kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4948
EURO
34,9777
STERLIN
40,7471
BITCOIN
$64.614
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Edmonton çöp yakma tesisine karşı eylem

Edmonton çöp yakma tesisine karşı eylem
12.01.2022
0
A+
A-

DAYMER, Edmonton çöp yakma tesisine karşı 16 Ocak Pazar günü yapılacak olan yürüyüş hakkında basın açıklaması yayınladı.

‘‘Kullanım ömrü geçen yıl dolan Edmonton Çöp Yakma Fırını, Enfield, Haringey, Hackney, Islington, Barnet, Waltham Forest ve Camden belediyelerinin kararı ile sadece Britanya’nın değil Avrupa’nın en büyük çöp yakma fırını haline getirilmek isteniyor. Maliyeti en az 1.2 milyar sterlini bulacak olan Edmonton IKEA yakınında yer alan çöp yakma tesisi, soluduğumuz havaya her yıl 700 bin ton karbondioksit (CO2) salarak soluduğumuz havayı zehirleyecek. Son birkaç aydan beri zirveye çıkan bölge halkının tepkilerini görmezden gelen belediye başkanları ve encümen üyeleri yeni tesiste kullanılacak olan son teknoloji ile atmosfere sadece buhar salınacağını iddia etmekteler.

Bu iddianın gerçekleri yansıtmadığı Hava Kirliliği Üzerine Tüm Partiler Parlamento Grubu’nun Aralık ayında yayınladığı Atık Fırınlarında Kirlilik (Pollution from Waste Incineration) raporu ile ortaya kondu. Başkanlığını İşçi Partili Geraint Davies’in yaptığı parlamento grubu, yayınladığı rapora dayanarak Edmonton Çöp Yakma Tesisi’nin inşasının durdurulmasını talep etti. Rapor için bir sunum yapan bilim insanları gaz ile birlikte dışarı çıkan en küçük nano partiküllerin en enerjik ve biyolojik sisteme en fazla nüfuz eden yani insan vücuduna çok kolayca giren partiküller olduğuna ve tehlikelerine dikkat çekiyor. Gaz gibi hareket etme kabiliyeti olan bu partiküllerin filtreler ile önlenebileceğini iddia edenlerin fizik yasaları tarafından yalanlandığının dile getirildiği raporda bu partiküllerin kana ve organlara kolayca nüfuz ederek kalp, beyin ve akciğerlere hasar verdiğinin de altı çiziliyor. 40 yıllık klinik deneyimi olan onkolojist Ruggerero Ridolfo, çöp yakma tesisi yakınlarında yaşayan çocukların ayak parmaklarında ağır metaller olduğunu tespit ederken, çocuk lösemisi ile bağlantılarına da dikkat çekti.

Kendileri ve çocukları çöp yakma fırınlarının yakınlarında yaşamayanlar ve yaşamak istemeyecekler, bölgede yaşayan halkın sağlığını hiçe sayarak bu kararı veriyorlar. Kabul etmiyoruz ve derhal çöp yakma tesisinin yenilenmesinin durdurulmasını istiyoruz. Çöp yakma tesisi için harcanacak olan para, daha fazla geri dönüşüm ve çöp üretilmesinin azaltılması için kullanılabilir.  Olmayan karbon yakalama ve depolama teknolojine sığınanlar, çoğunluğu geri dönüştürülebilir atıkların yakılmasından kaynaklı salınan 700 bin ton karbondioksiti yok sayanlar, insan sağlığını hiçe sayanlar kolaya kaçarak alternatif üreteme zahmetine katlanmıyor.

Bölge hakları olarak, geri dönüşüm de olmak üzere belediyelerin ve yetkililerin üstesinden gelemediği tüm sorunların çözümüne talibiz. Hava Kirliliği Üzerine Tüm Partiler Parlamento Grubu’nun çağrısı ve uyarılarının dikkate alınarak, çöp yakma tesisinin inşası derhal sona erdirilmelidir.’’

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.