kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$64.242
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

İngiltere’de AB referandumuna bir ay kala gündem Türkiye

Gelecek ay AB’de kalıp kalmamayı oylayacak olan İngiltere’de Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci gündeme oturdu.

İngiltere’de AB referandumuna bir ay kala gündem Türkiye
23.05.2016
0
A+
A-

 

AB LOGO

Gelecek ay AB’de kalıp kalmamayı oylayacak olan İngiltere’de Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci gündeme oturdu. Ülkenin AB’den çıkmasını isteyenler Türkiye’nin yakın zamanda AB’ye girmesiyle hem ekonominin hem de güvenliğin zarar göreceğini savunuyor.

Tartışmanın odağında AB’den çıkışı savunan Savunma Bakanlığı müsteşarı Penny Mordaunt’un “Türkiye’nin AB’ye girişi ihtimali karşısında yapabileceğimiz hiçbir şey yok” sözleri ve bu sözlere AB’de kalınmasını destekleyen Başbakan David Cameron’un verdiği “Hayır doğru değil, üyeliği veto etme hakkımız var. Mevcut reform hızıyla da Türkiye ancak 3000 yılında üye olur” sözleri var.

Daily Telegraph gazetesinin başyazılarından birisnde “Her ne kadar Penny Mordaunt’un sözleri tam olarak doğru olmasa da, bu Türkiye konusunu konuşmayacağımız anlamına gelmez” deniyor ve İngiltere’nin tarihsel olarak Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediği hatırlatılıyor:

“Mordaunt’un hatalı sözleri bir kenarda dursun, Türkiye’yle ilgili sorulması gereken sorular var. Gelecek ay referandumdan çıkacak bir ‘Kalalım’ sonucu, en az on yıllar boyunca İngiltere’yi AB’de tutar. Bu süreç içerisinde de AB büyük bir değişimden geçer.

“Türkiye’nin üyelik ihtimali de seçeneklerden birisi ve sandığa gidecekler bu durumun sonuçlarının ne gibi etkiler doğurabileceğini bilme hakkına da sahip.

“Ancak AB yanlısı kamp konuyu konuşmaya dahi yanaşmıyor. Ne zaman Türkiye’nin üyelik ihtimali konusu açılsa karşı tarafı ‘önyargılı’ olmakla suçluyorlar.

“Göç tartışmalarında da yıllarca aynı şey yapılmış, göçü sorgulayanlara hemen ‘ırkçı’ etiketi yapıştırılmıştı.

“Ancak bu yaklaşımın sonuçları ters tepebiliyor. Herhangi bir ırkçı eğilimi olmayan ama bazı çekinceleri olan seçmen bu şekilde yaftalanınca kendisini aşağılanmış hissediyor.

“Bu durum da seçmenleri aşırı sağ ya da aşırı sola itebiliyor. Son örneği Avusturya’da görüyoruz.

“Avrupa projesinin bölünmez bir parçası olan göç konusunun sağlıklı biçimde tartışılması için zemin oluşturulmalı.”

CAMERON: İDDİALAR YALAN

Independent gazetesindeyse Türkiye açıklamalarını yapan müsteşar Penny Mordaunt’un David Cameron tarafından ‘yalancılıkla’ suçlandığı aktarılıyor.

Haberde Mordaunt’un “Türkiye büyük ihtimalle gelecek 8 yıl içerisinde AB üyesi olacak ve İngiltere’nin elinde bunu durdurabilecek hiçbir şey yok” dediği aktarılıyor.

Türkiye’nin AB üyesi olmasının büyük bir güvenlik zaafını da beraberinde getireceğini savunan Mordaunt, “Terör riski artacak” diye konuşmuştu.

Ardından Cameron’un yanıtını aktaran gazete, “Mordaunt’un açıklamalarının üzerinden daha bir saat geçmeden Başbakan çıkıp yanıldığını söyledi” deniyor.

Haberde müsteşar Mordaunt’un Başbakan Cameron’la kamuoyu önünde bu şekilde ters düşmesi sonucu görevden alınıp alınmaması konusunun da gündeme geldiği belirtiliyor. (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.