kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,1973
EURO
35,0199
STERLIN
40,9718
BITCOIN
$71.014
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
15°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Cuma Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Uluslararası yapı bu sefer söz sahibi değil

Prof. Kudret Özersay, halen süren Kıbrıs Müzakerelerini değerlendirmek üzere Kuzey Londra’da geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günü akşamı İngilizce ve Türkçe iki seminer verdi.

Uluslararası yapı bu sefer söz sahibi değil
17.09.2015
0
A+
A-
Eski Kıbrıs müzakerecisi Prof. Kudret Özersay.

Eski Kıbrıs müzakerecisi Prof. Kudret Özersay.

Kudret Ozersay (5)Kudret Ozersay (2)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önde gelen siyasi aktörlerinden eski Kıbrıs müzakerecisi Prof. Kudret Özersay, halen süren Kıbrıs Müzakerelerini değerlendirmek üzere Kuzey Londra’da geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günü akşamı İngilizce ve Türkçe iki seminer verdi.

Kıbrıs görüşmelerinde 12 yıllık deneyimi bulunan eski Kıbrıslı Türk baş müzakereci Prof. Özersay, Britanya Kıbrıslı Türkler Derneği’nin düzenlediği ‘Nasıl Bir Çözüm? Yarım Asırlık Kıbrıs Müzakereleri’ başlıklı seminerler ile hala devam eden müzakere görüşmeleri etrafında oluşan spekülasyonlar ve oluşacak muhtemel uzlaşmanın içeriğine değindi.

MÜZAREKEYİ HEM ELEŞTİRDİ HEM TAKDİR ETTİ

Kıbrıs’taki siyasi ortamın Kıbrıs’ın havasına benzediğini söyleyen Kudret Özersay, müzakereler hakkında bilgi vermek için değil, müzakereler konusunda ki eleştirilerini ve takdirlerini paylaşmak için Londra’da bulunduğunu dile getirdi.

Prof. Özersay, mevcut müzakere sürecinin yeni olmadığını, 2008 yılından bu yana devam ettiğini belirterek, bugün gelinen noktada uluslararası yapının müzakerelerde eskisi kadar söz sahibi olmadığını, devlet başkanlarının daha ön planda olduğunu ifade etti.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik krizin ardından bazı kesimlerin, “Rumlar iflas etti, artık müzakereleri kabul edecekler.” şeklinde yorumladığını fakat bunun göründüğü gibi olmadığının altını çizdi.

Mülkiyet konusunda da açıklamalarda bulunan Prof. Özersay, “Varılan beş maddelik anlaşma, halkı huzursuz ve mutsuz etti. Bunun nedenleri ise başta müzakere yönünde artan umutların beş maddelik kısıtlı bir anlaşma ile ortaya çıkması ve Kıbrıs Türk tarafının 2004 yılından sonra mülkiyet konusunda daha iyi avantajlar elde edeceklerini sanmasıdır” dedi.

Kudret Ozersay (4)

TÜRKLER MAL VARLIKLARINI KAYBETME RİSKİNİ GÖZE ALDI

Prof. Özersay, anlaşma metnin Rumlar tarafından farklı yorumlandığı belirterek şunları söyledi:

“Rumlar mutabakatta yer alan ‘Şimdiki Kullanıcı’ (Current User) ifadesinden şunu anlıyor, Kıbrıslı Türk kullanıcı yani Türkiyeli Türkleri mal sahibi olarak kabul etmiyor. Peki iki tarafın farklı yorumladığı bir ifadenin yer aldığı metin üzerinden nasıl anlaşma sağlayabiliyorsunuz?”

2004 Referandumunu da hatırlatan Kudret Özersay, “Türkler mal varlıklarının üçte birini kaybetme riskini göze alarak evet oyu kullandı fakat Rumlar hayır oyu verdi. 11 yıllık süreden sonra yeniden kararlılıkla devam eden müzakereler sonucu uluslararası toplum Kıbrıslı Türklerin mal varlıklarından ödün vermelerini beklememelidir.” dedi.

Uluslararası toplumun Kıbrıs meselesini bir sorun olarak kabul ettiğini belirten Özersay, aynı kesimin bunun çözülmesi gereken acil bir mesele olmadığının da altını çizdi.

Kudret Özersay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince (AİHM) alınan bir kararı hatırlattı. Uluslararası mahkemede alınan bu kararın Kıbrıs Türklerinin ellerini güçlendirdiğini belirten Özersay, bunun çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.