kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3269
EURO
35,0739
STERLIN
40,8998
BITCOIN
$70.548
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Brexit Başmüzakerecisi’nden İngiltere’ye uyarı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, müzakerelerde ilerleme kaydedebilmek için İngiltere’nin tutumunu daha açık şekilde ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Brexit Başmüzakerecisi’nden İngiltere’ye uyarı
22.07.2017
0
A+
A-

 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, müzakerelerde ilerleme kaydedebilmek için İngiltere‘nin tutumunu daha açık şekilde ortaya koyması gerektiğini söyledi.

AB ve İngiltere‘den müzakere heyetleri arasında 4 gündür yürütülen görüşmeler sonrasında Barnier ve İngiltere Brexit Bakanı David Davis AB Komisyonu binasında basına açıklamalarda bulundu.

İngiltere’nin müzakere konularına ilişkin tutumunu daha net şekilde ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Barnier, “Bu hafta, tutumlarımız net olduğunda çok daha iyi ilerleme kaydedebildiğimizi gösterdi.” değerlendirmesinde bulundu.

Barnier, AB ve İngiltere arasında özellikle vatandaşların hakları konusunda görüş ayrılığı olduğunu, vatandaşların normal hayatlarına devam edebilmeleri için hukuki anlamda garanti sağlanması gerektiğini belirtti.
AB vatandaşlarının korunması bir seçim değil, zorunluluk”

İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarının haklarını garanti etmenin tek yolunun AB Adalet Divanının görevini sürdürmesi olduğuna dikkati çeken Barnier, “AB’nin bu konudaki ısrarı siyasi bir tutumdan değil, tamamıyla hukuki bir zorunluluktan kaynaklanıyor. AB vatandaşlarının AB hukuku tarafından korunması bir seçim değil, zorunluluktur.” açıklamasında bulundu.

Barnier, AB tarihinde daha önce yaklaşık 4 milyon vatandaşın haklarına ilişkin bir karar alınmadığını belirterek, “Bu vatandaşların haklarını teminat altına almayı ve korumayı borç biliyoruz.” ifadesini kullandı.

İngiltere’nin AB‘yi “terk etme” kararı aldığını ve bunun “ciddi sonuçları” olduğunu hatırlatan Barnier, taraflar arasında mali bir anlaşmaya varılması gerektiğini, bunu İngiltere‘nin de kabul etmesinin memnuniyetle karşılandığını ancak bu konuda da tutumunu netleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Barnier, müzakerelerde İrlanda ve sınır konularının da gündeme geldiğini, İngiltere‘nin Güney ve Kuzey İrlanda arasında iş birliğini nasıl devam ettireceğine ve ortak seyahat bölgesini nasıl korunacağına ilişkin açıklama yapması gerektiğini kaydetti.

İngiltere uluslararası sorumluluklarını yerine getirmeye hazır”

Taraflar arasındaki görüşmelerin “yapıcı” olduğunu ve ilerleme kaydedildiğini belirten İngiltere Brexit Bakanı Davis de “İngiltere ve AB arasında bazı alanlarda ortak görüş mevcut. Bundan sonraki müzakerelerde görüş ayrılıklarını nasıl giderebileceğimize ve aynı noktada olduğumuz hususları nasıl güçlendirebileceğimize odaklanmalıyız.” dedi.

“Zamanın hızla ilerlediğini” dile getiren Davis, mali anlaşma konusunun gündemde olduğuna dikkati çekerek, “İngiltere uluslararası sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduğu gibi haklarını da korumaya devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Davis, İrlanda konusuna ilişkin de “yapıcı” görüşmeler yürütüldüğünü, iki tarafın da “esnek tutum takınmasının” büyük önem taşıdığını söyledi.

AB ve İngiltere arasında bir sonraki Brexit müzakereleri 28 Ağustos’ta başlayacak.

Brexit müzakerelerinin haziranda yapılan ilk turunda taraflar öncelikler ve tarihler konusunda anlaşmaya varmıştı. Buna göre, müzakereciler ayda bir hafta görüşme yapacak. İlk aşamada müzakereler, vatandaş hakları, İngiltere‘nin AB‘ye ödeyeceği parayı kapsayan mali anlaşma ve diğer konular olmak üzere üç gruba ayrılmıştı.

İngiltere, geçen sene haziran ayında yapılan referandumla AB‘den ayrılma kararı almış, 29 Mart’ta da Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı. (HABERLER.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.