kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3638
EURO
35,0383
STERLIN
41,0248
BITCOIN
$70.831
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Yunan parlamentosu, Makedonya isim anlaşmasını onayladı

Yunan parlamentosu, Makedonya isim anlaşmasını onayladı
25.01.2019
0
A+
A-

Makedonya’nın NATO ve AB üyesi olmasının yolunu açacak Atina ile Üsküp arasındaki isim anlaşması, Yunan milliyetçilerinin protestolarına rağmen parlamentodan onay aldı.

Yunan parlamentosu, Makedonya ile yaklaşık 28 yıldır devam eden isim sorununun çözümüne yönelik varılan anlaşmayı onayladı.

Komşu ülkenin isminin ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ olarak değiştirilmesini öngören ‘Prespa Anlaşması’, Yunan Meclisi Genel Kurulu’nda görüşüldü.

Dün gece boyu devam eden hararetli tartışmaların ardından bugün kavga gürültünün karıştığı oylamada toplam 300 milletvekilinden 153’ü lehte oy kullandı. 146 milletvekili ‘hayır’ derlen 1 milletvekili çekimser kaldı.

Anlaşma, iktidardaki SYRIZA’nın 145 milletvekilinin tamamının yanısıra diğer partilerden 8 milletvekilinin desteğiyle meclisten geçti.

‘MİLLİYETÇİLİĞE KARŞI’

Anlaşmayı geçen yıl Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile birlikte kotarmış olan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, onay için gereken parlamento çoğunluğunu bağımsız vekiller ve muhalefet vekillerinin oylarıyla tutturdu.

Bu süreçte en çok çaba harcayan ve yorulan isim olan Çipras, sonucu sosyal medya hesabından “Bugün Balkanlar için yeni bir sayfa yazıyoruz. Milliyetçilikten kaynaklanan nefret ve çatışma yerini dostluk, barış ve işbirliğine bırakıyor” diye kutladı. AB yanlısı Zaev de Yunan parlamentosunu kutlayan mesaj paylaştı.

‘MISSION IMPOSSIBLE’

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da “Hayal güçleri vardı, risk aldılar, daha büyük iyi için kendi çıkarlarını feda etmeye hazırdılar. İmkansız görev başarıldı” sözleriyle tebrik etti.

Böylece Yunanistan’ın kuzeydeki bölgesi Makedonya’dan farklı olarak, komşu ülke, ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ adını alacak. Üsküp’ün bu ödününe rağmen, “Büyük İskender’in mirası Makedonya elimizden alınıyor” iddiasıyla Yunan milliyetçileri aylardır protesto düzenliyor.

Protestolara ana muhalefetteki Yeni Demokrasi (ND) ve Makedonya sorunu nedeniyle hükümetten ayrılan Bağımsız Yunanlar (ANEL) üyesi birçok isim de destek veriyor. Öyle ki, eski Başbakan Antonis Samaras, neo Nazi çizgideki Altın Şafak üyeleri ile birlikte protestolarda yer aldı.

ÇİPRAS ANLAŞMA YÜZÜNDEN SEÇİMLERİ KAYBEDEBİLİR

Anketlerin Yunan halkının çoğunluğunun anlaşmaya karşı olduğunu göstermesi, ekimdeki genel seçimler öncesi Çipras için iyi haber değil. Anketlerde Çipras’ın Syriza’sı sağcı ND’nin tam 12 puan gerisinde gözüküyor.

Anlaşmanın Makedonya’nın ardından Yunanistan tarafından da onaylanmasıyla iki ülke de sorumluluklarını yerine getirmiş oldu.

Makedonya’nın ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ ismi ile resmi olarak NATO’nun 30. üyesi olması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.