kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2507
EURO
34,8576
STERLIN
40,4003
BITCOIN
$62.433
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
21°C
LONDRA
21°C
Hafif yağmur
Cuma Kapalı
21°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
23°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Tatilden antibiyotik yüklenip gelmeyin!

ITSEB Başkanı Dr Ali Demirbağ, memleketlerine giden tatilcilerin dönüşlerinde çok sayıda antibiyotik tedarik ederek, doktor kontrolü olmadan kullandıklarına dikkat çekti.

Tatilden antibiyotik yüklenip gelmeyin!
10.07.2014
0
A+
A-

antibiyotikİngiltere Türkiye’li Sağlık Elemanları Birliği (ITSEB) Başkanı Dr Ali Demirbağ, yaz aylarını geçirmek için Türkiye ve Kıbrıs’a gitmeye hazırlanan tatilcileri gereksiz ilaç kullanımı konusunda uyardı.
Demirbağ, memleketlerine giden çok sayıda Türkiye ve Kıbrıslı’nın, İngiltere’de reçetesiz satışı mümkün olmadığı ve doktorların yazmayı tercih etmediği çeşitli antibiyotikleri tedarik ederek kontrolsüz biçimde kullandıklarına dikkat çekti. ITSEB Başkanı hastaların, antibiyotik almadan iyileşemeyeceklerine ilişkin tutum ve davranışlarının değişmesi gerektiğinin altını da çizdi.
Antibiyotik kullanımının kalıcı zararlara yol verebileceğini belirten Demirbağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef Türkiye ve Kıbrıs’taki alışkanlıklarını İngiltere’de de sürdürmek isteyen insanlarımız, burada yaşadıkları en küçük rahatsızlıklarda dahi kendilerine antibiyotik verilmediği için şikayetçi oluyorlar. Soğuk algınlığı, baş ağrısı gibi sık karşılaşılan ve vücudun daha sağlıklı beslenme gibi desteklerle güçlendirilebileceği durumlarda hemen antibiyotiklere başvuruyorlar. Bu yüzden, özellikle memleketten dönüşlerinde insanlarımız çok sayıda antibiyotiği tedarik ederek, rahatsızlıklarında doktora danışmadan kullanıyorlar. Bu hem hastalıkların tedavisinde işe yaramıyor hem de bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine yol açıyor.”
İngiltere Başbakanı David Cameron’un, antibiyotiklere dayanıklı mikroplara karşı yeni tedavilerin geliştirilmesi gerektiği yönündeki demecine de dikkat çeken Dr Ali Demirbağ, gereksiz ilaç kullanımının, bu durumu yaratan önemli faktörlerden birisi olduğuna da işaret etti. Cameron geçen  hafta uzun süredir yeni bir antibiyotik türü geliştirilemediğine dikkat çekerek “Bir an önce harekete geçmezsek, şu anda tedavi edilebilen enfeksiyonlar ve yaralanmalar yeniden can almaya başlayacak ve insanlık tıbbın karanlık çağlarına geri dönecek” demişti.

ITSEB Başkanı Dr Ali Demirbağ, toplumumuzu gererksiz ve doktora danışmadan antibiyotik kullanımı konusunda uyardı.

ITSEB Başkanı Dr Ali Demirbağ, toplumumuzu gererksiz ve doktora danışmadan antibiyotik kullanımı konusunda uyardı.

ANTİBİYOTİK TÜRKİYE’DE DAHA AZ İŞE YARIYOR
Sağlık Teşkilatı NHS, geçen yıl yayınladığı bir raporla İngiltere’de ilaç kullanımının astronomik oranlarda arttığına işaret ederek doktorların bir yıl boyunca,1 milyar dolayında reçete yazdıklarını duyurmuştu.  Tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı belirlenen ilaç kullanımında özellikle anti depresan ilaçların kullanımında artış gözlendiğine dikkat çeken uzmanlar, Birleşik Krallık’taki anti depresan kullanımının, 1991 yılına oranla yaklaşık yüzde 500 arttığını vurguluyor.
Öte yandan Dünya sağlık Örgütü’nün (WHO) araştırması Türkiye’nin bakterilerin antibiyotik direncinin en yüksek olduğu ülkeler arasında hemen hemen tüm bakteri türlerinde ilk 3 sırada yer aldığını ortaya çıkarmıştı. Bakteri direncinin artmasının AIDS’den bile tehlikeli olduğunu vurgulayan WHO, antibiyotiklerin 7 reçeteden birinde olması gerektiğini, Türkiye’de ise bu rakam 3 reçetede bir olduğunu belirtmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.