kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3370
EURO
35,1959
STERLIN
41,1570
BITCOIN
$65.478
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Brezilya’dan Oxford/AstraZeneca ve Sinovac’a acil kullanım onayı

Brezilya’dan Oxford/AstraZeneca ve Sinovac’a acil kullanım onayı
18.01.2021
0
A+
A-

Brezilya’da sağlık sisteminin düzenleyici kurumu Anvisa, Oxford Üniversitesi/AstraZeneca’nın ortak geliştirdiği Covid-19 aşısına ve Çin şirketi Sinovac’ın ürettiği CoronVac’a acil kullanım onayı verdi.

Böylece, dünyada en fazla vaka sayısının görüldüğü üçüncü ülke, en yüksek can kaybına sahip ikinci ülke olan Brezilya’da kitlesel aşılamanın başlamasının da önü açıldı.

Anvisa, Pazar günü televizyondan canlı yayınlanan beş saatlik maratonun ardından iki aşıya onay verme kararı aldı.

Anvisa Başkanı Antônio Barra Torres, “Karşımızda tek bir düşman var. Bu savaşı kazanmak için en büyük şansımız sosyal davranışımızı değiştirmek. Bu olmadan aşı olsa bile zafere ulaşamayız” dedi.

Kararın açıklanmasından kısa bir süre sonra Sao Paulo’da 54 yaşındaki bir hemşire, ülkede aşı olan ilk kişi oldu. Aşılar, ilk etapta sağlık çalışanlarına yapılacak.

Brezilya Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello, günde 1 milyon kişiye aşı yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

“Tek bir düşman var. Bu savaşta en iyi şansımız sosyal davranışta değişiklik yapmak olmalı. Ajans başkanı Antônio Barra Torres etkinlik sırasında, bu olmadan, bir aşı ile bile zafer elde edilemez “dedi.

Brezilya, Çin’den 6 milyon doz CoronVac aşısı satın aldı. Ayrıca 2 milyon dozluk Oxford/AstraZeneca aşısının da Hindistan’dan sevkiyatı bekleniyor.

Yaklaşık 210 milyon kişinin yaşadığı Brezilya, toplamda 254 milyon doz Oxford/AstraZeneca; 100 milyon doz da CoronVac aşısı satın aldı.

Sinovac aşısının etkinliğiyle ilgili tartışmalar

Brezilya’daki Butantan Enstitüsü’nün CoronaVac ile ilgili yaptığı çalışmalardan gelen sonuçlar aşının etkinliğine dair tartışmaları da beraberinde gelmişti.

Ülkede yapılan testlerde aşının yüzde 78 oranında etkili olduğu açıklanmıştı.

Ancak daha sonra Butantan Enstitüsü’nden bilim insanları hafif semptom gösteren kişilerin de dahil edildiği “genelleştirilmiş etkinlik oranının” yaklaşık yüzde 50 olduğunu bildirmişti.

Bu, bir aşının yaygın kullanım için değerlendirilmesinde gereken asgari düzeyin biraz üzerinde bir orana işaret ediyor.

Bu açıklamalar bir süredir ülkenin sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve destekçilerinin hedef aldığı CoronaVac aşısıyla ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oldu.

Yapılan kamuoyu araştırmaları, Brezilya halkının yüzde 22’si Bolsonaro’nun bu konudaki tutumuna destek verdiğini ve aşı olmayı düşünmediğini ortaya koyuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.