kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
STERLIN
40,9450
BITCOIN
$70.447
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
13°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

G-7’nin Amazon yangınlarıyla mücadele için önerdiği 22 milyon dolara Brezilya’dan ret

G-7’nin Amazon yangınlarıyla mücadele için önerdiği 22 milyon dolara Brezilya’dan ret
27.08.2019
0
A+
A-
Amazon

G-7’yi oluşturan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, Japonya ve İtalya, Güney Amerika’daki Amazon yağmur ormanlarında devam eden yangınların kontrol altına alınması için Brezilya’ya 22 milyon dolarlık yardım sağlama kararı aldı. Ancak Brezilya hükümeti bir gerekçe göstermeden bu yardımı reddetti.

G-7 ülkelerinin milli gelirlerinin toplamı, 2018’de 34 trilyon dolar ile küresel ekonominin yüzde 39’unu oluşturuyordu.

G-7 liderler zirvesine ev sahipliği yapan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, büyük kısmı Brezilya sınırları içerisinde olan Amazon ormanları için küresel bir ittifak kurulması gerektiğini ifade etti.

Brezilya’dan yardımın reddedilmesiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Fransa’nın yaklaşımına tepki göstererek “Bize sanki bir sömürge ülkesiymişiz gibi davranmaya çalışıyorlar” dedi.

G-7 ülkelerinin 22 milyon dolarlık yardım fonunun, yangınları kontrol altına alma çalışmalarının masrafları için kullanılması öngörülüyor. Öncelikli harcama alanı ise yangın söndürme uçaklarının masraflarının karşılanması olarak belirlenmiş durumda.

Macron ayrıca Fransa ordusunun da bölgedeki çalışmalara destek olabileceğini ifade etti.

Amazon

Ancak Bolsonaro Brezilya’nın egemenliğine herkesin saygı duyması gerektiğini vurgulayarak Macron’u eleştirdi ve Twitter mesajında, Kolombiya Devlet Başkanı ile görüşerek Amazon ormanlarına ev sahipliği yapan ülkelerin ortak bir girişim başlatması yönünde çalışmalar yürüttüklerini duyurdu.

Bolsonaro’nun bu açıklamalarına karşın Brezilya Çevre Bakanı Rocardi Salles, G-7 ülkelerinin yardım önerisini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Macron, Amazon yangınları için ‘evimiz yanıyor’ demiş ve durumun uluslararası bir kriz olduğunu savunmuştu.

Eylül ayında düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda da Amazonların yeniden ormanlandırılması projeleri gündemde olacak.

Bu yılın başından bu yana Brezilya’da büyük bölümü Amazon bölgesinde olmak üzere 75 bini aşkın yangın çıktı.

Brezilya hükümetini yangınlara müdahalede geç kalmakla suçlayan çevreci kuruluşlar, Devlet Başkanı Bolsonaro’nun çevre politikalarının da ormansızlaşmayı özendirdiğini belirtiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.