İngiltere’de sığınmacı kabulü sürecindeki kadınların yaşadığı zulüm bilim insanlarının hazırladığı raporla ortaya çıktı. Buna göre özellikle ülkelerinde şiddete maruz kalan kadınların mülakat sürecinde maruz kaldığı psikolojik şiddet gözler önüne serildi. Öte yandan kadınlar ve çocukların sığınmacı evlerinde fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığının altı çizildi.
Sığınmacı kabulü sürecinin büyük tartışma konusu olduğu İngiltere’de yapılan bir araştırma, başvurusu sürecinde yaşanan büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Buna göre, ülkelerinde şiddete ve cinsel istismara maruz kalan kadınların, İngiltere’ye sığındıklarında da aynı durumla karşılaştığını ortaya koydu. Araştırma sonrası hazırlanan raporda, sığınmacı kabulü sürecinde İngiliz yetkililerin, kadınlara ve çocuklara karşı aşağılayıcı bir tutum sergilediklerinin altı çizildi.
Bilim insanları, söz konusu araştırmayı kendi türündeki en büyük araştırma olarak niteliyor. İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Araştırma sonrası hazırlanan raporda kadınların insanlık dışı görüşme teknikleri ve sığınmacı evlerinde uğradıkları cinsel taciz ve aşağılanma nedeniyle büyük travma geçirdikleri ortaya kondu. Araştırma ekibinin lideri olan Birmingham Üniversitesi’nden Prof Jenny Phillimore konuyla ilgili yaptığı açıklamada son derece düşük bir maliyetle kadınların hayatını kurtarabilecek çalışmaların yapılabileceğini söyledi. Phillimore, insanları aşağılamayacak bir bakım etiğine ihtiyaçları olduğunu belirterek İçişleri Bakanlığı’nı göreve çağırdı.
Bilim insanlarının önerileri arasında görüşme öncesi ve sonrası danışmanlık, kadınlar için ayrı sığınma evi, bağımsız savunucuların görüşmelere katılmasının sağlanması LBGT bireyler için ayrı hükümler ve psikolojik destek gibi maddeler bulunuyor.
İngiltere’ye zorunlu nedenlerle göç etmek zorunda kalan 68 kişi ve 26 devlet görevlisi ile 2018-2020 yılları arasında yapılan görüşmelerle hazırlanan çalışmada dramatik örnekler yer alıyor. Eşinden gördüğü şiddet sonrası ailesinin de reddetmesi nedeniyle Arnautluk’tan İngiltere’ye göç eden ve bu sırada hamile olan Hane Leshaj 8 defa yer değiştirmek zorunda kaldı. Sığınmacı sisteminde 8 yıl geçiren Leshaj’ın bu sırada şiddet gördüğü kaydedildi. Leshaj, “Beni güvenli bir yere götürmeleri 10 gün sürdü. Bütün bunlar zihinsel sağlığınızı ve refahınızı etkiler. Daha güvende olacağımı düşündüm” dedi.
Şiddete uğradığını belirten Leshaj sözlerine şöyle devam etti:
“Herkese aynı şekilde davranıyorlar. Özellikle kadınlar ve çocuklar için farklı olmalı. Sürecin erkekleri etkilemediğini söylemiyorum ama kadınlar ve çocuklar için durum daha kötü. Geldiğinde sana bir hiçmişsin gibi davranıyorlar.”
Önceki araştırmalar, Birleşik Krallık’ta sığınma talebinde bulunan 72 kadından %66’sının, eşler, aile üyeleri, askerler, polis tarafından gerçekleştirilen tecavüz, cinsel şiddet, zorla fuhuş ve zorla evlendirme de dahil olmak üzere, cinsiyetle ilgili bir biçimde zulme maruz kaldığını ortaya koydu.