kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,6062
EURO
36,3517
STERLIN
43,5893
BITCOIN
$93.800
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Orta şiddetli yağmur
Salı Açık
7°C
Çarşamba Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Perşembe Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cuma kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Londra’daki kadınlar kendilerini güvende hissetmiyor: ‘‘Kadın olmak zor, kadın ölmek kolay’’

Londra’daki kadınlar kendilerini güvende hissetmiyor: ‘‘Kadın olmak zor, kadın ölmek kolay’’
24.03.2021
0
A+
A-

Tüm dünyada kadına şiddet ve cinayetlerin artış gösteriği bir dönemde, kadınlar bu süreçte fiziksel, psikolojik, dijital, ekonomik ya da sözlü olarak çok çeşitli olarak şiddete uğramakta. İngiltere’de Sarah Everard cinayetinin ardından, kadın cinayetleri hem İngiltere hem de dünya basınında yeniden gündem oldu. İngiltere İstatistik Ofisi (ONS) ise, 2019-2020 yılında elde verileri yayınladı. Elde edilen verilere göre, 2019-2020 yılında 188 kadın cinayeti işlenirken cinayetlerin yüzde 71’inin evde gerçekleşti. ONS’nin raporunda İngiltere’de bir yıl içinde 188 kadın cinayeti işlendiği, cinayetlerin 61’inin kadının partneri tarafından işlendiği bilgisi yer aldı.

İngiltere’de 2009 ile 2018 yılları arasında toplamda bin 425 kadının öldürüldüğünü belirten araştırmalar, bu rakamlarla 10 yıl boyunca üç günde bir kadın öldürüldüğünü aktardı. Birleşik Krallık genelinde her yıl en az 2 milyon kişinin aile içi istismara maruz kaldığı belirtilirken, İngiltere hükümetinin 10 yıl içinde işlenen bin 425 kadın cinayetinden yalnızca aile içinde gerçekleşen cinayetleri ‘kadın cinayeti’ olarak adlandırdığı belirtildi.

Londra Gazete olarak bu hafta İngiltere’de yaşayanlar kadınlarla röportaj yaparak, ‘Bir kadın olarak Londra’da kendinizi güvende hissediyormusunuz?’ sorusunu sorduk. Birbirinden ilginç cevap ve yorumlar aldığımız röportajda, kadınlar kendilerini güvende hissetmediklerini ve bunun sadece İngiltere’de değil, dünyanın her yerinde böyle olduğu vurgulandı.

Destiny Karakuş

İngiltere’de yaşayan Türk kökenli bir kadın olarak, haklarımı her iki ülkede de kıyaslayabildiğim için şanslıyım. Ne yazık ki, kadınlar için durumun gerçekliği kasvetli; Birleşik Krallık’taki haklarım, hukuki açıdan korunuyor ancak Türkiye tehlikeli bir karar alarak kadın haklarını koruyan İstanbul Sözleşmesini feshetti. Ülkelerin kadınları korumak için yapması gerek temel düzey, sert ceza adaleti sisteminin her bir parçasını onları daha iyi savunmak için çalıştırma taahhüdü içerir. Yine de bunlar önleyici tedbirler değil, bir güvenlik ağıdır. Buna rağmen, kadınlar olarak hala biraz daha hızlı yürüyoruz veya koruyucu bir silah olarak anahtarlarımızı parmaklarımızın arasında taşıyoruz. Kadınların davranışlarını normalleştirmek yerine, erkekler cinsiyet eşitliğine saygı duyacak ve onu savunacak şekilde eğitilmelidir. Kültürel değişimin yaratıldığı tek zaman başka bir kadınının ulusal haberlere çıktığı zaman olursa, kadın olarak eşitliği ne zaman elde edeceğiz?

Yasemin Nafi

Londra’da yaşayan genç bir kadın olarak kendimi güvende hissetmek her zaman bir zorluk olmuştur. Bunun nedeni ise, ne zaman nerede neden ve nasıl nelerle karşılaşabileceğim bilmediğim. Diğer kadınların başında gelenleri duyuyorum ve kendimi korumak için daha duyarlı ve dikkatli olmaya çalışıyorum. Kadınlar dünyanın her yerinde kendini güvende hissetmiyor.

Şifa Abdullah

Londra, herkes için harika fırsatlar sunun güzel bir şehirdir, ancak bu güvenli olduğu anlamına gelmez. Londra’da yaşayan genç bir kadın olarak, yalnız seyahat etmek bazen çok zor olabilir. İnsanların sizin hakkınızda olumsuz yorumlar yapması veya yaklaşık her bölgede olay yerinde polislerin olması. Bu şehir asla uyumuyor, bu nedenle size eşlik edilmediği zaman tehlikeli olabilir ve kendinizi güvende hissetmeyebilirsiniz.

Eliz Stanley

Londra’da yaşayan genç bir kadın olarak Londra’nın kadınlar için güvenli olmadığının bilincindeyim. Kadınlar olarak sokakta yürürken tedirgin oluyor, sözlü tacizle karşı karşıya kalıyor, saldırıya uğruyor veya öldürülüyor. Kadına karşı şiddet ve taciz her zaman her yerde mevcut, özellikle Londra’da bu hızlıca artıyor. Belirli bölgeler ise kadınlar için çok daha tehlikeli ve her zaman dikkatli olmamız şarttır. Sarah Everad’ın başında gelenler pek çok kadını derinden etkiledi çünkü onun da her gün aldığı önlemleri veya yaptığı hesaplamaları hepimiz yapıyoruz. Daha uzun, daha iyi aydınlatılmış eve dönüş yolunu seçiyoruz, ‘Aptal olma, geceleri tek başında eve yürüyebilirsiniz bu senin hakkın’ diyen bir ses için kendimize cesaret veriyoruz. Bir kadın olarak eve vardığımız zaman arkadaşlarımıza ‘Evdeyim’ mesajı göndermek zorundayız. Kadın olmak zor, kadın ölmek kolay.

Özel Özköylü

Kadınların hem sözlü hem de fiziksel olarak istismar edildiğini duydum ve bu kadınlardan birinin kendim olabileceğini düşündüm. Böylesi erkek kültürü nedeniyle kendimi her zaman tetikte buluyorum. Londra’da yaşayan genç bir kadın olarak kendimi burada güvende hissetmiyorum. Hava karardıktan sonra kendimi toplu taşıma araçlarından kaçarken buluyorum ve kendimi her zaman araba sürerken daha güvende hissediyorum. Bunun başlıca nedeni, kadınlara yönelik erkek tutumudur, genellikle kadınlar nesneleştirilir ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak istismara uğrama riskiyle karşı karşıya olduğumuzu hissettirilir. Sarah Edevard ile ilgili çıkan son haberler, kendimi muhafız etmem gerektiğini ve kadınlara Londra’da nadir de olsa erkekler tarafından saldırıya uğradığını anlamamı sağladı.

Helin Binboğa

Bir kadın olarak erkeklerin dikkatlini çekmemek için davranışlarımı her zaman değiştirecek şekilde yetiştirildim, ancak özellikle geceleri dışarıdaysam görünüşümü değiştirmem gerektiğini hissettiğim noktaya gelmiştim. Yetkililerin gerekeni yapmadığından dolayı kadınların yüzde 95’ı cinsel taciz olaylarını bildirmiyor. Bu şok edici bir rakam ve çok rahatsız edici çünkü kadınlar sürekli olarak tecavüz edilme, saldırıya uğrama veya şiddette maruz kalma ihtimali ile karşı karşıya. Kadınlar, insan haklarını ihlal etme niyetinde olan erkekler tarafından hedef alınıyor. Bu artık okula kendi başında otobüsü binen 12 yaşındaki kızlar içinde geçerli olmaya başladı. Kuzey Londra’da büyürken kendim ve tanıdığım diğer birçok kadın cinsel taciz mağduruydu. O zamanlar sadece 16 yaşındaydım. Otobüste bir akşam vardiyasından eve dönerken, otuzlu yaşlarının başlarında sarhoş olan bir adam karşıma oturmaya karar verdi ve cinsel yorumlar yaparak başladı, ardından fiziksel eylemlere yükseldi. Toplu taşıma aracında başka insanlarda vardı ama kimse tek kelime etmedi. Bu güne kadar beni duygusal olarak yaraladı bu olay. Kendi özgüvensizlikleriyle aşılanan erkeklere kadınlara nasıl davranılacağı  öğretilmeli çünkü bu artık sadece bir güvenlik meselesi değil, kamusal alanlarda bir özgürlük meselesi.

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.