kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3416
EURO
35,1000
STERLIN
40,9620
BITCOIN
$70.879
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

“Dünya ‘yeni bir tufan’ için su biriktiriyor”

“Dünya ‘yeni bir tufan’ için su biriktiriyor”
07.12.2018
0
A+
A-

ABD’nin Missouri eyaletindeki Washington Üniversitesi’nden bir grup bilimci, yaptığı araştırmanın sonucunda Dünya’nın en derin noktası olarak bilinen Mariana Çukuru’nun bir tür su tahliye deliği olarak çalıştığını ve miktarı kilometreküplerle ifade edilen su yuttuğunu anlayınca şoka uğradı.

Araştırma ekibinin başındaki Chen Cai, Pasifik Plaka ile Mariana Plakası’nın çarpışması sonucunda oluşan çukurun su yuttuğunu daha önce de bilindiğini, bilinmeyen şeyinse dünyanın derinliklerine giden suyun miktarı olduğunu belirtti.

Araştırmanın sonucunu Nature dergisinde yayınlayan Cai ve ekibi, makalede dünyanın derinliklerine akan su miktarının tahmin edilebilenin 4.3 katı olduğunu vurguladı. Live Science portalına konuşan Cai, sadece Mariana Çukuru’nun tahliye boşluğundan her 1 milyon yılda 3 milyar teragram (3 kilometreküp) okyanus suyu tahliye olduğunu, dünyanın derinliklerine su sızdıran bu türden birkaç yer daha olabileceğini söyledi.

Peki tüm bu sular nereye akıyor? Uzmanlar, bu tür tahliye çukurlarından akan suların yeraltı okyanusları beslediğini düşünüyor. Kısa bir süre önce Washington Üniversitesi’nden Prof. Michael Wysession ve San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan öğrencisi Jesse Lawrence, sismik hareketleri ile ilgili gözlemleri sonucunda yeraltı okyanusların olduğunu açıklamıştı.

Depremlerin yol açtığı sismik dalgaların kaydedildiği 600 bin sismogramı inceleyen uzmanlar, Avrasya kıtasının doğu kısmı ve Kuzey Amerika dâhil olmak üzere dünyanın en az 2 yerinde muazzam büyüklükte su depolarının olduğunu tespit etti.

İncelenen derinliklerin 3 boyutlu modelini çıkaran bilimciler, orada biriken su miktarının Kuzey Buz Okyanusu’nu doldurabilecek kadar olduğunu savundu. Bu buluş, dünyanın derinliklerinde biriken suların zaman zaman yeryüzüne çıkarak kutsal kitaplarda tasvir edilen tufan gibi doğal felaketlere yol açıp açmayacağı sorusunu akıllara getirdi.

Çoğu bilim insanı, anakaradaki batık izlerinden yola çıkarak tufan felaketinin gerçekten de yaşandığına inanıyor, dünyanın derinliklerindeki suyun varlığı ise tufanın tekrar edebileceği düşüncesini akla getiriyor. Prof. Wysession, yer kabuğu ile çekirdek arasında yer alan mantonun şimdiye kadar araştırılmayan kısımlarında da su olabileceğini ve bu suyun miktarının, şu ana yer yüzünde olan tüm okyanusların suyunun 5 katı olabileceğini belirtiyor.

Diğer yandan Mariana Çukuru gibi ‘tahliye boşluklarının’ sayesinde küresel ısınma sonucunda Antarktika ve Grönland bölgesinde eriyen buzulların oluşturduğu suların bir kısmı da dünyanın derinliklerine aktığı ve bu nedenle okyanus seviyesinin o kadar hızlı yükselmediği kaydediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.