kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,6924
EURO
34,8957
STERLIN
40,7531
BITCOIN
$62.296
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Mülkiyette iki değil, tek metin var

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde 4 başlıkta ileri noktaya gelindiğini ve ayrıntılı tartışılan mülkiyette şu an tek metin bulunduğunu söyledi.

Mülkiyette iki değil, tek metin var
22.05.2016
0
A+
A-
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde 4 başlıkta ileri noktaya gelindiğini ve ayrıntılı tartışılan mülkiyette şu an tek metin bulunduğunu söyledi.

Akıncı,önümüzdeki günlerde Mülkiyet, Ekonomi, AB, Yönetim ve Güç Paylaşımı başlıklarının daha ileri noktaya taşınması halinde farklı bir formata dönülebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Çalışmalar devam ediyor. 2-3 ana unsur da aşılır; Mülkiyet, Ekonomi, AB, Yönetim ve Güç Paylaşımı’nda bazı konular halledilirse, uzlaşmaya yaklaştığımızı söyleyebileceğiz. Önümüzdeki günlerde bu 4 başlığı daha ileri noktaya taşırsak daha farklı bir formata dönebileceğiz… Yarınki Rum seçimlerinden sonra yılsonuna kadar geçecek olan dönem hayati öneme sahiptir.” dedi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası 30. Olağan Genel Kurulu dün yapıldı. Sanayi Odası’nda saat 10.30’da başlayan genel kurul toplantısında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, TDP genel Başkanı Cemal Özyiğit, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve KTSO Başkanı Ali Çıralı konuşma yaptı.

AKINCI: “HAFİF SANAYİNİN DAHA İYİYE GİTMESİ GEREKİR”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmasında, sanayide arzulanan noktada olunmadığını ifade ederek, ülkenin eğitim ve turizm sektörleri gibi hizmet sektörleri ön planda olsa da, imalatın öncelikli bir unsur olduğunu belirtti.

Diğer sektörleri de beslemesi gereken hafif sanayinin daha iyiye gitmesi gerektiğini belirten Akıncı, çözümden sonra dikkat edilmesi gereken konuların şimdiden ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Akıncı, “2004’te çözüm ve AB’ye o kadar yakındık, ama girmedik. Gün gele girebileceğimizi düşünerek her alanda hazır olmalıydık. AB yasalarını, standartları bıkmadan yakalamak için çalışmalıydık. Hazırlıkları kaldığı noktadan şimdi yapmalıyız” dedi.

Merkezi hükümete verecek kaç kalifiye eleman bulabileceklerini bilmediğini, federal polise kaç eleman verebileceklerini bilmediklerini belirten Akıncı, hem sanayi, hem de diğer alanlarda yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

“ÇÖZÜM İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMALIYIZ”

Akıncı, şöyle devam etti:

“Biz hazır değiliz, bekleyin hazır olalım deme lüksümüz yok. Ama bu iş bitti anlaşılma oldu gibi anlaşılmasın… Çözüm için var gücümüzle çalışmamız lazım. Ben bunu yapmaya çalışıyorum. 1 yılda yol aldık mı, aldık. Bizden önce yapılanları çöpe atmadık… Dolayısıyla benden önceki dönemde varılan uzlaşmaları temel alarak 4 başlıkta ileri noktaya geldik. İlk defa mülkiyet ayrıntılı tartışıldı. Şu anda tek metin vardır mülkiyette, 2 değil. Tümü siyah değil. Kırmızılar var bizim, maviler var Güney tarafının. Ama siyahlar da vardır ortak anlayışı yansıtan. Çalışmalar devam ediyor. 2-3 ana unsur da aşılırsa, Mülkiyet, Ekonomi, AB, Yönetim ve Güç Paylaşımı’nda bazı konular halledilirse, uzlaşmaya yaklaştığımızı söyleyebileceğiz. Önümüzdeki günlerde bu 4 başlığı daha ileri noktaya taşırsak, daha farklı bir formata dönebileceğiz… Yarınki Rum seçimlerinden sonra yılsonuna kadar geçecek olan dönem hayati öneme sahiptir.”

“2016 SONUNA KADAR POLİTİK İRADE SÜRDÜRÜLÜRSE, SONUCA ULAŞILABİLİR”

2016 sonuna kadar politik irade sürdürülürse bir sonuca ulaşılabileceğine inanç belirten Akıncı, olmazsa da bunun dünyanın sonu olmayacağını, ancak sürecin çok zorlaşacağını ve 2017’ye taşarsa işlerin daha da zorlaşacağını kaydetti.

Akıncı, bu nedenle Rum tarafının da ilk kez bir tarih dillendirdiğini, 2016 yılsonu hedef olarak gösterildiğini anlattı.

“KİMSENİN TAKAKKÜMÜ ALTINDA OLMADAN”

İki tarafın da çalışmaları aynı şekilde sürdürmesi halinde Bu hedefin ulaşılabilir olduğunu kaydeden Akıncı, kimsenin tahakkümü altında olmadan, siyasi eşitlik temelinde ve Türkiye’nin de içinde olacağı bir güvenlik çerçevesinde müzakere sürecini yürüttüğünü belirtti. Akıncı, diğer tarafın da hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak, ortak paydada buluşmanın yollarını aradıklarını kaydetti.

Akıncı, doğal gaz, su ve enerji konularına da değinerek, önümüzdeki sürecin ya Kıbrıs ve bölgeyi yeni gerginliklere ulaştıracağını, ya da tüm coğrafyanın pozitif bir havaya bürüneceğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.