kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3674
EURO
34,9439
STERLIN
40,9389
BITCOIN
$70.612
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Orta şiddetli yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Güney Kıbrıs, Ruslara sattığı “Altın Pasaport”ları AB baskısıyla iptal ediyor

Güney Kıbrıs, Ruslara sattığı “Altın Pasaport”ları AB baskısıyla iptal ediyor
16.05.2023
0
A+
A-

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, zengin Ruslara yüksek meblağlar karşılığında verdiği “Altın Pasaport”lar, Avrupa Birliği’nin Rumlara uyguladığı baskılar sonucunda iptal ediliyor.

Güney Kıbrıs basınındaki haberlere göre, Ukrayna-Rusya Savaşı ile Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım listesine giren Rus vatandaşlarına Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından verilen 40 civarında “Altın Pasaport” iptal edildi.

Güney Kıbrıs’ın 2020’den beri Rus vatandaşlarına pasaport vererek onlara Avrupa’da ticari kalkan ve serbest dolaşım sağlamasına, AB Komisyonu sıkça itiraz etti ve Lefkoşa bu konuda uyarıldı.

Ukrayna-Rusya Savaşı’nın hemen ardından AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar kapsamında 10 bine yakın Rus vatandaşının hesapları da GKRY’deki bankalarca donduruldu, “Altın Pasaport” konusunda GKRY, AB baskısıyla karşı karşıya kaldı.

“ALTIN PASAPORT”

AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları, Birliğin serbest ticaret, gümrük imkanları ve serbest dolaşım haklarından faydalanmak üzere para vererek edindiği pasaportlar, “Altın Pasaport” olarak nitelendiriliyor.

GKRY’de yolsuzluk iddialarına da sebep olduğu için 2020’de “Altın Pasaport” uygulaması durdu fakat bundan önce 3 bine yakını Rus vatandaşı olmak üzere 6 bin kişinin Rumlardan pasaport aldığı belirlendi.

Rum yönetiminin, 2016’da Malezya’daki bir yolsuzluk soruşturması nedeniyle Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan iş insanı Low Taek Jho’ya, Başpiskopos 2. Hrisostomos’un 300 bin avro karşılığında yazdığı referans mektubuyla pasaport sağlaması ağır eleştirilere ve yolsuzluk soruşturmalarına sebep olmuştu.

GKRY ve Malta, “Altın Pasaport” uygulamasını sistematik gelire dönüştürdükleri ve sorunlu iş insanlarına pasaport sağlamaları AB tarafından eleştiri ve uyarı ile karşılanıyor.

MALTA, RUSYA VE BELARUS VATANDAŞLARINA PASAPORT SATIŞINI DURDURMUŞTU

Malta, Rusya-Ukrayna Savaşı üzerine 2022’de Rusya ve Belarus vatandaşlarının, yatırım karşılığında ikamet ve vatandaşlık programını, ikinci bir duyuruya kadar askıya aldığını bildirmişti.

Kararın, yatırım yoluyla vatandaşlık alma programı dışında yine aynı şekilde oturum izni için de geçerli olduğu açıklanmıştı.

Malta, 2014’ten bu yana Avrupa Birliği (AB) içinde tartışmalara yol açsa da devlet fonlarına yatırım karşılığında yabancılara, vatandaşlık ve Malta pasaportu sağlıyordu.

“Altın Pasaport” adıyla bilinen programla yaklaşık 1 milyon avro civarındaki meblağ karşılığında başvuran bir yabancı, Malta pasaportu edinebiliyor, dolayısıyla AB vatandaşı haline geliyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.