kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
STERLIN
41,0455
BITCOIN
$70.963
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Almanya’da koalisyon anlaşması sağlandı

Almanya’da koalisyon anlaşması sağlandı
24.11.2021
0
A+
A-

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon anlaşmasını açıkladı. Müstakbel başbakan Olaf Scholz “Bizi ülkeyi daha iyi yapma arzusu birleştiriyor” dedi.

Almanya’da yeni koalisyon hükümetinin temelini oluşturan koalisyon anlaşması üzerinde mutabakata varıldı.SPD (Sosyal Demokrat Parti) liderliğinde 2005 yılından bu yana kurulan ilk koalisyon hükümeti için SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında, 26 Eylül’de yapılan seçimlerden iki ay sonra koalisyon kurulmuş oldu. Koalisyon anlaşmasını partiler kendi içlerinde de oylayacak.Koalisyon müzakerelerine 21 ana müzakere grubu ve 22 çalışma grubunda görev alan üç partiden 300’e yakın siyasetçi katıldı.

Bakanlıkların dağılımı

Çarşamba günü kamuya açıklanan 177 sayfalık “İlerleme için daha fazla cesaret. Özgürlük, adalet ve sürdürülebilirlik için ittifak” ismini taşıyan koalisyon anlaşmasına göre koalisyon hükümetinde ekonomi ve iklim koruma için Yeşiller’in yönetiminde bir süper bakanlık kurulacak. Ayrıca Yeşiller partisi başbakan yardımcı ve dışişleri, aile, çevre ve tüketiciyi koruma, gıda ve tarım bakanlıklarını üstlenecek.

Koalisyonun en küçük ortağı liberal FDP ise maliye, adalet, ulaştırma ve dijital işler ile eğitim ve araştırma bakanlıklarını alacak. SPD de, başbakanlık haricinde içişleri, çalışma ve sosyal güvenlik, savunma, sağlık, imar, ekonomik iş birliği ve kalkınma bakanlıklarını üstlenecek. Göçmenler ve Türkiye politikası ile bölümler

Yeni koalisyon hükümetinin izleyeceği Türkiye politikası ve göçmen siyaseti de koalisyon anlaşmasında temel hatlarıyla yer aldı. Buna göre cifte vatandaşlık konusunda kolaylık sağlanacak, Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaştırılacak, göçmenlere yönelik destek projeleri sürdürülecek, NSU kurbanları için dokümantasyon merkezi oluşturulacak, Türkiye önemli bir partner olarak kalacak, ancak Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik müzakereleri kapsamında yeni fasıllar açılmayacak ve kapanmayacak, AB-Türkiye Diyaloğu sürecek ve özellikle Türkiye’deki sivil toplum ve gençlik örgütleriyle iletişim geliştirilecek.

“Göz hizasında” bir koalisyon

Scholz koalisyon anlaşmasının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada SPD, Yeşiller ve FDP’nin “göz hizasında” yani eşit bir koalisyon kurmak istediklerini söyledi. “Bizi ülkeyi daha iyi yapma arzusu birleştiriyor” diyen Scholz, “Daha fazla atılım yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Scholz’ün bu açıklaması üç partinin asgari ortak paydada buluşmaktan ziyade, “etkisi büyük olacak bir siyaset” izleyeceğinin sinyali olarak değerlendiriliyor.

Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck de yaptığı açıklamada koalisyon anlaşmasını bir “cesaret ve güven belgesi” olarak niteledi. Habeck salgında dördüncü dalganın kontrol altında tutulması için de her şeyi yapacaklarını ifade etti.

Yeni hükümetin, Aralık ayının ikinci haftasında Olaf Scholz’un başbakanlığında görevi devaralması bekleniyor.

 

Haber:Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.