kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4734
EURO
34,9533
STERLIN
40,6683
BITCOIN
$64.830
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Güven tazelemeye çalıştım

2015’te Britanya’nın seçimi serisinde Enfield North bölgesi milletvekili ve Muhafazakâr Parti adayı Nick de Bois ile görüştük

Güven tazelemeye çalıştım
19.02.2015
0
A+
A-

Britanya'nın seçimi Enfield North

Yazar: Michael Daventry

Açıkçası, Herford Road’un köşesindeki duran o kalabalık kafeye girdiğimizde insanların bize dönüp bakmalarını biraz tuhaf buldum. Bir fincan çay içmek için oturduğumuzda Nick de Bois kibarca hepsine bakıp selam verdi.

Enfield North bölgesini temsil eden Muhafazakâr bir milletvekili olan de Bois’yı bu sokakta hemen herkes tanıyor. Bunun nedeni, 2010 genel seçiminde yendiği İşçi Partili rakibi Joan Ryan’ın eski ofisine yerleşme kararı olabilir. Söz konusu ofise yürüyüş mesafesi, buluştuğumuz kafeden üç dakika uzaklıkta bile değil.

Ofis tercihini sorduğumda de Bois “Joan Ryan’ın o ofise artık ihtiyacı yoktu ve benden yardım isteyecek insanların çoğunlukta bu bölgede oturacağını biliyordum, o yüzden eski ofisine girmeyi tercih ettim” dedi.

Kafenin sahibi Sinan, de Bois’dan çok memnun: “Seviyorum onu. Kafemle ilgileniyor ve business rates vergisinde indirimden yararlanmamda yardımcı oldu bana. Oyumu kesin ona vereceğim, ailem de ona verecek.”

ENFIELD NORTH ÇOK ÇEKİŞMELİ GEÇİYOR

Ancak Mayıs’ta yeniden seçilmek isteyen de Bois’ın Sinan’ın ötesinde bir seçmen kitlesine sahip olup olmadığını henüz belli değil.

Enfield North, Londra’nın en bölünmüş seçim bölgelerinden biri olarak biliniyor. Bölgenin doğusundaki dar sokaklara yüzlerce ev sığdırılmışken, batı tarafta yeşillikleri, golf sahalarını ve belki de Londra’nın tek çiftliğini bulmanız mümkün. Bu ayrışım, seçmen potansiyeline de yansıyor: batı taraf açıkça Muhafazkar Parti’ye destek verirken doğudakiler koyu İşçi Partili olarak biliniyor.

Bu tablo son yıllarda seçimlerin bir hayli çekişmeli geçmesini sağladı. 2001’den bu yana yapılan üç genel seçimde Enfield North’un iki büyük parti adayı arasındaki fark, 2 bin oyu geçmedi – ki bu Britanya seçimleri için çok yakın bir sonuç.

Enfield North’daki yarışın dördüncü defa Nick de Bois ile Joan Ryan arasındaki geçecek olması, 2015 seçimlerine bir başka renk katıyor.

İKİ MİLLETVEKİLİNİ KARŞILAŞTIRIN

İktidar partisini temsil eden De Bois, bölgede hep görünerek ve kimliğini ön plana çıkarak kazanma şansını arttırmak istiyor, fakat zor bir yarış olacağına kabullenmiş durumda: “Seçim anketlerinin gösterdiği durum belli. Önümüzdeki üç ay önemli bir mücadelemiz olacak.

“Enfield North’da seçmenlere milletvekilliği yapmış iki kişi sunuluyor. Bu iki kişinin icraatları karşılaştırılabilir.

“Son seçim öncesinde milletvekillerinin karıştığı harç skandalı ciddi bir güven kaybına neden oldu. Görünür ve insanların konuşabildiği bir siyasetçi olarak o güveni yeniden inşa etmeye çalıştım.”

BIÇAK TAŞIMA KANUNU

Nick de Bois’nın yoğun bir parlamento serüveni olduğu kesin. Şimdiye kadar göçmenlikten bölgedeki tren servisine kadar birçok konuda 60’ı aşan kamu açık toplantı düzenledi, seçmenlere ulaşmak için karavan kiralayıp evlerine daha yakın bölgelerde birebir randevular verdi.

Ayrıca bıçak taşıyanlara verilen cezalar konusunda yapılan kanun değişikliğinde öncülük yaptı. De Bois’in lobicilik faaliyetleri sayesinde artık İngiltere ya da Galler’de ikinci defa bıçak taşımak ya da kullanmaktan suçlu bulunan insanlara zorunlu hapis cezası verilecek.

Yeni kanundan “çok gurur duyduğunu” belirten Enfield North milletvekili, 2010 senesinde oğlu bıçaklanarak öldürülen Godwin Lawson’ın annesinden ilham aldığını anlattı. Anne Yvonne’ın bıçak suçlarıyla ilgili halen kampanya yürüttüğünü ifade eden de Bois, “belli ki bir şey başarmak için siyasetçi olmak şart değil” dedi.

CHASE FARM BAŞARISIZLIĞI

Ancak bütün partilerin isyan etmelerine rağmen Nick de Bois, bölgenin hastanesi olan Chase Farm’daki acil servis bölümünün kapatılmasını önleyemedi. Kapatma kararı aslında yıllar önce alınmıştı ve de Bois David Cameron ile beraber hastaneyi ziyaret ettiğinde acil servis kapatılmasını önleyeceğini vaat etmişti.

Ancak bu söze rağmen Muhafazakâr Parti iktidara geldiğinde hastaneyi küçültme kararını iptal etmedi. De Bois kararla ilgili David Cameron ile ararlarında sert bir konuşma geçtiğini anlattı:

“Çok öfkeliydim. Başbakan’a beni ve seçmenlerimi hayal kırıklığına uğrattığını söyledim.

“Yanlış kararı aldılar. Kararı hala yanlış olduğunu düşünüyorum. Acil servisin tekrar açılması için mücadelemden hiç vazgeçmeyeceğim.”

Enfield Lock

Enfield North, Enfield Lock’tan Chase’e uzanan büyük bir bölgeyi kapsıyor

Son dönemde hastaneye ait alana yapılması planlanan konut ve okul inşa projesine onay verildi. Bu da Chase Farm’a bir acil servisin yeniden kazandırılmasını en azından yakın zamanda pek de mümkün kılmıyor.

HÜKÜMETİN GÖÇMENLİK POLİTİKASI ‘APTALCA’

Nick de Bois, kendi partisinin mensubu olduğu hükümeti göçmenlik hedefleri konusunda da eleştirdi. Ülkeye giriş ve çıkış yabancı sayısı arasındaki farkı 100 binin altına çekmeyi hedefleyen Muhafazakârlar için “aptalca bir politika üretmişler, ama maalesef haberleri tek bir cümlede anlatmaya çalıştığımız bir dönemde yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Aslında göçmenlik konusu, De Bois’ın seçmenlerini tatmin etmek için ne denli karmaşık görüşleri benimsemek zorunda kaldığını gösteriyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Avrupa Birliği’nde işe girme olanağı veren Ankara Anlaşmasını “son derece ilerici bir anlaşma” diye niteleyen Enfield North milletvekili, kurum olarak Avrupa Birliği’ne karşı olduğunu saklamadı

“Avrupa Birliği’ndeki serbest dolaşım hakkı, devlet yardımlarını istediğin ülkeden serbestçe almakla eşdeğer olmamalı. Mevcut şartlarda bir referandum olsa AB’den ayrılmayı tercih ederdim.

‘TOPLUM MUHAFAZAKÂR BİR ADAYI DESTEKLEMEZ’

De Bois’ın Enfield North’da geleneksel olarak İşçi Partisi’ne oy veren Türkçe konuşan toplumları ikna edip etmediğini 7 Mayıs’ta görülecek. Görüştüğümüz kafenin sahibi Sinan, şimdiden de Bois’ı desteklemeye karar vermiş. Ancak toplumlardaki insanları ikna etmenin zor olacağını düşünüyor:

Nick de Bois Sinan

Enfield North milletvekili Nick de Bois kafe sahibi Sinan ile beraber

“Bizim toplum almakla meşgul. Tek ilgilendiklerini şey o. Elime para, aileme ev. Peki bunları kim ödeyecek?

“Almak kolay da verenin kim olduğuna bakmıyorlar.

“De Bois iyi iş yapıyor. Oyum ona. Ama toplum desteklemez.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.