kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4862
EURO
34,9409
STERLIN
40,6500
BITCOIN
$64.611
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Serkan Tatar: ‘‘İngiltere’nin ekonomisi 2021’de büyüyecek’’

Serkan Tatar: ‘‘İngiltere’nin ekonomisi 2021’de büyüyecek’’
02.06.2021
0
A+
A-

İNGİLTERE’NİN başarılı uzman muhasebeci ve yeminli mali müşavir Münir Tatar, geçtiğimiz Şubat ayında bayrağı oğluna devretti.

1982 yılından beri toplumun önde gelen muhasebe uzmanlarından biri olan Münir Tatar, 65 yıl önce Rüstem Zihni Tatar, Hasan Zihni Tatar ve Sermet Zihni Tatar kardeşleri tarafından Londra’da kurulup faaliyete geçirilen muhasebe ve denetim şirketi ‘Tatar Brothers & Co’da, bayrak değişim gerçekleşmişti.

Şubat ayında, genç ve başarılı mali müşavir Serkan Tatar aile şirketini devralmıştı. Birmingham Üniversitesinde Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra Uluslararası İşletme bölümünden yüksek lisans eğitimi tamamlayan Serkan Tatar, dünyaca ünlü Deloitte Muhasebe ve Denetim şirketinde 8 yıllık kıdemli yönetici tecrübeye de sahip.

Aile şirketini devralan genç mali müşavir Londra Gazete’ye konuşarak İngiltere’deki ekonomik durumu değerlendirdi. Tatar şu ifadeleri kullandı:

‘‘Mevcut İngiltere ekonomik durumuna ilişkin genel görünüm açısından, pandemiden bu yana aralıklı modeller var. Çeşitli uzmanlar, İngiltere’nin ekonomisinin 2021’de ekonomik büyüyeceğini belirtti, ancak koronavirüs öncesinden daha yüksek olmayacağı vurgulandı. Bu nedenle, aşının piyasaya sürülmesi, karantinanın hafifletilmesi ve işletmelerin açılması müşterilerimiz için cesaret verici olmuştur. Öncelikle ağırlama (hospitality) sektörü yavaş ama emin adımlarla yoluna devam etmeye çalışıyor ancak tam normalliğe değil. Restoranların mevcut koşullarda nasıl tepki verdiği ve adapte olduğu takdire şayandı. Yeni teknolojiye ve değişen menülere iyi uyum sağladılar. Hükümet tarafından sağlanan hibeler ve maaş destek fonu (furlough), işletmeler için bir güvenlik ağı olmuştur, ancak sonrası hayati önem taşımaktadır. Müşterilerden talep olmasına rağmen, maliyet devlet tarafından karşılandığı için insanlar rahattı ama asıl soru, furlough sona erdiğinde ne olacağı.

‘BORÇ ALINAN PARANIN GERİ ÖDENMESİ GEREKİYOR’

Muhasebecilere sürekli sorulan malum soru budur. Maaş destek fonu, pandemi sırasında işçilerin ve işverenlerin devam etmeleri için çok önemliydi. Değerli bir destek ama bir bedeli de var. Örneğin, ‘Bounce Back’ hibesi veya maaş destek fonunun bir bedeli var ve şimdi İngiltere’nin borcu GDP’si neredeyse yüzde yüz. Doğal olarak, pragmatik olmak ve bu borcun nasıl geri ödeneceğini sormak gerekir. Bu, enflasyon veya vergi artışı yoluyla gerçekleşebilir. Hükümet, gelecekte kurumlar vergisi artışının mümkün olabileceğine dair birkaç ipucu bıraktı. Borç alınan paranın geri ödenmesi gerekiyor ve bu çok zor bir karar.’’

‘BREXİT, BU YIL KORONAVİRÜS NEDENİYLE FARK EDİLMEDİ’

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden tamamen ayrılması ile birlikte, İngiltere ekonomisine de ciddi bir etki olacağını vurgulayan Tatar, şöyle konuştu:  ‘‘Genel olarak, ekonomide büyük miktarda istikrarsızlık ve hareketli parçalar var. Brexit, bu yıl koronavirüs nedeniyle fark edilmedi, ancak uluslararası ticaret üzerinde büyük bir etkisi oldu. Uluslararası ihracatla ilgili olarak, maliyetlerde ciddi bir artış var ve bunun ticaret üzerinde de uzun vadeli bir etkisi olacak. Muhasebeciler, işletme sahiplerinin yönetmeleri ve kabul etmeleri gerektiğini bilmelerini sağlar. Dolayısıyla, işletmelerin sergilediği sabır ve doğru zihniyet, devam etmelerini sağladı. Daha da kötüsünün bittiğini umuyoruz, iyileşmeye giden yol gelecek için olumlu olmalı.”

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.