Gelecek ay AB’de kalıp kalmamayı oylayacak olan İngiltere’de Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci gündeme oturdu.
Gelecek ay AB’de kalıp kalmamayı oylayacak olan İngiltere’de Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci gündeme oturdu. Ülkenin AB’den çıkmasını isteyenler Türkiye’nin yakın zamanda AB’ye girmesiyle hem ekonominin hem de güvenliğin zarar göreceğini savunuyor.
Tartışmanın odağında AB’den çıkışı savunan Savunma Bakanlığı müsteşarı Penny Mordaunt’un “Türkiye’nin AB’ye girişi ihtimali karşısında yapabileceğimiz hiçbir şey yok” sözleri ve bu sözlere AB’de kalınmasını destekleyen Başbakan David Cameron’un verdiği “Hayır doğru değil, üyeliği veto etme hakkımız var. Mevcut reform hızıyla da Türkiye ancak 3000 yılında üye olur” sözleri var.
Daily Telegraph gazetesinin başyazılarından birisnde “Her ne kadar Penny Mordaunt’un sözleri tam olarak doğru olmasa da, bu Türkiye konusunu konuşmayacağımız anlamına gelmez” deniyor ve İngiltere’nin tarihsel olarak Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediği hatırlatılıyor:
“Mordaunt’un hatalı sözleri bir kenarda dursun, Türkiye’yle ilgili sorulması gereken sorular var. Gelecek ay referandumdan çıkacak bir ‘Kalalım’ sonucu, en az on yıllar boyunca İngiltere’yi AB’de tutar. Bu süreç içerisinde de AB büyük bir değişimden geçer.
“Türkiye’nin üyelik ihtimali de seçeneklerden birisi ve sandığa gidecekler bu durumun sonuçlarının ne gibi etkiler doğurabileceğini bilme hakkına da sahip.
“Ancak AB yanlısı kamp konuyu konuşmaya dahi yanaşmıyor. Ne zaman Türkiye’nin üyelik ihtimali konusu açılsa karşı tarafı ‘önyargılı’ olmakla suçluyorlar.
“Göç tartışmalarında da yıllarca aynı şey yapılmış, göçü sorgulayanlara hemen ‘ırkçı’ etiketi yapıştırılmıştı.
“Ancak bu yaklaşımın sonuçları ters tepebiliyor. Herhangi bir ırkçı eğilimi olmayan ama bazı çekinceleri olan seçmen bu şekilde yaftalanınca kendisini aşağılanmış hissediyor.
“Bu durum da seçmenleri aşırı sağ ya da aşırı sola itebiliyor. Son örneği Avusturya’da görüyoruz.
“Avrupa projesinin bölünmez bir parçası olan göç konusunun sağlıklı biçimde tartışılması için zemin oluşturulmalı.”
CAMERON: İDDİALAR YALAN
Independent gazetesindeyse Türkiye açıklamalarını yapan müsteşar Penny Mordaunt’un David Cameron tarafından ‘yalancılıkla’ suçlandığı aktarılıyor.
Haberde Mordaunt’un “Türkiye büyük ihtimalle gelecek 8 yıl içerisinde AB üyesi olacak ve İngiltere’nin elinde bunu durdurabilecek hiçbir şey yok” dediği aktarılıyor.
Türkiye’nin AB üyesi olmasının büyük bir güvenlik zaafını da beraberinde getireceğini savunan Mordaunt, “Terör riski artacak” diye konuşmuştu.
Ardından Cameron’un yanıtını aktaran gazete, “Mordaunt’un açıklamalarının üzerinden daha bir saat geçmeden Başbakan çıkıp yanıldığını söyledi” deniyor.
Haberde müsteşar Mordaunt’un Başbakan Cameron’la kamuoyu önünde bu şekilde ters düşmesi sonucu görevden alınıp alınmaması konusunun da gündeme geldiği belirtiliyor. (BBC Türkçe)