kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3698
EURO
35,0047
STERLIN
40,9501
BITCOIN
$69.894
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Öğrenciler Türkçe GCSE ve A levels sınav notlarını almamakla karşı karşıya

Öğrenciler Türkçe GCSE ve A levels sınav notlarını almamakla karşı karşıya
17.03.2021
0
A+
A-

‘SİLENCED Voices’ raporuna göre, binlerce öğrenci bu yaz dil GCSE ve A levels notlarını kaçırma riski altında olduğu kaydedildi.  

Bir düşünce kuruluşunun açıklamasına göre, toplum dilleri (community languages) buna Türkçe’de dahil olmak üzere, sınavlara girmeye planlayan öğrenciler – öğretmen değerlendirmesi yoluyla not almak için zorlanabilir. Bunun nedeni ise çoğu dil dersleri okullarda öğretilmiyor.  

Düşünce kuruluşu Global Future tarafından hazırlanan Silenced Voices raporu, Bengalce, Gujarati, Lehçe, Yunanca ve Türkçe gibi topluluk dillerinin genellikle Cumartesi okullarında veya ‘ek okullarda’ öğretildiğini belirterek,  öğretmenlerin sınav düzenleyicisi Ofqual tarafından yeterli olarak tanınmadığı için öğrencilere not verme nitelikte olmadığı inanıldığını vurguladı.  

Global Futuregeçen yıl ki durumun tekrarlanma olasılığını gündeme getirdi. Türkçe gibi sınavların iptal edilmesi üzerine öğrencilerin birçoğunun not alamadıklarını belirtti. Düşünce kuruluşuna göre, Birleşik Krallık’ta her yıl yaklaşık 30 bin öğrenci topluluk dilleri üzerine sınava giriyor.  

Rapor yazarı Rowenna Davis şunları söyledi: “Binlerce öğrenci bu notları almak için Cumartesi okullarına katıldı, ancak sınavlardan tek taraflı olarak çekildikten sonra hiçbir zaman notları verilmedi. Topluluk dillerinin öğrencileri ve öğretmenleri mahvoldu. Hükümetin topluluk dilleri üzerindeki ‘kör noktası’ nedeniyle binlerce öğrenci, üzerinde çalıştıkları nitelikleri elde etme şansını yine kaybetme riskiyle karşı karşıya.” 

ÖĞRENCİLERE ‘TOPLULUK DİLLERİNDE’ NOT VERİLMESİ REDDEDİLDİ 

Ulusal Tamamlayıcı Eğitim Kaynak Merkezi’ndeki (NRCSE) kampanyacılar, adayların sınavlara girmesine izin vermek için bakanları 3 milyon sterlinlik acil hibe yapmaya çağırıyor. 

Öğrencilerin Türkçe GCSE ve A levels sınavları için not verilmeme olasılığı hakkında Londra Gazete’ye konuşan İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu Başkanı ve Duke’s Aldrigde Akademesi müdür yardımcısı Nuriye Mertcan, şu ifadeleri kullandı:  

‘‘Bu durum oldukça üzücü. Çok çalışıyoruz. Almanca veya Fransızca konuşan bir aileden gelseniz bile çoğu durumda notunuzu alırsınız, ancak bizim çocuklarımız alamadı. Hükümet tarafından bizlerle konuşulmadı. Ulaşmak için hiçbir çaba gösterilmedi. Sanırım bize güvensizlikle bakılıyor. Diğer dillere daha fazla değer verildiği görülüyor ve bu bir tür kurumsallaşmış bir önyargı.  

Konsorsiyumun Türkçe sınavları için çalışmaları Ofqual ve JCQ’nun çok az kurumun davet edildiği toplantıda sunulduktan sonra, sınavları değerlendirme açıklamasında yer aldı. Konsorsiyumun sınav merkezi olarak Türkçe GCSE ve A Level sınavlarına ilaveten, birçok yabancı dil kurumlarına öncülük etmekten gurur duymaktadır. Tamimiyle kar amacı olmayan sınav merkezinde sınav başvuruları devam etmektedir. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirler.’’ 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.