kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4704
EURO
34,6881
STERLIN
40,4836
BITCOIN
$61.459
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Perşembe Hafif yağmur
12°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Seçmenini yanıltmayacaksın

2015’te Britanya’nın seçimi serisinde Enfield North bölgesi eski milletvekili ve İşçi Parti adayı Joan Ryan ile görüştük

Seçmenini yanıltmayacaksın
19.02.2015
0
A+
A-

Britanya'nın seçimi Enfield North

Yazar: Michael Daventry

Şans, Joan Ryan’ın yanındaydı. Kampanyasını desteklemek için kapı kapı dolaşan 12 gönüllü İşçi Partili, soğuk bir Şubat yağmuruna kapılmadan sabah çalışmalarını tamamlayabilmişti.

Öğleden sonra Island Village sitesinde onlara katıldığım zaman ise yağmur dinmiş, Enfield North’un İşçi Parti adayı yine kapıları çalıp olası seçmenlerle konuşuyordu.

Kaldırımından geçen bir vatandaşın gülümsemesi üzerine Ryan, “İnsanların beni tanıması hoşuma gidiyor. Gelen tepkiler gerçekten çok olumlu, özellikle Chase Farm hakkında” dedi bana.

CHASE FARM İÇİN DAİMA MÜCADELE

Ryan, o gün Chase Farm Hastanesi hakkında imza topluyordu. Muhafazakâr Parti rakibi Nick de Bois’ı, David Cameron ile ortaklaşa yaptığı “acil servisi kapatmayacağız” sözüne bağlı kalmamakla suçluyor.

“Seçmenini hiçbir zaman yanıltmamalısın. Onun kullandığı sözcükleri tekrarlamama bile gerek yok: fotoğraf ve sözleri herkes görüyor. İnsanların hayatındaki en önemli meselesi hakkında bir vaat verdikten o sözünüzden dönemezsiniz.

“Benim şunu vaat ediyorum: Chase Farm’ı toplum adına korumak için daima mücadele edeceğim.”

Chase Farm’daki acil servisin kapatılması, ilk Joan Ryan’ın Enfield North’da milletvekilliği yaptığı son İşçi Parti hükümeti döneminde gündeme gelmişti. 1997’de seçilen Ryan bir dönem Göçmenlik Bakanlığı’na getirilmiş, 2010’da Nick de Bois’a seçimi kaybetmişti.

TÜRKÇE KONUŞAN TOPLUM, İRLANDALILARIN YOLUNU İZLESİN

Koalisyon hükümetinin getirdiği göçmenlik politikalarının sert olup olmadığını sorduğumda, sözlerine dikkat ederek cevap verdi: “Bence göçmenlik konusunda yaptığımız tartışmaların doğruluk prensibi çerçevesinde yapılması çok önemli. İnsanların kaygıları ve korkularını ele alan bir tartışmaya ihtiyacımız var.”

Fakat Ryan, göçmen toplumların ne kadar zorlandığının farkında olduğunu sözlerine ekledi.

Annesinin mensubu olduğu İrlandalı toplumdan göçmenliğin bir kişinin hayatında “büyük bir çatlak açabileceğini öğrendim” dedi. Halen İrlandalı topluma destek sağlayan merkezlerin hizmette olduğunu belirten Ryan, Türkçe konuşan toplumların hevesli ve girişimci olarak gördüğünü ve İrlandalıların çizdiği yolu izlediğini söyledi.

Enfield Lock istasyonunda tren

Enfield North, Enfield Lock’tan Chase’e uzanan büyük bir bölgeyi kapsıyor

Peki 2010’da Enfield North seçmeni onu neden dışarı attı?

NEDEN YENİLDİ?

Gülümsedi. Sonra “kaybettim ama yenilmedim” diyerek cevap verdi.

Joan Ryan, kaybetmesinin arkasında iki nedenin olduğu düşünüyor. Bunlardan ilki, seçmen bölgesinde yapılan sınır değişiklikleri. Ağırlıklı olarak İşçi Partisi’ni destekleyen Ponders End bölgesinin Edmonton seçim bölgesine kaydırılması, Muhafazakârların olan kalelerinden Highlands’ın ise Enfield North’a dahil edilmesinin oy oranlarını etkilediğini ifade etti.

İkinci neden ise zamanın parti lideri Gordon Brown olduğunu söyledi: “Halkın desteğini tutmakta zorlanıyordu o. İnsanları Başbakan olmaya hak ettiğini ikna edemedi. Ve biz ayrıca uzun senelerce iktidardaydık.”

2009’da patlak veren milletvekili harç skandalının yenilgi nedenleri arasında saymadığına dikkat ederek Ryan’a kendi harçlarını sordum.

PARLAMENTODAKİ HARÇ SKANDALI

Daily Telegraph gazetesi Ryan’ın Enfield’daki evine 4 bin 500 sterlin tamir işi yaptırdığını ve bunun faturasını parlamentoya kestiğini yazmıştı. Birçok gözlemci bu haberlerin Ryan’ın yenilmesine arkasındaki asıl neden olduğunu öne sürmüştü.

Labour ekibi

İşçi Partisi, Enfield North’da büyük bir ekiple kampanya çalışmalarını yürütüyor

Ancak Joan Ryan, bu konunun bir iftira olduğunu düşünüyor: “Bu siyasi sebeplerle ortaya çıkarılan bir lekeleme girişimidir. Ipsa [parlamentodaki harçları denetleyen kurum] cevaplamam gereken hiçbir vakanın olmadığını söyledi bana.

“Dürüstüm ve kendimi açıklamaya hazırım. Ama bu konu hakkında bana halktan çok soru gelmiyor.”

Geleneksel olarak oylarını İşçi Partisi’ne veren Türkçe konuşan toplumların harç skandaldan çok da etkilendiği söylenemez.

Hertford Road’da bir bakkalda konuştuğumuz Burhan isimli bir vatandaş, son noktayı koydu: “Nick de Bois iyi iş yapıyor olabilir, ama partisinin devlet yardımı ve ev yardımı konusundaki politikaları korkunç. Ona oy vermem mümkün olamaz. Oyum Joan Ryan’a.”


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.