kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5622
EURO
34,7286
STERLIN
40,5520
BITCOIN
$63.088
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
9°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Kıbrıslı Rum mankenin yalanı ortaya çıktı

Kıbrıslı Rum mankenin yalanı ortaya çıktı
30.07.2020
0
A+
A-

Kıbrıslı Rumlar’ın, 56 yıl önce Rum askerler tarafından öldürülen eşine ağlayan Kıbrıslı Türk Nevcihan Oluşum’un meşhur fotoğrafını, 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında çekilmiş gibi propaganda için kullanması Times gazetesinde haber oldu.

ÖDÜLLÜ fotoğrafçı Sir Don McCullin tarafından 19 Mart 1964’te Gaziveren’da çekilen bir fotoğraf, Kıbrıslı Rumlar tarafından propaganda amaçlı kullanıldı. Fotoğrafta, Rum askerler tarafından öldürülen eşine ağlayan Kıbrıslı Türk kadını Nevcihan Oluşum var. McCullin, söz konusu fotoğrafla 1964 yılında ‘Dünya Basın Fotoğrafı’ ödülüne layık görüşmüştü. Ancak ABD vatandaşı Kıbrıslı Rum manken Sophia Hadjipanteli, fotoğrafla ilgili algı operasyonu yapmaya çalıştı ve yanıltıcı bilgilerle Instagram hesabından paylaştı. Fotoğraftaki kadının aslında bir ‘Rum kadını’ olduğunu söyleyerek dünyayı yanıltmaya çalıştı. Hadjipanteli’nin paylaşımını daha sonra Kıbrıslı Rum gençlerin İngiltere merkezli örgütü ‘Nepomak’ paylaştı. Londra’da yaşayan Barones Meral Ece, ‘Nepomak’ın sayfasında gördüğü fotoğrafa yorum yazarak hatayı düzeltmek istedi. Londra’da yaşayan Nevzat Atakan adlı bir Kıbrıslı Türk genci de Facebook’da paylaşımı gördükten sonra duruma dikkati çekti. ‘Nepomak’ uyarılar üzerine fotoğrafı kaldırırken, 24 yaşındaki Hadjipanteli 442 bin takipçili hesabından paylaştığı fotoğrafın altında Kıbrıs Barış Harekâtı’nı ‘Türk işgali’ diye tanımladı ve “Kıbrıs bugün de Türk askerlerinin işgali altında” ifadesini kullandı. Rum manken, uyarılara rağmen fotoğrafı ve paylaşımını kaldırmadı, ancak daha sonra altına “**AÇIKLAMA*** İkinci fotoğraf, eşinin ölümüne ağlayan bir Kıbrıslı Türk kadının çom meşhur fotoğrafı, sadece bunu netleştirmek istedim” diye bir not yazdı.

ANNEMİN ANISINA HAKARET
Fotoğrafta ölen eşine ağlayan Nevcihan Oluşum, 2018’de hayatını kaybetti, ancak aynı fotoğrafta annesine elini uzatırken görülen oğlu Kubilay Oluşum, Times’a yaptığı açıklamada fotoğrafın yanıltıcı bilgilerle birlikte yayımlanmasının ‘annesinin anısına hakaret’ olduğunu belirtti: “Ne zaman bu fotoğrafı görsem, çekildiği ana dönüyorum. O acı ana. Annemi sakinleştirmeye ve babamın öldürüldüğü gerçeğini sindirmeye çalışıyorum. Aslına bakarsanız, ben bu fotoğrafa bakmaya dayanamıyorum. Çok sarsıyor. Babamız öldürüldüğünde ben 9 yaşındaydım, Nigar ise 6 yaşında. O zaman bilmiyorduk ama annem erkek kardeşime 40 günlük hamileymiş. Babam bir çocuğu daha olacağını öğrenemeden aramızdan ayrıldı. Fotoğraftakinin bir Türk kadını olduğunu Kıbrıslı Rumlara kaç kere söyledik. Bir sürü röportaj verdik, annemle ilgili kitaplar yazıldı. Bu fotoğraf dünyayı dolaştı. Annemi Rum gibi göstermeye çalışarak bu fotoğrafı kendi propagandaları için suiistimal etmeleri beni ve ailemi çok rahatsız ediyor. Türkiye’yi kötü göstermeye çalışıyorlar ama bu yaptıklarıyla aslında annemin hatırasına da hakaret ediyorlar. Babamız olmadığı için yaşadığımız çilelere yapılmış bir hakaret. Bu acıyı annemle beraber atlattık. Artık buna bir son vermeleri lazım.”

(Kaynak: Hurriyet – Halil Yetkinoğlu)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.