kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3212
EURO
35,0652
STERLIN
40,9554
BITCOIN
$70.778
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Avam Kamarası’ndan YPG uyarısı

İNGİLİZ parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’nın Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat, komisyona sunulan kanıtların PKK ile YPG bağlantısını temellendirdiğini belirtti.

Avam Kamarası’ndan YPG uyarısı
15.02.2018
0
A+
A-

İNGİLİZ parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’nın Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat, komisyona sunulan kanıtların PKK ile YPG bağlantısını temellendirdiğini belirterek, İngiliz hükümetinin de bu bağlantı konusunda açık bir görüşe ulaşması gerektiğini bildirdi.

Dışişleri Komisyonunun 3 aylık çalışması sonucunda hazırlanan raporla ilgili değerlendirmede bulunan Tugendhat, “Suriye’de kısaltmaların ötesine geçmeli ve müttefiklerimiz arasında İngiltere’yi etkileyecek ciddi politika farklılıkları olduğunu görmeliyiz.” görüşüne yer verdi.

Türkiye’nin YPG’yi PKK ile bağlantılı bir terör örgütü olarak gördüğünü, ABD’nin ise aynı örgütü DEAŞ’la mücadelede müttefik saydığını ve silah sağladığını aktaran Tugendhat, İngiltere’nin bu bağlamda hangi pozisyonda olduğunu açıklığa kavuşturması gerektiğini vurguladı.

“İngiliz Dışişleri Bakanlığının mevcut görüşü tutarsız” ifadesini kullanan Tugendhat, YPG ile ilgili şunları belirtti:  “Araştırmamız sırasında sunulan kanıtlar bu grubun PKK ile bağlantılı olduğunu temellendirdi. Bu bağlantıların tabiatı ve kapsamı tartışmaya açık olsa bile. Ancak İngiliz Dışişleri bu bağlantıların mevcudiyeti konusunda bile kararsız göründü. Bu inanılabilir değil. Dışişleri, tekrar tekrar bildirilen bağlantılardan söz etmeyi bırakıp bu konuda kendi açık görüşüne sahip olmalı.”

YENİ BİR SAVAŞ RİSKİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) geçen yıl yaptığı bağımsızlık referandumu ile Suriye’deki PKK/YPG ilişkilerinin ele alındığı 33 sayfalık yayımlanan komisyon raporunda, Orta Doğu’da yeni bir savaş riski olduğu tespitine yer verildi.

“DEAŞ ile mücadele edenlerin ortak bir düşmanı vardı ama onun yerine geçmesi gereken şey konusunda farklı vizyonları bulunuyor” ifadeleri kullanılan raporda, “Şimdi DEAŞ yenildiğine göre, eski zaferler yarının savaşlarına yol açma riski barındırıyor.” değerlendirmesi yapıldı.

Bu çatışmaların İngiltere’nin çıkarlarını da tehdit ettiği belirtilen raporda, Kürt grupları içeren çatışma örneklerinin şimdiden ortaya çıktığına işaret edildi. Raporda, IKBY’nin bağımsızlık referandumu sonrasında Irak merkezi hükümeti ile yaşanan çatışma ve Türkiye’nin Afrin’de başlattığı Zeytin Dalı Harekatı örneklerine değinildi.

Irak’ta merkezi hükümet ile IKBY arasında müzakereye dayalı bir çözümün mümkün olduğu savunulan raporda, İngiliz hükümetine de bu diyalogu kolaylaştırıcı bir rol oynaması tavsiyesinde bulunuldu.

Raporda İngiliz hükümetine IKBY içindeki yolsuzlukları ve antidemokratik uygulamaları eleştirmesi ve Irak merkezi hükümetinin İran ile bağlantılı Şii güçler ile bağlantısı kesmesi için çalışması çağrısı yapıldı.

YPG’nin hali hazırda Suriye toprağının 4’te birinden fazlasını kontrol ettiği işaret edilen raporda, bunun da çatışma riskini beraberinde getirdiğine vurgu yapıldı. Raporda, YPG’nin Suriye’de geniş bir toprak parçasını ele geçirmesinde İngiltere’nin DEAŞ’la Mücadele Koalisyonu kapsamında sağladığı hava desteğinin oynadığı role de dikkat çekildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.