kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2143
EURO
35,1211
STERLIN
40,9285
BITCOIN
$65.778
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
20°C
LONDRA
20°C
Hafif yağmur
Cuma Kapalı
19°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Fransa emeklilik yasasına karşı bugün de grevde

Fransa emeklilik yasasına karşı bugün de grevde
13.04.2023
0
A+
A-

Haftalardır emeklilik reformuna karşı grev ve gösteriler organize edilen Fransa’da, Anayasa Konseyi’nin yarın açıklayacağı karardan önce Fransızlar bugün 12. kez greve gidiyor.

Fransızlar emeklilik yaşını yükseltecek yasaya karşı bugün 12. kez ülke çapında greve giderken, sendikalar işçilere iş bırakma ve gösterilere katılmaları çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin emeklilik yaşını iki yıl artırarak 64’e çıkarma planı işçilerden ve işçi sendikalarından büyük tepki toplarken, sonuncusu bugün olmak üzere ülke genelinde yaygın grevleri beraberinde getirdi.

Parlamento tarafından kabul edilen ancak henüz yürürlüğe girmeyen yasa, Anayasa Konseyi tarafından incelenecek. Sendikalar olayların yatışması için Macron’a yasayı geri çekmesi ya da durdurması çağrısında bulunuyor.

FRANSIZLAR YASAYA KARŞI

Yakın zamanda düzenlenen anketler toplumun büyük bir kısmının, emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı olduğunu gösterirken; bugün tren seferlerini aksatması beklenen grev kapsamında rafineri işçileri, çöp toplayıcılar ve öğretmenler de eyleme katılabilir.

Yasaya karşı yapılan grevler sanayi sektöründe son zamanlarda hız kesmiş ve düzenlenen gösterilere, önceki aylarda milyonlarca kişiyi sokağa toplayan tarihi büyüklükteki protestolardan daha az sayıda kişi katılmıştı.

Bugün düzenlenen grev, Anayasa Konseyi’nin yasanın meşruiyetine yönelik yarın açıklayacağı karardan hemen önce düzenlenmesi sebebiyle önem taşıyor.

Konsey yasaya yeşil ışık yaktığı takdirde, hükümet yasayı yayımlayarak yürürlüğe sokabilecek.

“ZENGİNLERİN VERGİSİ ARTIRILSIN”

Macron çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, Konsey’in kararından sonra diğer öneriler üzerinde çalışmaya başlamak için sendikalarla bir toplantı düzenleyeceğini söyledi.

Hollanda’ya yaptığı devlet ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Macron, “Ülke; ilerlemeye, çalışmaya ve bizi bekleyen zorluklarla yüzleşmeye devam etmeli” dedi.

Macron ve hükümeti, yasanın Fransa’nın emeklilik sisteminin çökmemesini sağlamak için gerekli olduğunu savunuyor. Sendikalar ise bunun zenginlerden daha fazla vergi almak veya emeklilik sisteminde daha derin değişiklikler yapmak da dahil olmak üzere başka yollarla yapılabileceğini söylüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.