kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.584
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

Gurbetçiler ucuz emeklilik telaşına düştü

Gurbetçiler ucuz emeklilik telaşına düştü
29.07.2019
0
A+
A-

Yurtdışında çalışan Türk vatandaşlarına uygun şartlarda emeklilik imkanı tanıyan kanunun ansızın değişmesi üzerine bu fırsatı kaçırmak istemeyen gurbetçiler konsolosluklarda uzun kuyruklar oluşturdu. Konsolosluklar randevu ile çalıştığından gurbetçileri sıra telaşı sararken Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı bölgelerdeki bazı konsolosluklar haftasonu da mesai yaptı.

Gurbetçiler 1 Ağustos’tan itibaren hem emekli olabilmek için çok daha fazla ödeme yapacak hem de alacakları emekli aylığı belirgin oranda düşecek. Ancak 19 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan kanuna göre gurbetçilerin cazip şartlarda emekliliği kaçırmaması için 31 Temmuz’a kadar başvuru yapması gerekiyor. Bazı gurbetçiler bulundukları ülkelerde bu kısa süre zarfında evrakları hazırlayıp başvuru yapamayacaklarından şikayetçi. Bazı gurbetçiler ise gece yarısı gerçekleşen kanun değişikliğine Türkiye tatillerinde yakalandı.

“Yurt dışı borçlanma” olarak bilinen uygulama çerçevesinde Türk vatandaşları yurt dışında çalıştıkları süreler için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) belirli bir ödeme yaparak Türkiye’den emekli olabiliyor. Ucuz ve kolay emeklilik fırsatı sunduğundan bu hak oldukça ilgi görüyor. Türkiye’de 2018 sonunda 659 bin 230 kişi yurt dışı borçlanmasıyla emekli maaşı alıyor. Özellikle yurt dışındaki ev kadınları bu haktan yararlanıyor.

Gurbetçiler başvuru süresinin uzatılmasını istiyor.

“Yasa gece yarısı ansızın değişti”

Ancak Türk ekonomisinde yaşanan gelişmeler sonucunda ucuz emeklilik artık uygulamadan kaldırıldı. 19 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren torba yasanın yurtdışı borçlanma ile ilgili maddeleri, 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak. Gurbetçilerin eski fırsatlardan yararlanması için 31 Temmuz’a kadar süreleri var.

Hem daha fazla ödeme hem de daha az emekli maaşı

Değişen yasaya göre borçlanma prim oranı yüzde 32’den yüzde 45’e çıkarıldı. Bunun yanında diğer ciddi değişiklik ise gurbetçilerin sigortalılık statülerinin SSK’dan Bağ Kur’a geçirilmesi. Bu da emeklilik için daha fazla prim ödenmesi ve emekli maaşının düşmesi anlamına geliyor.

Avrupa’daki gurbetçiler sosyal medya gruplarında değişikliğe tepki gösterdi. Birçok kişi bu kadar dar zamanda Avrupa ülkelerinden gerekli evrakları alıp başvuru yapmanın zor olacağından şikayetçi. Avrupa’daki Türk misyonlarında konsolosluk işlemleri için sıra almak gerekiyor. Gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde sıra bulmak imkansız. Bazı konsolosluklar bu yüzden fazla mesai yaptı.

Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü@disiliskiler_gm

Yurt dışı borçlanması hakkında merak ettikleriniz

View image on Twitter
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.