kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3670
EURO
34,9587
STERLIN
40,9439
BITCOIN
$70.239
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Türkiye’ye kesin dönenlere müjde

Türkiye’ye kesin dönüş yapan vatandaşlar; kullanılmış ev eşyaları ve otomobilleri için gümrük vergisi ödemiyor.

Türkiye’ye kesin dönenlere müjde
19.10.2017
0
A+
A-

Türkiye’ye kesin dönüş yapan vatandaşlar; kullanılmış ev eşyaları ve otomobilleri için gümrük vergisi ödemiyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının “Gümrük Muafiyeti Tebliği” geçen haziran ayında Resmi Gazete’de yayımlanmış ve uygulanmaya başlanmıştı.

VERGİ MUAFİYETİ

Buna göre, yurt dışında en az 24 ay ikamet ettikten sonra yerleşim yerini Türkiye’ye kesin olarak nakleden Türk vatandaşları, yurt dışındaki milli veya milletler arası kadrolarda sürekli görevli çalışma sonrası yurda dönen kamu görevlileri, Türk vatandaşlığına geçerek yerleşim yerini yabancı bir ülkeden Türkiye’ye kesin olarak nakleden gerçek kişilerle Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin ölümü halinde Türkiye’de ikamet eden gerçek kişi mirasçıları, motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarını gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokabiliyor.

NE GEREKİYOR

Muafiyetten yararlanabilmek için özel nakil vasıtalarının, kişilerin adlarına kaydının yapıldığı yıl itibarıyla model yılı dahil, üç yıldan eski olmaması gerekiyor. Ayrıca, bu vasıtaların ithalinde aile ünitesi esas alınıyor ve aile ünitesinin tespitinde vukuatlı nüfus kayıt örneğindeki bilgilere bakılıyor.

EN AZ 5 YIL İKAMET EDENLERDE

Tebliğde belirtilen kişilerin Türkiye’de geriye doğru bir takvim yılında 6 aydan fazla kalmamış olmaları gerekiyor. Türkiye’de bir takvim yılında 45 güne kadar kalışlar yurt dışındaki ikamet süresinden sayılıyor. Türkiye dışında son 10 yılda en az 5 yıl ikamet eden gerçek kişiler için yerleşim yerine ilişkin bu süre şartı aranmıyor.

KİMLER YARARLANAMAYACAK

Yurt dışında yirmi dört ayı aşmayan süreyle geçici olarak görevlendirilen kamu görevlileri için muafiyet hükümleri uygulanmıyor. Evlilik suretiyle Türk vatandaşlığına geçenler de muafiyetten faydalanamayanlar arasında.

ÇİFTE VATANDAŞA DA İZİN YOK

Yirmi dört ayı aşmayan süreyle Türkiye Gümrük Bölgesi dışında geçici olarak görevlendirilen kamu görevlileri ve evlilik suretiyle Türk vatandaşlığına geçenlerin yanı sıra çifte vatandaşlığı olan Türk vatandaşları da bu muafiyetten yararlanamıyor. Fakat yurtdışındaki kadrolara sürekli görev için atanan çifte vatandaşlığı olan kamu görevlileri vergiden muaf sayılabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.