kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3794
EURO
35,0246
STERLIN
41,0094
BITCOIN
$69.346
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Hollanda virüs mutasyonu sonrası vizon çiftliklerini hızla kapatmaya hazırlanıyor

Hollanda virüs mutasyonu sonrası vizon çiftliklerini hızla kapatmaya hazırlanıyor
12.11.2020
0
A+
A-

Danimarka’daki vizon çiftliklerinde koronavirüsün mutasyona uğramış bir türünün ortaya çıkması üzerine, Hollanda Bilim Kurulu (OMT), ülkedeki bütün çiftliklerin 1 Ocak’tan önce kapatılmasını istedi. Bunun yasal olarak mümkün olduğunu belirten hükümet, vizon yetiştiricilerine ödenecek tazminata ilişkin bir yasal düzenleme hazırlıyor.

Hollanda’da yapılan araştırmalara göre, vizon çiftliklerinde çalışan en az 66 kişiye, hayvanlar tarafından koronavirüs bulaştırıldı.

Dünyadaki önemli vizon yetiştiricilerinden biri olan ülkedeki 128 çiftliğin en az 50’sinde enfeksiyon saptandı. Bu nedenle yaz aylarından bu yana Hollanda’da yaklaşık 3 milyon vizon öldürüldü.

Hayvandan insana geçen virüsler konusunda uzman olan Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Wim van den Poel, vizondaki virüs ile insanlardakinin birbirine çok benzediğini ancak hayvanlara geçen virüsün mutasyona uğraması nedeniyle bunun gözardı edilemeyeceğini açıklamıştı.

Danimarka’daki vakalar endişe yarattı

Danimarka’daki vizon çiftliklerinde de Covid-19’a yol açan virüsün mutasyona uğramış bir türünün insanlara bulaştığının ortaya çıkması, Hollanda Temsilciler Meclisi’nde endişe yarattı.

Meclisin önemli bir kısmı, Hollanda’daki vizon çiftliklerinin derhal kapatılmasını istedi. Halk Sağlığı Bakanı Hugo de Jonge, hükümete koronovirüs konusunda tavsiyelerde bulunan bilim kurulunun tavsiyelerini beklediklerini açıklamıştı.

Bilim Kurulu, tüm hayvanların kürkünün 1 Ocak 2021’den önce çıkarılarak, Hollanda’daki bütün vizon çiftliklerinin kapatılmasını önerdi.

Hollanda Tarım ve Halk Sağlığı Bakanları, halk sağlığı açsısından vizon çiftliklerine daha hızlı müdahale etmenin önünde bir engel bulunmadığını açıkladı. Hükümet, vizon yetiştiricilerinin zararının karşılanması için bir yasal düzenleme üzerinde çalışıyor.

Hollanda Televizyonu’na (NOS) göre, önümüzdeki hafta hükümet vizon çiftliklerinin kapatılmasına ilişkin plan konusunda bir açıklama yapacak.

Hollanda, hayvan hakları savunucularının baskısı üzerine ülkedeki vizon çiftliklerinin 2024 yılında tamamen kapatılmasını kararlaştırmıştı. Koronavirüs salgını nedeniyle bu tarih Mart 2021’e çekildi.

Ancak vizon kürklerinin Kasım ve Aralık aylarında soyuluyor olması nedeniyle bilim kurulu ve hükümete göre, yılbaşı, çiftliklerin tamamen kapatılması için daha uygun bir tarih.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.