kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4281
EURO
34,4490
STERLIN
40,3270
BITCOIN
$62.960
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cuma Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Köpekler, Covid-19 tespit etmede testlere göre daha başarılı

Köpekler, Covid-19 tespit etmede testlere göre daha başarılı
06.11.2020
0
A+
A-

Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre, köpeklerin yeni tip koronavirüsü yakalanan kişileri belirlemede daha başarılı oldukları öğrenildi.

Finlandiya’da yeni tip koronavirüse ilişkin yeni bir araştırma gerçekleştirildi.  Bilim insanları, söz konusu araştırma kapsamında Helsinki Havalimanı’na köpekleri yerleştirdi. Söz konusu köpeklerin, yeni tip koronavirüsü koku yoluyla saptamak için eğitimden geçirildikleri öğrenildi.

Söz konusu köpeklerin semptom göstermeyen ve ateşi olmayan pek çok kişiyi durdurduğu, daha sonra bu kişilere swab testlerinin (sürüntü testleri) uygulandığı ancak test sonuçlarının negatif çıktığı ifade edildi.

Fakat bir süre sonra bu kişilerin tamamının yeni tip koronavirüs belirtileri gösterdiği ve ikinci test sonuçlarının pozitif çıktığı belirtildi.

Bilim insanları, yeni tip koronavirüsün beden girdiği andan itibaren köpeklerin anlayabildiğini kaydetti.

Anna Hielm-Bjorkman isimli bilim insanı, bu durumun yeni tip koronavirüsün erken teşhisi ve tedavisi için kritik bir aşama olduğunu belirterek, köpeklerin swab (sürüntü) testlerinden daha başarılı olduklarını ifade etti.

Söz konusu testlere, tüm dünyada yeni tip koronavirüs hastalarının belirlenmesinde başvuruluyor. Fakat bu testlerin başarı oranının yüzde 70 olduğu belirtiliyor. Finlandiya’da yapılan çalışmaya göre ise köpekler, yeni tip koronavirüsü tespit etmede yüzde 100 başarıya sahip.

Bilim insanları, insan bedenine giren yeni tip koronavirüsün metabolizmada değişikliğe yol açtığını ifade ediyor. Söz konusu değişikliğin vücut kokusunu değiştirdiği, bu nedenle kokuyu hisseden köpeklerin de yeni tip koronavirüse yakalanan insanları saptayabileceği belirtiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.