kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4828
EURO
34,8281
STERLIN
40,7155
BITCOIN
$57.318
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
15°C
LONDRA
15°C
Hafif yağmur
Perşembe Orta şiddetli yağmur
14°C
Cuma Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Green Lanes esnafı güvenlikten şikayetçi

Green Lanes esnafı güvenlikten şikayetçi
23.10.2012
0
A+
A-

Londra’da yaşayan Türkçe konuşan toplumun yoğun olarak yaşadığı Haringey Green Lanes’te faaliyet gösteren işyerleri, bölgede güvenlik konusunda yeterli önlemin alınmadığından şikayetçi.

Geçmiş yıllara oranla düzelme olduğunu ancak hırsızlık ve diğer suçlarla mücadele kapsamında alınması gereken caydırıcı önlemlerin yetersiz kaldığını kaydeden işyeri sahipleri, kendi güvenliklerini kendilerinin sağladığını vurguladılar.

Türkiyeli ve Kıbrıslı işletmelerin yoğunlukta olduğu cadde üzerinde, yeterli ışıklandırma ve güvenlik kamerası bulunmadığına dikkat çeken işyeri sahipleri, suç oranının genel olarak arttığı kış aylarının yaklaşmasıyla, endişelerinin de arttığını belirttiler.

Bölgede park yasağı konusunda göz açtırılmadığına, ancak hırsızlık başta olmak üzere suç ve anti sosyal davranışlarla mücadeleye park yasağı kadar önem verilmediğine değinen işletmeciler, cadde üzerindeki kameraların sadece trafiği kontrol ettiğini belirterek güvenlik kamerası konusunda ciddi eksiklik bulunduğunun altını çizdiler.

 

‘Yeterli ışıklandırma yok’

Cadde üzerinde faaliyet gösteren Safir Kuyumculuk’un sahibi Ali Denizci, güvenliğin çok zayıf olduğunu belirttiği açıklamasında sokakların çok karanlık olduğunu vurguladı. Kış aylarında havanın erken kararmasıyla birlikte hırsızlık gibi suçların arttığına dikkat çeken Denizci, en az 4-5 tane kuyumcunun bulunduğu Duckett Road civarındaki ışıklandırmanın çok yetersiz olduğunu belirterek, karanlık ve kamerasız bölgenin hırsızlara adeta davetiye çıkardığını belirtti.

Çok fazla hırsızlık olayı yaşadıklarına değinen Denizci, polisin kamera kaydı gibi yeterli kanıtı olmadığı için referans numarası vermek dışında birşey yapamadığını belirtti.

Işıklandırma ve güvenlik kamerası sorunun, Esnaflar Birliği başkanı Şefik Mehmet ile yapılan toplantılarda dile getirildiğini ancak halen bir gelişme kaydedilememesinin üzücü olduğunu vurgulayan Deniz sözlerine şöyle devam etti:

‘Şefik Bey bölgenin güvenli olduğunu söylüyor ancak kendisine katılmıyorum. Sokaklar çok karanlık, suça çok müsait. Hırsızlık olayları kış aylarında daha da artıyor. Geç kalınmadan caydırıcı önlemler alınmalı. Sokaklar ışıklandırılmalı, kameralar arttırılmalı, devriye gezen polis sayısı yükseltilmeli.’

 

‘Risk büyük’

Onur Kuyumculuk çalışanlarından Gülhan Topal, sokaklarda eskisi kadar polis görülmediğini belirttiği açıklamasında, ‘Biz büyük bir sorun yaşamadık ama risk büyük. Caddede kamera var ama trafik için, sokak güvenliği için değil’ şeklinde konuştu.

İşyerlerine yönelik gece soygunlarının yanısıra, kapkaç olaylarının da arttığını belirten Topal, polisin yeterli araştırma yapmadığını ve alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu dile getirdi. Gülhan Topal, sigorta şirketlerinin düzenli aralıklarla incelemelerde bulunduğunu ve kendi güvenliklerini kendilerinin sağladığını belirtti.

 

‘Kapkaç olayları yaşanıyor’

Deniz Kuyumculuk’un sahibi Uğur Küçük, caddede kap-kaç olayları yaşandığını belirttiği konuşmasında gruplar halinde geçen bisikletli gençlerin vatandaşı tedirgin ettiğine dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde bir kaç dükkan ileride bir kuyumcunun soyulduğunu söyleyen Küçük, bölgede çalıntı eşya,hatta uyuşturucu satıcılarına rastladıklarını kaydetti.

6 Ağustos 2011 tarihinde başlayan ve ülke geneline yayılan ayaklanmalarda büyük sorun yaşadıklarını belirten Uğur Küçük, zararlarının bir bölümünün tazminatla karşılandığını ifade etti.

 

‘Polis bizim kameramızdan inceledi’

Özcan Kuyumculuk’un sahibi Feyzullah Özcan, gazetemize yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde hemen yakınlarında bir kadının saldırıya uğradığını, bölgede CCTV kamerası olmadığı için polisin, olayı, Özcan Kuyumculuk’un kameralarından incelediğini belirtti.

Devriye gezen polisleri caydırıcı bulmadığını belirten Özcan, ‘Devriye halinde gezen toplum güvenlik memurları, olaylara müdahale etme yetkilerinin olmadığını, herhangi bir olay karşısında polisi alarma geçirdiklerini belirtiyorlar. Bu nedenle pek güven vermiyorlar.’ şeklinde konuştu. Kendi güvenliklerini kendilerinin sağladığını belirten Özcan, yeterli güvenlik kamerası bulunmadığına dikkat çekerek, caydırıcı önlemler alınması gerektiğini kaydetti.

3-4 yıl önce 2 kere camlarının kırıldığını belirten Özcan, ayaklanmalarda uğradığı zararların sigorta policesi kısmının ödendiğini ancak geri kalan kısmıyla ilgili herhangi bir geri dönüş alamadıklarına da değindi.

 

‘Polis hırsızlığı çok fazla önemsemiyor’

Gelinlik ve abiye kıyafetler satan The Boutique Lndn’ın işletmecisi Ahu Sağır ise dükkan içinde kamera olmasına rağmen çok fazla hırsızlık olayı yaşadıklarını belirterek, polisin hırsızlığı çok fazla önemsemediğini, o nedenle bugüne kadar hırsızlık olayı ile ilgili polisi aramadığını belirtti.

Elbiselerin asılı durduğu dolapların altında elbise askıları bulduklarını söyleyen Sağır, ‘Çoğu zaman, kaşla göz arasında elbiselerin çalınması karşısında hayretler içinde kalıyoruz. Bu işi yapanlar profesyonel hırsızlar olduğundan farketmeden zarara uğruyoruz. Güvenlik kameramızın olduğunu göre göre hırsızlık yapabilmeleri, cezaların yeterince caydırıcı olmamasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum’ şeklinde konuştu.

 

‘Eskiye göre çok iyi’

Cadde üzerinde faaliyet gösteren kuruyemiş dükkanının sahibi Osman Amcaoğlu, Haringey’in eskiye göre çok daha iyi olduğunu belirttiği açıklamasında şunları söyledi:

‘Bölge eskiye göre çok daha temiz, çok daha güvenli. Polis ve belediye bölgeye özen gösterdi. 4-5 aydır Haringey’deyim. 1979’dan 1990’lara kadar buradaydım. 90’larda suç oranı çok yüksekti. O nedenle başka bir bölgeye gitmiştim ama şimdi çok memnunum. Hiç bir sorun yaşamıyorum çünkü polis göz açtırmıyor.’

 

‘Gayet memnunum’

İki ay önce açılan D & P Parfüm’ün yöneticisi Mertkan Şener ise genel olarak gayet memnun olduğunu belirttiği açıklamasında polisin sürekli devriye gezmesinin güven verici olduğunu kaydetti.

 

POLİS GETİRDİK

KİMSE KONUŞMADI

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Haringey Esnaflar Birliği Başkanı Şefik Mehmet ise Haringey’in Kuzey Londra’daki en güvenli caddelerden biri olduğunu belirttiği açıklamasında şunları söyledi:

‘Belediye ve polis ile düzenli olarak toplantılar yapıyor, esnafın sorunlarını iletiyorum. Geçtiğimiz günlerde üst düzey polis yetkililerinden oluşan 4 kişilik bir heyet esnafın sorunlarını dinlemek üzere bölgeyi ziyaret etti. Davet etmemize rağmen kimse gelip şikayetini dile getirmedi.’

Londra Büyükşehir Belediye başkanı Boris Johnson ve Transport for London ile birlikte Haringey Green Lanes üzerine yeni bir proje başlatacaklarını belirten Şefik Mehmet, sorun yaşayan esnafın sözcüsü olmaya devam edeceğini dile getirdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.