kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.919
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere’de sığınmacı kadınların maruz kaldığı zulüm ortaya çıktı

İngiltere’de sığınmacı kadınların maruz kaldığı zulüm ortaya çıktı
30.11.2021
0
A+
A-

İngiltere’de sığınmacı kabulü sürecindeki kadınların yaşadığı zulüm bilim insanlarının hazırladığı raporla ortaya çıktı. Buna göre özellikle ülkelerinde şiddete maruz kalan kadınların mülakat sürecinde maruz kaldığı psikolojik şiddet gözler önüne serildi. Öte yandan kadınlar ve çocukların sığınmacı evlerinde fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığının altı çizildi.

Sığınmacı kabulü sürecinin büyük tartışma konusu olduğu İngiltere’de yapılan bir araştırma, başvurusu sürecinde yaşanan büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Buna göre, ülkelerinde şiddete ve cinsel istismara maruz kalan kadınların, İngiltere’ye sığındıklarında da aynı durumla karşılaştığını ortaya koydu. Araştırma sonrası hazırlanan raporda, sığınmacı kabulü sürecinde İngiliz yetkililerin, kadınlara ve çocuklara karşı aşağılayıcı bir tutum sergilediklerinin altı çizildi.

Bilim insanları, söz konusu araştırmayı kendi türündeki en büyük araştırma olarak niteliyor. İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Araştırma sonrası hazırlanan raporda kadınların insanlık dışı görüşme teknikleri ve sığınmacı evlerinde uğradıkları cinsel taciz ve aşağılanma nedeniyle büyük travma geçirdikleri ortaya kondu. Araştırma ekibinin lideri olan Birmingham Üniversitesi’nden Prof Jenny Phillimore konuyla ilgili yaptığı açıklamada son derece düşük bir maliyetle kadınların hayatını kurtarabilecek çalışmaların yapılabileceğini söyledi. Phillimore, insanları aşağılamayacak bir bakım etiğine ihtiyaçları olduğunu belirterek İçişleri Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

Bilim insanlarının önerileri arasında görüşme öncesi ve sonrası danışmanlık, kadınlar için ayrı sığınma evi, bağımsız savunucuların görüşmelere katılmasının sağlanması LBGT bireyler için ayrı hükümler ve psikolojik destek gibi maddeler bulunuyor.

ÇOK DRAMATİK ÖRNEKLER VAR

İngiltere’ye zorunlu nedenlerle göç etmek zorunda kalan 68 kişi ve 26 devlet görevlisi ile 2018-2020 yılları arasında yapılan görüşmelerle hazırlanan çalışmada dramatik örnekler yer alıyor. Eşinden gördüğü şiddet sonrası ailesinin de reddetmesi nedeniyle Arnautluk’tan İngiltere’ye göç eden ve bu sırada hamile olan Hane Leshaj 8 defa yer değiştirmek zorunda kaldı. Sığınmacı sisteminde 8 yıl geçiren Leshaj’ın bu sırada şiddet gördüğü kaydedildi. Leshaj, “Beni güvenli bir yere götürmeleri 10 gün sürdü. Bütün bunlar zihinsel sağlığınızı ve refahınızı etkiler. Daha güvende olacağımı düşündüm” dedi.

Şiddete uğradığını belirten Leshaj sözlerine şöyle devam etti:

“Herkese aynı şekilde davranıyorlar. Özellikle kadınlar ve çocuklar için farklı olmalı. Sürecin erkekleri etkilemediğini söylemiyorum ama kadınlar ve çocuklar için durum daha kötü. Geldiğinde sana bir hiçmişsin gibi davranıyorlar.”

Önceki araştırmalar, Birleşik Krallık’ta sığınma talebinde bulunan 72 kadından %66’sının, eşler, aile üyeleri, askerler, polis tarafından gerçekleştirilen tecavüz, cinsel şiddet, zorla fuhuş ve zorla evlendirme de dahil olmak üzere, cinsiyetle ilgili bir biçimde zulme maruz kaldığını ortaya koydu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.