kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5865
EURO
34,8497
STERLIN
40,6973
BITCOIN
$64.770
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Sivas Madımak Katliamı Londra’da anıldı

02.07.2020
0
A+
A-

Türkiye’nin tarihinde kara bir leke olan, Sivas Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993 tarihinde gerçekleşen katliamın üzerinden tam 26 yıl geçmesine rağmen özellikle Alevi toplumunun yarasının daha dün gibi taze olduğu Londra’da yapılan anma töreninde bir kez daha görüldü.

2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı’nı anmak için aralarında toplum temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 100 toplum üyesi Stoke Newington’daki Madımak Anıtı’nda 2 Temmuz Perşembe günü bir araya geldi.

Törende parkın içinde bulunan anıtın yanına katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı alana karanfiller bırakıldı ve mumlar yakıldı.

Konuş­malarda Madımak Katliamı’nı dev­letin organizasyonuyla yapıldığı ve yeni katliamları ancak örgütlü mü­cadelenin engelleyebileceği ortak görüşü savunuldu. Anma boyunca Madımak Katliamı’nı unutmadıkla­rını belirten ve sorumlulardan he­sap sorulmasını isteyen sloganlar atıldı. Duygusal anların yaşandığı anmayı, katılımcılar sağ elleri yü­reğinde izlediler.

Alevi Dedesi Ali Dereli, Çerağ uyandırıp, kısa bir açılış konuşması yaptı. Dereli konuşmasında Sivas’ta yaşanan katliamda hayatını kaybedenleri anıp, o katliamla ne devletin ne de Alevi toplumunun hala yüzleşemediğini ifade etti.

Ali Dereli’nin ardından söz alan Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili canlar 27 yıldır hesabını soruyoruz Sivas’ın. Sivas’ta kalmadılar, bildiğiniz gibi mahzumlara ve ötekilere her gün Sivas’ı yaşattılar. Biz biliyoruz ki bugün, yargı bile yollara düşmüş yürüyorsa, bugün sanatçılar kendi yaşamını canını ortaya koyuyorsa, bugün gazeteciler içerdeyse, bugün cümle canlar adelet diye haykırıyorsa, bunun nedeni dün bir araya gelmemiş olmamızdır. Bir araya gelemedik, bir olamadık, bu nedenle öldürüldük, katledildik ve yok sayıldık. Britanya’da kendimizi var edebilmek için 30 yıldır mücadele ediyoruz. Çünkü kendi topraklarımızda doyamadık ve yaşayamadık.”

Erbil’den sonra söz alan İngiltere Alevi Kültür Merkezi Başkanı Zeynel Akdoğan, Sivas Katliamını kabullenmesi zor olan tarihin karanlık günlerinden biri olarak niteledi. Akdoğan konuşmasının devamında 2 Temmuz’da Sivas’ta yaşananları anlatarak, o gün katliamla doğrudan veya dolaylı olarak ilişkisi olan isimlerin günümüzde devlet kademesinde nasıl yer aldıklarını açıkladı.

Akdoğan’nın ardından, Enfield Alevi Kültür Merkezi temsilcisi, Croydon Alevi Kültür Merkezi temsilcisi, Demokratik Güç Birliği temsilcisi ve Grup Yorum gönüllüsü, Madimak Katliama hakkında konuşmalarını gerçekleştirdi.

Yapılan konuşmaların ardından Enfield Alevi Kültür Merkezi öğrencileri saz çalıp, deyişler okuduktan sonra anma programı sona erdi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.