kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,4748
EURO
36,6252
STERLIN
43,4693
BITCOIN
$99.788
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Açık
8°C
LONDRA
8°C
Açık
Cuma Açık
7°C
Cumartesi Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C

Türklerin %55’i vasıflı işlerde çalışıyor

Resmi bir araştırmaya göre Türkiye’den gelen göçmenlerin yarısından fazlası vasıflı işlerde çalışıyor.

Türklerin %55’i vasıflı işlerde çalışıyor

uk border webİngiltere’de yapılan resmi bir araştırma, Türkiye’den gelen göçmenlerin yarıdan fazlasının vasıflı işlerde çalıştıklarını ortaya koydu.

Home Office’e bağlı bir kurumun bu hafta yayınlanan raporundaki veriler, Türkiye vatandaşlarının sanıldığının aksine çoğunlukla restoran gibi gıda işletmeleri ile tarım gibi alanlarda istihdam edilmediklerini gösteriyor.

Rapor, Türkiyeli göçmenlerin yüzde 45’inin düşük vasıflı işlerle geçimini sağladığını belirlerken, bu oran Polonyalı göçmenlerde yüzde 68, Litvanyalılarda ise yüzde 72’iyi buluyor.

Söz konusu veriler, Britanya İçişleri Bakanlığı Home Office’i göçmenlik konularında denetleyen Migration Advisory Committee (Göçmenlik İstişare Komisyonu) tarafından yayınlandı.

Britanya’da toplam 13 milyon kişinin düşük vasıflı işlerde çalıştığını saptayan rapor, bunların 2.1 milyonunun göçmen işçiler olduğunu kaydetti.

Rapor ayrıca göçmen işçilerin suistimal edildiğini ve bazı yerlerde asgari ücretin çok altında maaşlarla çalıştırıldıklarına işaret etti. Britanya’da halen 1 saatlik asgari ücretin 21 yaş üstü kişiler için £6.31 olduğunu hatırlatan rapor, özellikle hizmet sektöründe çalışanların oldukça çok daha düşük ücretlerle çalışmaya zorlandığını savundu.

Tabloid basında yeniden göçmenlik karşıtı haberler yer almaya başladı.

Tabloid basında yeniden göçmenlik karşıtı haberler yer almaya başladı.

DEVLET UCUZ ÜCRETE KARŞI DENETİMLERİ ARTTIRSIN

Rapora ilişkin bir açıklamada bulunan  komisyon başkanı Profesör David Metcalf, Britanya’daki esnek iş gücü piyasanın ülkeye iyi hizmet ettiğini, ancak düşük vasıflı işçilerin savunmasız kaldığını savunarak, yerli ya da yabancı işçilerin korunması gerektiğini söyledi.

Metcalf, devletin sık sık işyerlerini ziyaret edip denetim yapması gerektiğini vurgularken, bu tür ziyaretlerin şu an aşırı derecede az olduğunu ileri sürdü.

Metcalf iddialarını çarpıcı örneklerle şöyle dile getirdi: “İstatistiklere göre ortalama  bir işverene denetim amaçlı bir ziyaretin yapılma olasılığı 250 senede bir. Yine hakkında dava açılma olasılığı ise bir milyon senede bir dava açılıyor.

“Bu yüzden çalıştırılan işçilerin ücret ve yaşam standartları çok düşük tutuluyor ve bu politika genel olarak bütün işçilere yansıyor.

“Ucuz ücret uygulaması, ülkelerinde daha düşük maaşlarla çalışan göçmenlerin, İngiltere’deki işsizlere rağmen öncelik görümesine yol açıyor. Genç insanların iş bulabilmelerine katkıda bulunacak becerileri edinmelerinde yardımcı olmalıyız.”

Rapor ayrıca Britanya’nın bazı bölgelerinde son on senede çok hızlı bir nüfus değişimin olduğunu, bunun da bölge belediyeleri olumsuz etkilediğine işaret ederken tabloid basın raporu yine ‘Göçmenler işlerimizi çalıyor’ türü yorumlarla aktardı.

Muhafazkar basında, çoğunluğu 16-24 yaş grubundaki gençler olmak üzere 2 milyon dolayında işsizin bulunmasına karşın, çok sayıda firmanın yabancı işgücüne yöneldiği savunuldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.