kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2772
EURO
35,0791
STERLIN
40,8819
BITCOIN
$66.404
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
20°C
LONDRA
20°C
Hafif yağmur
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
19°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Perakende sektöründeki iflas dalgası büyüyor

Perakende sektöründeki iflas dalgası büyüyor
22.08.2023
0
A+
A-

12 bin kişiye istihdam sağlayan Wilko’nun iflas etmesi, dikkatlerin bir kez daha perakende sektörüne çekti. Ülkede son 5 yıl içerisinde yaklaşık 6 bin mağaza kepenk kapatmak zorunda kaldı .

Birleşik Krallık’ta Covid-19 dönemindeki kapanmalar, tüketici alışkanlıklarındaki değişim, artan faiz oranları ve hayat pahalılığı nedeniyle perakende mağazaları, kepenklerini peş peşe indirmek zorunda kalıyor.

Ülkenin önde gelen perakende zincirlerinden olan ve 12 bin kişiye istihdam sağlayan Wilko’nun bu ayın başında iflas bildiriminde bulunması, dikkatlerin bir kez daha perakende sektöründeki sorunlara çevrilmesine neden oldu. Ülke çapında 400 mağazaya sahip Wilko’nun iflas bayrağını çekmesinin ardından gelecek dönemde perakende sektöründeki iflasların sayısının daha da artması bekleniyor.

İngiliz Perakende Konsorsiyumu (BRC) verilerine göre, ülkede son 5 yılda yaklaşık 6 bin mağaza kepenk kapatmak zorunda kaldı.

BRC verilerine göre, Birleşik Krallık’ta bu yılın ikinci çeyreğinde alışveriş merkezlerindeki perakende satış mağazalarının yüzde 17,8’i, alışveriş caddelerindeki mağazaların ise yüzde 13,9’u boş durumda. Giderek artan kira, enerji ve istihdam maliyetleri karşısında zorlanan perakendeciler, hayat pahalılığı karşısında tüketicilerin de harcamalarını kısması nedeniyle zor günler yaşıyor.

DEV ŞİRKETLER KEPENKLERİ İNDİRDİ

Ülkenin önde gelen mobilya ve eşya zinciri Argos, bu yıl ve 2024’te yaklaşık 100 mağazasını kapatmayı planladığını duyurdu.

Giyim ve ev ürünleri zinciri House of Frasers’ın bağlı bulunduğu Frasers Grubu’nin Üst Yöneticisi Michael Murray, perakende sektöründe kapanmaların artmasını beklediğini, zincir mağazalarının da düzenli olarak gözden geçirildiğini ifade etti.

Ülkenin önde gelen ecza ve kişisel bakım ürünleri zinciri Boots, haziran ayında yaptığı açıklamada, gelecek 12 ay içerisinde 300 mağazasını kapatmayı planladığını duyurmuştu. ABD’li Wallgreense’ye bağlı Boots’un mağaza sayısının Haziran 2024’te 2 bin 200’den 1.900’e gerilemesi bekleniyor.

Ülkenin önemli perakende zincirlerinden Marks & Spencer (M&S), mayısta yaptığı açıklamada, bu yıl içerisinde 20 mağazasını kapatmayı planladığını duyurmuştu.

H&M, bu yılın başında Birleşik Krallık’taki 4 mağazasının kapatılacağını belirtirken, giyim zinciri Superdry da yakın zamanda ülkedeki 8 mağazasının kepenklerini indirmek zorunda kalmıştı.

Enerji fiyatları ve maliyetler nedeniyle zor günler yaşayan ülkenin eğlence mekanları da iflas rüzgarından etkilenmiş durumda. Haziran ayı itibarıyla ülkede son 12 ayda iflas eden eğlence mekanı sayısı yüzde 80 artarak 729’a ulaştı.

‘HAYALET KASABAYA DÖNÜŞEBİLİR’

Ülkede perakende mağazalarının peş peşe iflas bildiriminde bulunmasıyla alışveriş caddelerinin adeta “hayalet kasabasına” dönüşmesinden endişe ediliyor.

Başkent Londra’da alışverişin kalbinin attığı Oxford Caddesi’nde son birkaç yıl içerisinde Topshop, Miss Selfridge, Dorothy Perkins, Debenhams, Oasis ve Warehouse gibi ünlü zincirler mağazalarını kapatmak zorunda kaldı.

Oxford Caddesi’nde boşalan mağazaların bazılarının yerini, ucuz Amerikan şekerleme dükkanlarının alması ise ülkenin alışveriş kültüründeki değişimin en görünür örneği…

Westminster Şehir Konseyi, caddenin yeniden eski ışıltılı ve görkemli günlerine dönmesi amacıyla küçük işletmeler için geçen ay yaklaşık 10 milyon sterlin hacminde bir destek paketi hazırlandığını duyurdu. Verilecek destekle ülkenin vitrini konumundaki Oxford Caddesi’nin yeniden canlandırılması hedefleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.