kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5889
EURO
34,8006
STERLIN
40,6560
BITCOIN
$64.732
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Yunanistan’dan Türkiye’ye Kıbrıs yaptırımı girişimi

Yunanistan’dan Türkiye’ye Kıbrıs yaptırımı girişimi
17.06.2019
0
A+
A-

Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs’ta doğalgaz arama faaliyetlerine devam etmesi halinde Ankara’ya karşı “gerekli önlemlerin alınması için” diğer AB üyelerini harekete geçmeye çağıracağını açıkladı.

Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz’de uzun süredir gerginliğe neden olan doğalgaz arama faaliyetleri ile ilgili olarak Avrupa Birliği’ni (AB) Ankara’ya karşı harekete geçirmeye hazırlanıyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerine devam etmesi halinde AB’nin Ankara’ya yaptırımlar uygulayabileceğini söyledi. Tsipras konunun önümüzdeki hafta yapılacak olan AB Zirvesi’nde masaya yatırılarak, ilgili kararların bu toplantıda alınabileceğini belirtti. AB liderleri Kıbrıs’a destek açıklamıştı Geçen hafta Malta’da düzenlenen ve Güney Avrupa ülkelerinin liderlerini bir araya getiren AB Zirvesi’ndeki ortak bildiride Kıbrıs Cumhuriyeti’ne destek açıklaması Türk Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisine neden olmuştu. Zirveye katılan Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin ada açıklarındaki hidrokarbon arama faaliyetlerine tepki göstererek, “Türkiye, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde sürdürdüğü yasa dışı faaliyetleri sonlandırmalı” ifadelerini kullanmıştı. Macron, AB’nin de bu konuda hiçbir zaafiyet göstermeyeceğini de sözlerine eklemişti. Zirvenin ardından yayınlanan Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Uluslararası hukuka aykırı ifadelerin reddedildiği” belirtilerek, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hem kendi kıta sahanlığındaki haklarını, hem de Kıbrıs Türklerinin Ada’nın hidrokarbon kaynakları üzerindeki eşit haklarını” korumaya kararlı olduğu vurgulanmıştı. Akdeniz’in doğusunda süregelen doğalgaz gerginliği Kıbrıs’ın çevresinde hem Rum hem de Türk tarafınca gerçekleştirilen doğalgaz arama faaliyetleri uzun süredir bölgede gerginliğe neden oluyor. Rum yönetimi 2011 yılında hidrokarbon arama çalışmaları için adanın güneyinde 13 parsel ilan etmişti. Rumların bu hamlesine karşılık Kuzey Kıbrıs da Ankara ile anlaşarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğal gaz arama yetkisi vermişti. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilan ettiği parsellerden bazıları; Kuzey Kıbrıs’ın TPAO’ya ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor. Ancak taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde yapılan arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı gerçekleştirildikleri gerekçesiyle karşı çıkıyor. AB ülkelerinin ikazlarına rağmen Türkiye’ye ait sondaj ve araştırma gemileri de Kıbrıs’taki Türk yönetiminin ruhsat verdiği alanlarda doğalgaz arama faaliyetlerine başlamış bulunuyor. Diğer yandan Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis de önümüzdeki iki yıl içerisinde ada açıklarındaki sekiz ayrı bölgede sondaj gerçekleştireceklerini açıklamıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.