inanç sıralandı.

Buradaki işaretlemelerden bazıları şu şekilde oldu:

Pagan – 74 bin

Alevi – 26 bin

Jain – 25 bin

Wicca – 13 bin

Ravidassia- 10 bin

Şamanizm- 8 bin

Rastafaryan – 6 bin

Zerdüşt – 4 bin

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.