kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5673
EURO
34,8813
STERLIN
40,5783
BITCOIN
$66.730
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
10°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Yatırımcılar İngiltere’nin “negatif faiz” kulübüne katılmasını bekliyor

Yatırımcılar İngiltere’nin “negatif faiz” kulübüne katılmasını bekliyor
01.06.2020
0
A+
A-

Gecelik faiz swaplarına göre yatırımcı beklentisi İngiltere Merkez Bankası’nın faizleri Şubat sonuna kadar sıfırın altına çekeceği yönünde.

Çoğu ekonomist İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faizleri sıfırın altına çekmesini bekleyen traderların arasına katılıyor. Bu durum, ekonomi üzerindeki koronavirüs pandemisinden kaynaklı artan baskıyı ve anlaşmasız Brexit riskini yansıtıyor.

Citigroup Inc. Avrupa araştırma birimi direktörü Christian Schulz, İngiltere’nin Avrupa Birliği’den (AB) yeni bir ticaret anlaşması olmadan ayrılması durumunda, BoE’nin politika faizini 2021 ortasına kadar büyük bir ihtimalle eksi yüzde 0.1’e düşüreceğini tahmin ediyor.

RBC ekonomistlerinin araştırma notunda Kasım başı kadar yakın bir zamanda negatif faiz beklentisi yer alıyor. Borçlanma maliyetleri halihazırda yüzde 0.1 seviyesinde ve merkez bankasından bu ay büyük ölçüde ek varlık alımları beklenirken dikkatler ekonomiyi üç yüz yılın en kötü resesyonundan kurtarabilecek diğer önlemlere yönelmiş durumda.

BoE Başkanı Andrew Bailey ve diğer politika yapıcılar negatif faiz ihtimalini yok saymadı ancak gerçekleşmekten çok uzak olduğunu net bir şekilde ifade etmişlerdi.

Para piyasaları ise haftalardır eksi faiz fiyatlaması yapıyor. Artık yatırımcılar, gecelik faiz swaplarına göre İngiltere’nin Şubat sonuna kadar negatif faiz kulübüne katılacağını düşünüyor. Bazı hazine tahvillerinin faizleri çoktan sıfırın altına gerilemiş durumda.

Citi’den Schulz, bir notunda “AB’nin ortak pazarı ve gümrük birliğinden bu yılın sonunda sert bir çıkış çok erken olur ve göz ardı edilemeyecek kadar yüksek bir ihtimal. Negatif faizler, parasal finansal kuruluşları sarsmaktansa koruyarak özellikle iflasların azaltılmasında etkili olabilir.” dedi.

Schulz’a göre daha fazla tahvil alımı ve mali teşvik ilk savunma hattı olabilir, ancak ekonominin muhtemelen yine de daha fazla desteğe ihtiyacı olacak. Tedarik zincirinin büyük ölçüde bozulduğu bir dönemde maliye politikası daha az etkili olabileceğinden para politikası önemli rol oynayacak.

BoE’nin geçen ay yayınladığı bir senaryoda İngiltere ekonomisi bu yıl yüzde 14 daralıyor. Sert bir Brexit yetkililerin beklediği toparlanmayı olumsuz etkileyebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.