kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5715
EURO
34,9803
STERLIN
40,6215
BITCOIN
$64.430
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
13°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Census’a kaydolup toplumsal gücümüze güç katalım

Census’a kaydolup toplumsal gücümüze güç katalım
17.03.2021
0
A+
A-

HER 10 yılda bir gerçekleştirilen ve İngiltere ve Galler’de yaşayan tüm insanlar ve konutlar hakkında bilgi veren genel nüfus sayımı, bu sene 21 Mart 2021 Pazar günü gerçekleşecek.

Sayım, bu yıl ilk kez internet üzerinden doldurulacak formlarla yapılacak. Sayımdan sorumlu kuruluş Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), çoğu haneye kişiye özel kodlar bulunan mektuplar yolladı ve bu kodlarla www.census.gov.uk internet adresinde erişilebilecek formlar doldurulacak.
2011 yılındaki nüfus sayımı İngiltere ve Galler’de yaşayan nüfusun yüzde 7 artışla 56,1 milyona çıktığını ortaya koymuştu. Artıştaki en büyük etken ise ülke dışından göç. Sayım verileri, nüfusun yüzde 13’ünün Birleşik Krallık dışında doğduğunu da ortaya koymuştu. Verilere göre ülke dışında doğanların sayısı son 10 yılda 3 milyon artmıştı Nüfus artışının arkasındaki başlıca faktör göç olarak görülüyordu. Etnik olarak ‘beyaz Britanyalı’ olarak tanımlanan kesimin oranında ise yüzde 7 düşüş görmüştü.

Londra Gazete olarak ulaştığımız resmi verilere göre, 2011 yılında gerçekleşen Census’da, toplam 120 bin 794 Türkçe konuşan kişi olduğu ortaya çıktı. ONS istatistik kurumuna göre, 101 bin 721 Türk ve 19 bin 73 Kıbrıslı Türk olduğu belirtildi. Bu bilgiler ise 2011 yılında gerçekleşen nüfus sayımında ‘etnik köken’ kısmında yazılan cevaplara göre oluştu. Çeşitli kaynaklar veya söylemler doğrultusunda, Birleşik Krallık’ta yaşayan Türkçe konuşan toplumun nüfusu 600 bin’den fazla olduğu inanılmakta. Ancak resmi veriler bu sayılar yansıtmıyor, bunun nedeni ise nüfus sayımında kişilerin kendilerini ‘Türk, Kürt, Kıbrıslı Türk’ olarak belirtmediklerinden dolayı kaynaklandığı iddia edildi. 2011 yılında gerçekleşen Census çerçevesinde, Türkçe konuşan toplumla ilişkin elde edilen diğer veriler doğrultusunda, Londra’da ana dil olarak ‘Türkçe’ yazan 71 bin 242 kişi oldu, İngiltere genelinde ise bu rakam 98 bin 83’idi.

Dolayısıyla, 21 Mart’taki nüfus sayımı Türkçe konuşan toplumun gerçek sayısını öğrenmek için büyük bir fırsat.  Tüm toplum üyelerimizin Census formunda etnik köken, doğum yeri, ana dil ve inanç kısmında doğru bilgileri doldurup kaydolmasıyla birlikte, toplumsal gücümüze güç katacağız.

Bu hafta Londra Gazete olarak ‘Census’ konusunu ele alarak, sivil toplum kuruluşların temsilcileriyle söyleşi yaparak toplumumuza çağrılarını ilettik. Birbirinden ilginç yorum ve tavsiyeler aldığımız röportajımızda, nüfus sayımının önemi vurgulandı.

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Ertuğrul Mehmet

On yılda bir yapılan nüfus sayımı ile toplumumuz büyüklüğünü birinci, ikinci, üçüncü nesil ve ötesinde belirleme fırsatı yakalamış olacaktır. Toplumuzdaki herkesin etnik kimliğini ve diğer bilgileri forma doğru kaydetmesi önemlidir, çünkü bu, Devlet fonları ve yatırım programlarından hangi yardım ve destekleri alabileceğimizin bir resmini oluşturmaya yardımcı olacaktır. 2021 İngiltere sayımı toplumumuz için çok önemlidir. Etnik Kökeniniz nedir? (What is your ethnic group?) sorusuna ‘Turkısh Cypriot’ cevabını yazmanız Birleşik Kırallık’taki sayımızı belirleyecektir. Etnik kökeni karışık veya çoklu gruplar (Mixed or Multiple Groups) sorusunun cevabına iki etnik taraf da yazılmalı Örneğin: TURKISH CYPRIOT AND ITALIAN Ulusal kimliğinizi nasıl tanımlarsınız? (How Would You discribe your National Identity?) sorusuna istenen cevap pasaportunuzdaki BRITISH CITIZEN değildir. Etnik grup, vatandaşlık veya doğum ülkesi ne olursa olsun, Katılımcıların kendilerini ait hissettikleri ülke veya ülkelerin ismini yazmaları istenmektedir. Birden fazla ülke ismi yazılabilir. Hangi ülkenin pasaportunu tutuyorsunuz? (what pasport do you hold?) Birden fazla ülkenin pasaportunu tutanlar buraya yazabilirler. Orada NORTH CYPRUS da bulacaksınız. Bu sayımda ilk defa Kıbrıs Türk Toplumunun sağlık, eğitim, ekonomik gibi konularda yapısının verileri ortaya çıkacaktır.

Çanakkale Anma Platformu ve Britanya Türkleri Dayanışma Platformu Başkanı Servet Hassan

Nüfus sayımı formunda yer alan bazı sorular toplumumuz üyeleri açısından büyük önem taşımaktadır. İngiltere’de nüfusumuz hatırı sayılır bir konumda olmasına rağmen Türk toplumunun varlığı görünür ve ihtiyaçları bilinir durumda değildir. Geçmiş dönemlerde yapılan sayımlarda sorulara çeşitli endişelerle doğru cevap verilmemesi nedeniyle sayım sonuçları İngiltere Türk toplumunun ulaştığı rakamları doğru yansıtmamaktadır. Bu yüzden resmi kurumların bastırdığı broşürlerde Türkçe kullanılmamakta, Türkçe konuşan tercüman sayısı ihtiyacın çok altında kalmakta ve Türkçe konuşan çocukların eğitim ihtiyaçları gerektiği gibi karşılanmamaktadır. Bu sayımda, özellikle 10’uncu soruda doğduğunuz ülkeyi doğru bildirerek ve 15’inci ve 18’inci soruyu ‘Turkish’ olarak cevaplayarak toplumumuzun önümüzdeki on yılda daha iyi hizmet ve destek almasını sağlayabilirsiniz. Nüfus sayımı formunda verdiğiniz kişisel bilgiler gizlidir ve hiç bir kurum ve kuruluşla paylaşılmayacaktır. Bu nedenle, adınız, doğum tarihiniz ve adresinizle ilgili bilgilerin paylaşılacağından endişe etmenize gerek yoktur.  Formu online doldurmakta güçlük çeken veya İngilizce bilmeyen vatandaşlarımıza yardım etmek ve sonuçların doğru çıkmasını sağlamak açısından hepimiz için çok önemlidir.

Kıbrıs Türk Gençlik ve Aile Birliği İngiltere Başkanı Nafiya Horozoğlu

Britanya’da yaşayan Kıbrıslı Türk olarak, gücümüzü resmi verilere yansıtmak için Census’daki etnik kimlik kısmında kendimizi ‘Kıbrıslı Türk’ olarak işaretlememiz oldukça önemlidir. Nüfus sayım formlarının tüm hane halkınca doldurulması ve etnik grupla ilgili sorunun doğru bir şekilde cevaplandırılması, Britanya’da yaşayan Kıbrıslı Türklerin nüfus sayısını öğrenmemiz için büyük bir fırsat olacaktır.. Burada yaşayan Kıbrıslı Türkler olarak Britanya’da önemli bir güce sahibiz, bu gücümüze güç katacak olan bir etkili unsur ise nüfus sayımızdır. Nüfus sayım formlarına ayıracağımız 10 dakika Birleşik Krallık’taki Kıbrıs Türk kimliğimizi şekillendirmek için kaçınılmaz bir fırsat. Gelecek nesillerimize önemli miraslar bırakmak için bu formları doldurmamız gerekiyor. Güçlü bir potansiyele sahip olan Britanyalı Kıbrıslı Türkler, kendilerine gönderilen formlardaki tüm soruları doğru cevaplandırmalarının yanı sıra, yer alan ‘What is your ethnic group’ (Hangi etnik gruba mensupsunuz) sorusunun seçenekleri arasında yer alan ‘Any other white background’ şıkkını işaretleyip altına ‘Turkish Cypriot’ yazmaları gerekmektedir. Güçlü diaspora demek, güçlü Kuzey Kıbrıs demektir. Nüfus sayımız ile birlik ve beraberlik çerçevesinde Britanya’da ‘Kıbrıslı Türkler’ olarak var olduğumuzu göstermeliyiz.’’

Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil

21 Mart’taki sayım bizim açımızdan tarihi bir sınav niteliği taşıyor çünkü; Aleviler resmi anlamda ilk defa var olacaklar. Rakamın ne olacağı önemli değil, rakamlar bizi belirlemeyecek ama o formlarda, kamusal alanlarda devlet tarafından yapılan bu sayımda Alevilerin adının geçmesi bizim için önemli bir adım olacak. Gelecek nesillerimiz buradan yola çıkarak kendi kimlikleriyle barışık yaşayacak ve kimliklerini sahiplenecekler. Sayım 2021 Aleviler için çok önemli, geleceğe taşınacak en önemli miraslardan biri olacak. Sadece Alevi toplumu değil kendisini var etmek isteyen ötekiler olarak tüm göçmenlerde de aynı sayım heyecanı var. Geçtiğimiz hafta, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nden yola çıkarak Britanya’nın dört bir yanını ziyaret ettik. Gezimiz sırasında nüfus yoğunluğu az olan yerleşim yerlerinde sayım heyecanının daha yoğun yaşandığını gördük. Bu yerlerde karşılaştığımız göçmen nüfus ya da İngiliz toplumundan vatandaşlar olması fark etmeksizin, insanları heyecanlandıran ortak sebebin sayımda kendilerini tüm özellikleriyle, inançları, etnik kimlikleri ve kültürleri, cinsiyetleriyle ortaya koyabilmeleri olduğunu gördük.

İngiltere Türk Dernekleri Birliği (BTA)

Nüfus sayımı 2021’de ilk defa dijital olarak yapılacaktır. Türk toplumunun gelecek 10 yılda alacağı kamusal hizmetler ve desteklerin garanti altında alınması açısından sizin de formu doğru şekilde doldurmanız önemli. Sayıma katılmanın hem ülkedeki Türk toplumunun gerçek sayısını göstermek hem de toplum olarak siyasal ve sosyal hayatta daha çok söz sahibi olmak için de ayrıca çok önemli. Formdaki bazı sorular Türk toplumu için yüksek önem arz etmektedir. 10.soru doğdunuz ülkeyi doğru bir şekilde belirtmeniz önemle tavsiye edilir. 15. Soru etnik kimliğinizi belirttiğiniz sorudur. Türk toplumuna mensup olanların ‘TURKISH’ yazmaları çok önlemlidir. 18. Soru anadilin belirtiliyor, Türkçe’ye hakim olan kişilerin ‘TURKISH’ yazması gerekiyor.

Londra Türk Masterleri Başkanı Ümit Çıkıkçıoğlu

 Her 10 yılda bir gerçekleştirilen ve bize İngiltere ve Galler’de yaşayan tüm insanlar ve konutlar hakkında bilgi veren Census, Türkçe konuşan toplum için büyük bir önem arz ediyor. Sayımdan elde edilen bilgiler, yaşadığınız bölgede dil hizmetleri dâhil, kamu hizmetlerinin planlanması ve finanse edilmesine yardımcı olur. Örneğin, NHS belli bölgelerde tercümanlık ve mütercim tercümanlık hizmetleri sağlayabilir. Bununla birlikte bu resmi verilere gerçek nüfus sayımızın belirtilmesi oldukça önemli. ‘Ethnic Background’ kısmına ‘Turkish, Kıbrıslı Türk’ vesaire belirterek, İngiltere’deki gerçek gücümüzü yansıtabiliriz. Gelecek kuşaklara önemli miraslar bırakmak için bu formları doldurmamız gerekiyor. Her Hane halkının nüfus sayımı formunu 21 Mart 2021 Pazar gününde ya da bu tarihten sonra en kısa sürede doldurması gerekir. Sayıma katılmak yasal bir zorunluluktur.  Nüfus sayımında toplanan bilgiler tamamen gizlidir. Özel bilgilerinizin paylaşılması zaten yasaktır.

İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Jale Özer

Bu Pazar günü yapılacak genel nüfus sayımı ilk dijital nüfus sayımı olacaktır ve genel nüfus sayımına katılmak kanunen zorunludur.  Ulusal İstatistik Ofisi tarafından hepinize posta ile gönderilen ve her aile bireyi için kullanılacak olan bir erişim kodu ile formu telefon, bilgisayar, ipad gibi herhangi bir cihaz üzerinden yapabilirsiniz. Formu dikkatlice doldurmanız ve ‘Any other ethnic group ‘u tıkladığınızda açılan menüleri takip ederek en son kısımda göreceğiniz  ‘Turkish’ kısmını işaretlemeniz çok önemlidir. Genel nüfus sayımında Türk Toplumu’nun gerçek sayısının ortaya çıkması bizlerin Birleşik Krallık’ta sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik alanda yaptığımız katkıların da bir göstergesi olacaktır. Birleşik Krallık’ta yaşayan toplumlar arasındaki ilişkiyi arttırması, toplumumuzun bu alanlarda başarılı ve söz sahibi  olabilmesi için yerel yönetimlerden gerekli destekleri almasına, vergisini ödeyen toplumumuzun hak ettiği üzere tüm kamu hizmetlerinden eşit şekilde faydalanabilmesine olanak  sağlayacaktır. Belediye, sağlık, eğitim, hukuki işlemler sırasında tercüman ve mütercim tercümanlık gibi hizmetlerin ve bunların finanse edilebilmesi olanakları doğacaktır. Türk Toplumu’nun gerçek nüfus sayısının bilinmesi ile seçim bölgelerinde Türk seçmenin oy potansiyelinin hissettirilerek Toplumu’nun çıkarlarına yanıt verebilecek politikaların hayata geçirilmesi açısından önemlidir.21 Mart Pazar günü yapılacak genel nüfus sayımına katılmamızın önemini bir kez daha vurguluyoruz.

Kıbrıslı Türk Kadınlar Projesi Koordinatörü – Şerife Yusuf

Kıbrıslı Türk Kadınlar Projesi olarak Türkçe konuşan tüm halkımıza çağrım, 10 yılda bir yapılan sayıma tüm halkımızın katılmasıdır. İngiltere’de ilk kez tüm etnik kökenlerin sayımı sağlanacaktır. Bunun önemi çok büyüktür. Çünkü etnik köken sayısının gerçekliği ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla yerel belediyelerden bizim ihtiyacımızı karşılayan servisler alınacaktır. Örneğin sağlık hizmetlerinde Türkçe konuşan tercümanlık servisinin ihtiyaca göre çoğalması sağlanacaktır. Ayrıca Kıbrıslı Türklerin listeye eklenmesi siyasal alanda tanınmamızda da ön ayak olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.