kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3752
EURO
35,0539
STERLIN
41,0149
BITCOIN
$70.085
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Kuzey İrlanda’da gazeteci öldürüldü

Kuzey İrlanda’da gazeteci öldürüldü
19.04.2019
0
A+
A-

Kuzey İrlanda’da ayrılıkçı grupların gösterileri sırasında bir gazeteci vuruldu. Polis cinayeti “terör” kapsamında soruşturma kararı aldı.İrlandalı Katoliklerin İngiliz egemenliğine karşı isyan ettiği 1916 Paskalya Ayaklanması’nın yıl dönümü kapsamında Kuzey İrlanda’nın Londonderry kentinde düzenlenen gösterilere şiddet karıştı.

18 Nisan akşamında gösterileri takip eden gazeteci Lyra McKee vurularak hayatını kaybetti. Polis bu sabah Twitter üzerinden yayınladığı açıklamada cinayet soruşturmasının terör kapsamında inceleneceğini duyurdu. Polis saldırının arkasında Yeni IRA’nin olduğundan şüphelenildiğini açıkladı. 29 yaşındaki gazeteci McKee Kuzey İrlanda’daki protestoları uzun süredir takip eden bir isimdi. “Barış sürecine saldırı” Ayrılıkçı Katolikleri temsil eden Sinn Fein’in Kuzey İrlanda lideri Michelle O’Neill ve İngiltere ile birlik yanlısı Protestanları temsil eden Demokratik Birlik Partisi (DUP) lideri Arlene Foster yaptıkları açıklamalarla kadın gazeteciye saldırıyı kınadı. Foster, “70, 80, 90’lı yıllarda sokaklarımıza silahları getirenler yanlış yaptılar.

2019’da da bunu yapanlar yanlış yapıyor” dedi. O’Neill de yaptığı açıklamada “Bu birliğimize yönelik bir saldırıdır. Bu hem barış sürecine hem de Hayırlı Cuma Anlaşması’na aykırı” ifadelerini kullandı. Kuzey İrlanda, 1960’lı yıllardan itibaren on yıllarca Katolik ayrılıkçılar ile birlik yanlısı Protestanlar arasında çatışmalara ve terör olaylarına sahne oldu. 1998’de imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması ile Kuzey İrlanda’da çatışan tarafların ortaklığına dayalı bir bölgesel yönetim kurulması kararlaştılrıldı. Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması sonrasında İrlanda Cumhuriyeti AB sınırları içinde kalmaya devam edecek. İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında sınır kontrollerine geçilmesiyle yeni bir şiddet dalgasının başlayabileceğinden endişe ediliyor. Paramiliter eylemler Bu yılın başından itibaren Londonderry kentinde çok sayıda bombalı saldırı düzenlendi. Ancak patlamalarda ölen ya da yaralanan olmadı. 85 bin nüfuslu Londonderry, İrlanda sınırında yer alıyor ve halkın büyük bölümü Katoliklerden oluşluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.