kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.668
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

İngiltere hükümeti AB’ye yeni teklifini açıkladı, AB ‘sorunlu noktalar’ buldu

İngiltere hükümeti AB’ye yeni teklifini açıkladı, AB ‘sorunlu noktalar’ buldu
02.10.2019
0
A+
A-

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson

İngiltere hükümeti, Avrupa Birliği’ne (AB) müzakere için sunduğu yeni Brexit planını açıkladı.Buna göre, Birleşik Krallığın parçası olan Kuzey İrlanda, “İrlanda adasının tümünü kapsayan bölge düzenlemesi” yoluyla malların dolaşımı bakımından AB ortak pazarında kalmaya devam edecek, fakat gümrük birliğinden çıkacak.

Ancak Kuzey İrlanda Meclisi’nin önce bu düzenlemeleri onaylaması, daha sonra ise dört yılda bir yapılacak oylama ile devamı konusunda karar vermesi gerekiyor.Muhafazakar Parti’nin olağan konferansında konuşan Başbakan Boris Johnson, bu planın tek alternatifinin anlaşmasız Brexit olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise İngiltere hükümetinin “olumlu gelişme” kaydettiğini, ancak “hala üzerinde çalışılması gereken bazı sorunlu noktalar bulunduğunu” kaydetti.Johnson’ın azınlık hükümetine destek veren Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi (DUP) teklifi desteklediğini açıkladı.

Ana muhalefet İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Johnson’ın planının “kabul edilemez” ve May’in yaptığı anlaşmadan “daha kötü” olduğunu, “Kuzey İrlanda’da barışı güvence altına alan ‘Hayırlı Cuma anlaşması’nı zayıflattığını” ifade etti.

BBC’nin politika editörü Laura Kuensberg, Johnson’ın planının Kuzey İrlanda için “AB ile Birleşik Krallığın geri kalan bölgelerinden farklı bir ilişki” öngördüğünü ifade ediyor.İrlanda’nın birliğinden yana olan Sinn Fein ise Johnson’ın planını eleştirerek DUP’u “Kuzey İrlanda halkının çıkarlarına aykırı hareket etmekle” suçladı.

AB: Teklifi objektif bir şekilde inceleyeceğiz

Avrupa Komisyonu, bu teklifi “objektif bir şekilde inceleyeceğini” açıkladı.

Johnson, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’e bir mektup yazarak “İngiltere halkının AB’den ayrılma kararına saygı gösterdiklerini, bu kararın Kuzey İrlanda ve İrlanda’da doğuracağı sonuçları pragmatik bir şekilde ele alacaklarını” ifade etti.

İrlanda Cumhuriyeti Başbakanı Leo Varadkar henüz planı görmeden önce yaptığı bir açıklamada, “Bu konuda duyumlarımız umut verici değil ve anlaşmanın temelini oluşturamaz” diye konuştu.

İngiltere’nin mevcut durumda 31 Ekim’e kadar AB’den ayrılması gerekiyor. Johnson, bu tarihin ertelenmesi için AB’ne tekrar başvuru yapmayacağını bir kez daha vurguladı.

Johnson 17 Ekim’de AB liderleri ile bir araya gelecek. Teklifin AB tarafından kabul edilmesi halinde 19 Ekim’e kadar İngiltere Parlamentosu’nda onaylanması gerekiyor.

Geçen ay Parlamento’dan çıkarılan bir yasa, bunun olmaması halinde Başbakan’ı AB’den ayrılma tarihinin 31 Ocak’a kadar uzatılması için başvuruda bulunmasını gerektiriyor.

Eski başbakan Theresa May’in daha önce sunduğu anlaşma Parlamento tarafından üç kez reddedilmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.