kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3372
EURO
35,0918
STERLIN
41,0605
BITCOIN
$70.532
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Koronavirüs: Doğumlarda sıkıntı oluşabilir

Koronavirüs: Doğumlarda sıkıntı oluşabilir
21.08.2020
0
A+
A-

İngiltere’nin Loughborough Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar, Koronavirüs salgının kişilerde yarattığı stresin ilerleyen nesillerde bebeklerin küçük (prematüre) doğmasına sebep olabileceğine vurgu yaptı.

Loughborough Üniversitesi’nden sağlık bilimleri Profesörü Barry Bogin, Koronavirüs (Covid-19) salgınının kişilerde yarattığı stresi inceleyerek, gelecek nesil bebeklerin bu stres düzeylerinin sonucu olarak küçük (prematüre) doğacağını öne sürdü. Ortaya koyduğu çalışmayla salgınının, insanlar üzerinde yarattığı stresin dolaylı ve direkt etkilerini ortaya koyan Profesör Bogin, ‘Kronik duygusal stresin’ hamile annelerin ve yeni doğan bebeklerin gelişimi üzerindeki etkisine dikkat çekti.

Bunun yanında Madrid Özerk Üniversitesi’nden Dr. Carlos Varea ile birlikte İspanya’da gerçekleştirilen ‘yeni doğan kilosu’ projesinin de baş araştırmacı olan Bogin, salgının yarattığı stresin gelecek nesil bebeklerin küçük doğmasına sebep olacağını söyledi.

KRONİK STRESİN BİYOLOJİK DEĞİŞİKLİKLERE YOL AÇABİLİR

Profesör Bogin’le Dr. Varea çalışma üzerinde yaptıkları yorumlarında, kronik stresin, vücutta hücresel ve hormonal düzeyde farklı biyolojik değişikliklere nasıl yol açabileceğini açıkladı. Kronik stresten etkilenen hamile annelerin, bebeklerinin, prematüre doğma riski taşıdığı belirtilirken endişenin daha uzun sürmesi halinde insan vücudunda çok daha ciddi sorunlara yol açabileceğinin altı çizildi.

İki profesör de kronik stresi; para, barınma, sosyal destek ile ilgili güvensizlikler olarak tanımladıklarını ifade ederken,salgının uzun vadede iş kaybı, sosyal hakların ellerinden alınması, bir eşin kaybı veya konut problemi gibi endişelere gebe olduğu ve bu endişelerin de kronik strese dönüştüğünü belirtti.

“SOSYAL, EKONOMİK VE DUYGUSAL DESTEK GEREKİYOR”

Kronik stresin nasıl aşılacağıyla ilgili de konuşan Bogin ve Varea, “Hükumetler ve onların halk sağlığı çalışanları, sosyal, ekonomik ve duygusal desteğin herkese açık olmasını sağlamalıdır. İnsanlara bu desteğe nasıl ve nereden ulaşacaklarının birden çok dilde anlatılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.