kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$64.032
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

8. Alevi Festivali coşkuyla gerçekleşti

8. Alevi Festivali coşkuyla gerçekleşti
07.06.2018
0
A+
A-

 

BİRLEŞİK Krallık’ta yaşayan Alevilerin bu yıl 8’ncisini düzenlediği Alevi Kültür Festivali coşkusu Londra’da yaşandı. Yaklaşık bir hafta öncesinden başlayan ve farklı etkinliklerle süren festival, büyük bir park şenliğiyle son buldu.

Festivalde Türkiye ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden katılımcılar da yer aldı. Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve İsviçre’den yüzlerce Alevinin katıldığı festival binlerce ziyaretçi ağırladı.

Kavurucu sıcağa rağmen festival alanını dolduran binlerce kişi yapılan gösterileri izledi ve konserleri dinledi.

Etkinlikte Niyazi Koyuncu, Töre Anadolu, Grup Zemheri, Yener Bulut ve Ümit Durak, Tuğba Özcivan ile Emrah Tak ve Antolian Collective sahne aldı. Yüreklere dokunan türküler ile kah duygulanan kah neşelenen katılımcılar türkülerin nakarat kısımlarında sanatçılara eşlik etti.

Yöresel yiyecek ve içeceklerin satıldığı çadırlarda en çok ilgi gören su satışı oldu. Binlerce kişi bunaltıcı sıcağın etkisinden kurtulabilmek için bol bol ferahlatıcı yiyecekler ve içecekler tüketti. Güneşten korunmak için ağaç ve çadırların gölgelerine sığınan insanlar yağmurda kullanmaya alışık olduğumuz şemsiyelerini açarak kendilerine gölgelik alanlar oluşturdu.

İstanbul 3’üncü bölge, birinci sıra adayı Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu yönetim kurulundan Zeynel Özen de festivale katıldı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve HDP adına halkı selamlayan Özen, yaptığı konuşmada şu ifadeyi kullandı:

“Ben sizlerden biriyim, Maraş, Göksün doğumluyum. Uzun yıllar öğretmenlik yaptım ve daha sonra 12 Eylül faşizm ile birlikte uzun yıllar ceza evinde yattım. Yedi buçuk hapis yattım, aldığım bu cezaların üstüne birde sürgün cezası verildi bana. 20 yıl aşkın bir süredir Alevi hareketine ve İsveç federasyonuna ve konfederasyonuna hizmet ettim.

Sizler işsizlik ve faşist düzenin baskısından dolayı vatanımızdan çok uzak olan ülkelere zorunlu göç ettirilen insanlarsınız. Bizler 7 Haziran 2015’deki seçimlerde HDP ile ittifak yaptık, ittifakımız bir parti niteliğinde değildi, bizler Alevi hareketi olarak kırmızı çizgilerimiz vardı. Biz hayatımız boyunca diyanetin, zorunlu din derslerin kaldırılması ve cemevlerimizin ibadet yeri olarak sayılması gibi birçok taleplerimiz bulunmakta.

Bu neden dolayı Alevilerin parlamentoda temsil edilmek zorunda, biz bundan dolayı 2015 Haziran’da başarılı bir seçim gerçekleştirdik ve dedik ki “Seni başkan yaptırmayacağız” ve başardık. Güçlü bir muhalefette rağmen, tek adam rejimi bunu kabul etmedi ve savaşa başvurdu.”

Özen konuşmasını, 24 Haziran’da gerçekleşecek olan seçim için birlik ve dayanışma çağrısında bulunarak tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.