kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3266
EURO
35,0806
STERLIN
41,0110
BITCOIN
$70.643
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Sahte beş yıldızlı yorumlar internette alınıp satılıyor

Sahte beş yıldızlı yorumlar internette alınıp satılıyor
30.04.2018
0
A+
A-

 

BBC’nin yürüttüğü bir araştırma, ürün veya hizmet incelemeleri için sahte olumlu yorumların internette alınıp satıldığını ortaya koydu.

BBC 5 araştırmacıları, dünyanın önde gelen inceleme sitesi Trustpilot’ta yayınlanmak için beş yıldız notu veren yorumlar satın almayı başardı.

Araştırma, bazı internet forumlarında Amazon kullanıcılarının ürüne olumlu not vermesi karşılığında paralarını geri almalarının sağlandığını da gördü.

Hem Amazon hem Trustpilot sahte yorumlara tolerans göstermediklerini açıkladı.

Çok sayıda birey ve şirket, alışveriş yapacakları zaman internetteki inceleme sitelerine yazılan yorumlara güveniyor.

İngiltere’deki Rekabet Kurumu, ülkede her yıl 23 milyar sterlinlik alışverişin bu sitelerde yazılan yorumlara göre yapılıyor olabileceğini açıklamıştı.

Bazı yerel mağazalar için, en olumlu notu alan mağaza olmak çok sayıda müşteri kazanmaları anlamına geliyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre yetişkinlerin dörtte üçü inceleme sitelerini kullanırken yarısı sahte yorumlarla karşılaştıklarını söylüyor.

BAZI ÜRÜNLERİN YORUMLARININ YARISI GÜVENİLİR OLMAYABİLİR

Bazı analistlere göre Amazon gibi sitelerdeki belli ürünler için yorumların yarısının güvenilir olmama ihtimali bulunuyor.

Amazon 2016 yılında kullanıcıların para veya ücretsiz ürün karşılığı olumlu yorum vermesini yasaklamıştı. Bunun üzerine bu tür faaliyetlerin gizlice yürütülmesi için Facebook grupları kurulmaya başlandı.

Bu gruplardan bazılarına üye olan BBC 5 araştırmacıları, üye olduktan dakikalar sonra çeşitli şirketlerden mesajlar almaya başladı. Bu şirketler Amazon’dan ürünlerini alıp olumlu yorum bırakmaları karşılığında para iadesi öneriyordu.

Yazışmalar sırasında bu teklifi yapan kişilerden biri “Bizin için 5 yıldız daha iyi, markamıza değer veriyoruz ve size söz verdiğimizi gibi paranızı iade edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu kişilerin kim olduğunu tespit etmek veya olumlu yorum istedikleri şirketlere ulaşmak ise mümkün değil.

BBC bu şekilde yorum satın almayı da başardı. BBC 5’dan Dan Box “Dan Box çalıştığım en saygı değer profesyonellerden biridir. Onunla çalışmak mutluluk vericiydi” yorumunu para karşılığında yazdırdı.

(BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.