kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5286
EURO
34,9017
STERLIN
40,7465
BITCOIN
$65.035
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

GİK-DER, 1 Ekim Ulusal Eyleme destek verdi

GİK-DER, 1 Ekim Ulusal Eyleme destek verdi
03.10.2022
0
A+
A-

Artan yaşam maliyetleri, enflasyon oranın çok altında dayatılan maaş artışı önerilerine karşı 1 Ekim Cumartesi günü, İngiltere’de sendikalar, sivil toplum hareketleri ortak eylem düzenledi. 1 Ekim Ulusal Eylem Günü kapsamında sendikalar greve çıkarken, halk ise alanları doldurdu.

İngiltere’nin dört bir yanında Don’t Pay, Enough is Enough, Just Stop Oil, Extinction Rebellion, Fuel Poverty Action, Insulate Britain hareketleri ile RMT, ASLEF ve CWU’nun çağrısıyla yapılan eylemlerde halk sokaklara aktı, eylemler yıllardır görülen en büyük eşzamanlı protesto dalgası olarak tarihe geçti. İngiltere’de Eastbourne’dan Edinburgh’a, Newcastle’dan Norwich’e onlarca meydanda halk ve sendikalar eyleme çıktı. Enerji faturaları ve artan yaşam maliyetlerine karşı kurulan insiyatifler ile dayatılan sefalet zammına karşı mücadele eden sendikaların koordinasyonunda hayata geçirildi. Düzenlenen eylemlere binlerce kişi katılırken, demiryollarında da son yılların en büyük grevi gerçekleştirildi.

Londra’nın merkezindeki King’s Cross’ta yapılan eylemde binlerce kişi bir araya geldi. Muhafazakar Parti’ye tepkinin öne çıktığı eylemde,  “Faturaları ödemeyin”, “Yeter artık” ve “grevleri destekleyin” yazılı pankartlar taşındı. Yapılan konuşmalarda enerji firmalarının karlarında rekor artış yaşanırken, Muhafazakar Parti’nin firmalardan tek seferlik ek vergi almayı reddettiği, son açıklanan bütçe planı ile zenginlerin servetlerini artırırken halkın yoksulluğa mahkum ettiği vurgulandı. Muhafazakar Parti hükümetinin istifası istenen açıklamalarda grevlerin ve sokak eylemlerinin büyütülmesi talebi öne çıktı.

Don’t Pay hareketinin bileşenleri arasında yer alan Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER) ile Young Struggle ve Sosyalist Kadınlar Birliği üyeleri de miting öncesi Tottenham Hale bölgesinde yapılan bildiri dağıtımına ardından ise eyleme katıldı.

Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası RMT, tren makinistlerinin sendikası ASLEF’in üyeleri ise ülke genelinde tren seferlerini durdurarak eylemlere katıldı. Post Office işçileri de İletişim İşçileri Sendikası CWU’nun çağrısıyla çıktıkları 48 saatlik grevin parçası olarak posta dağıtımını durdurdu. Posta işçileri grev yerlerinden 1 Ekim Ulusal Eylem Günü’ne destek verdi.

Eylem nedeniyle Londra’daki Westminster, Waterloo, Lambeth ve Vauxhall köprüleri göstericiler tarafından geçici olarak trafiğe kapatıldı. Konuşmaların ardından eylem Parlamento Meydanı’na yapılan yürüyüş ile sonlandırıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.