2010 yılında iflas eden Türk tur operatörü Goldtrail, İngiltere turizm sektörü ve basınının gündeminden düşmüyor. Sektörün en büyük iflas olaylarından birisi olan Goldtrail davası şimdi de karmaşık ve gizli hisse satışı iddiaları ile tartışılıyor. Şirketin tasfiyesini soruşturan görevliler, Goldtrail Travel firması ile, 2008 yılında iflas eden tur operatörü XL Leisure Group’un yöneticileri arasında sahte anlaşmalar yapıldığı ileri sürülüyor. Goldtrail iflasının ardından şirketin tasfiyesi ile görevlendirilen PricewaterhouseCoopers (PwC) danışmanlık firması, mahkemede, Viking Airlines ile Goldtrail arasında imzalanan sahte bir anlaşma ile, iflas eden şirkete aktarılan paraların, şirket hesabı yerine, sahibi Abdulkadir Aydın’ın hesaplarına aktarıldı. Goldtrail’e yapılan ve zanlıların hisse satışları ile ilgili olduğunu savundukları ödemelerin miktarının 5 milyon sterline ulaştığı kaydediliyor. PwC uzmanları, bu ödemelerin bir milyon 900 bin sterlin’inin Wiking Airlines, üç milyon 640 bin sterlini ise Onur Air üzerinden yapıldı.
Zanlılardan Magnus Stephensen, Goldtrail-Viking Airlines arasında imzalanan anlaşmayı imzaladığını, ancak sahte olup olmadığını bilmediğini ifade ediyor. Yargılananlar arasında, iflas eden XL Leisure Group’un eski direktörleri olan, daha sonra ise Hong Kong merkezli Black Pearl Investments isimli yatırım firmasını kuran Phil Wyatt ve Halldor Sigurdarson da bulunuyor.
4 yıl önce iflas eden Goldtrail’in sahibi Abdulkadir Aydın, olayın ardından kayıplara karışırken, yargılandığı mahkemede İngiltere’de 15 yıl iş yapamama cezasına mahküm edilmişti. Aydın ayrıca evrakta sahtecilik ve 10 milyon sterlini yurtdışına kaçırmakla suçlanıyor.
BİNLERCE TATİLCİ MAĞDUR OLMUŞTU
2010 yılında iflas eden Goldtrail, İngiliz Seyahat Sigorta Fonu’na (ATT) 25 milyon sterline mal olmuştu. Goldtrail’in ofisinin bulunduğu Londra’nın banliyölerinden New Malden’da yaşayan Abdulkadir Aydın, iflasın ardından İngiltere’yi terketmil, kendisine bir daha da ulaşılamamıştı. Şirketine el konulmadan önce, kendisi ve ailesi aracılığıyla en az 10 milyon sterlini transfer etmekle suçlanan Aydın’ın firması, İngiliz basınına göre 23 bin 500 tatilci ve ileri tarihli 110 bin rezervasyonla iflas etmişti.
Firmanın, KTHY’nın batmasının ardından, müşterileri için uçak bulamayan çok sayıda tur firmasına da charter sefer biletleri sattığı belirlenirken, sektör temsilcileri, Goldtrail’in ucuz ve kalitesiz tatil paketleri satan bir firma olduğuna işaret etmiş, firmanın bu yüzden başta BBC olmak üzere pek çok basın kuruluşuna da haber olduğuna dikkat çekmişti.
RESMİ OLMAYAN MİLYONER
Goldtrail Holidays isimli tur operatörünün batışı İngiltere’de geniş yankı uyandırmıştı. Binlerce İngiliz turisti Türkiye ve Yunanistan’da mahsur bırakan iflasın perde arkasındaki isim olan Abdulkadir Aydın, genç yaşına rağmen Goldtrail’e, iflasından önce £35 milyonun üzerinde ciro yaptırmıştı. Uzun süre sıkıntıda olduğu bilinmesine rağmen, iflas etmeden önce onbinlerce tatil paketi daha satmasına izin verildiği öne sürülen Aydın, İngiliz gazetelerinin iddiasına göre Türkiye’de bulunuyor. Sektörün en hızlı büyüyen firmalarından birisini kurmuş olmasına ve yankı uyandıran iflasına karşın Goldtrail’in patronunun internette hiç resmi bulunmuyor.