kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5606
EURO
34,8895
STERLIN
40,5473
BITCOIN
$66.780
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Ertan Beşkardeş Golden Globe yarışında mücadele ediyor

Ertan Beşkardeş Golden Globe yarışında mücadele ediyor
10.10.2022
0
A+
A-

GOLDEN Globe Race 2022 (Altın Küre Yarışı), orijinal Sunday Times Altın Küre Yarışı’nın üçüncü baskısıdır. Tek başına dünya çapında bir yelken yarışı olan yarış, 4 Eylül 2022’de Fransa’daki Les Sables-d’Olonne’dan başladı. 2018 etkinliğine benzer şekilde, solo denizciler, 21 Ağustos 2022’de açılan GGR Yarış Köyü için Les Sables-d’Olonne’a gitmeden önce 14 Ağustos 2022’de Gijón’da (İspanya) SITraN Prologue için toplandılar.

Aslen İstanbul, Türkiye’den olan ve şimdi Bournemouth, Birleşik Krallık’ta yaşayan Ertan Beşkardeş, Golden Globe Race 2022’de yer alıyor.

Ertan Beşkardeş, 2018 Altın Küre Yarışı’na en son kaydolan kaptanlardan biriydi ve dünya çapında kesintisiz bir yat yarışına tek başına katılmaya hazır olmadığını çabucak fark etti.

Emekli olduktan sonra, Rustler 36 Masthead sloop Lazy Otter ile 2022 yarışına katılma kararı aldı ve Atlantik’te 70 knot rüzgarda teknesinin defalarca devrildiği 2021 NOSTAR’da yer alarak ağır hava deneyimi kazanmaya başladı. Onarım yaptığı Azor Adaları’na gitti ve Altın Küre Yarışı kaptanı Guy Waites ile buluştu.

‘‘Daha önce hiç böyle bir hava yaşamamıştım; Günlerce 60-70 knot rüzgarlar ve 10m dalgalar. Hayatta kaldıktan sonra çoğu şeye hazır olduğumu hissediyorum ve birçok şeye tahammül edebiliyorum” demişti 60 yaşındaki Beşkardeş.

Beşkardeş yarışı tamamlarsa, dünyayı durmadan dolaşan ilk Türk olacak. Sıfır teknolojiye izin verilen dünya çapında kesintisiz bir yelken yarışı olan Golden Globe, 1969’da Sir Robin Knox Johnson tarafından ilk kez tamamlanmıştır.

Geçtiğimiz hafta ailesi tarafından Londra Gazete’ye verilen bilgiye göre, Beşkardeş şu anda Doğu Afrika kıyılarında 5. sırada ve uzun süredir mücadele ediyor. Ayrıca olayların yalnızlık tarafını hissetmeye başladı – ailesinin/arkadaşlarının onunla konuşmasına izin verilmediği bildirildi.

Birleşik Krallık, Avrupa ve Akdeniz çevresindeki sularda geniş bir solo deneyime sahip olan Beşkardeş, İngiltere’ye taşınıp Bournemouth’a yerleşene kadar yaşadığı Türkiye’de İstanbul Boğazı’nda genç yaşta yelkenciliğe başladı ve burada eşi Arzu ile birlikte askeri terzilik ve regalia terzilik yaptı.

Çift, Christchurch’ten yola çıkarak ilk teknelerini evlerinin arka bahçesinde inşa etti. Ardından, Beşkardeş 2017’de Sardunya’da bulduğu Rustler 36, Lazy Otter’ı satın almadan önce bir dizi tekne – bir Drascombe Cruiser Longboard, bir Parker 235 ve bir Jeanneau Sun Odyssey 33 – satın aldı.

Lazy Otter’ı 2022 yarışının başlamasından önce Fransa’daki Les Sables d’Olonne’da konuşlandırdı ve 2021 kışında Biscay’e yelken açtı.

Yatching Monlthy’e yaptığı açıklamalarda, 2022 Altın Küre Yarışına neden katıldığını anlattı.

Beşkardeş, ‘‘Ben her şeye evet diyen biriyim ve başarısızlığa da aldırış eden biri değilim. Hep Altın Küre Yarışı yapmak istemişimdir ve bu değişmedi. Evet, ilk denemede başarısız oldum, ama bana çok şey öğretti. Lazy Otter’ı 2018 yarışından sadece altı ay önce satın aldım. Dünyayı dolaşmak için yeterince hazırlamak için biraz soruyordu. Ayrıca yarışa gerçekten hazır olmadığımı da fark ettim.

Telsizim çalışmıyordu, motorum çalışmıyordu ayrıca tekneyi hazırlamak için altı aydır ailemden uzaktaydım. Her şey bir araya geldi ve benim için zaman değildi, bu yüzden beş gün sonra zevk almadığım için A Coruña’ya girdim.

Ama bu deneyimi yaşadığım için çok minnettarım çünkü hayatta kitap okuyarak değil, sadece deneyimleyerek öğrenebileceğiniz birçok şey var. Jean Luc Van Den Heede ve Mark Slats ve Dick Koopmans gibi insanlardan öğrendiğim çok şey vardı, bu yüzden bir eğitimdi.

Bunlar gözlemleyerek öğrenebileceğiniz şeyler değil; yarışa başlamak için içinde olmanız gerekiyor ki ben de öyle yaptım, şimdi tamamen farklı bir bakış açısıyla bir sonraki aşamaya geçiyorum’’ ifadelerini kullanmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.