Avrupa’da son haftalarda çok sayıda mezbaha çalışanında koronavirüs saptanması, bu tesislerde üretilen etlerin güvenli olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA) araştırmasına göre, koronavirüsün gıda yoluyla bulaşabileceğine dair bir kanıt bulunmadı. Bu nedenle, çalışanları salgından etkilenen mezbahalardan gelen etlerin sağlık açısından sorun oluşturmayacağı açıklandı.
Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Wim van der Poel, sığır, domuz ve kümes hayvanlarının koronavirüse karşı duyarlı olmadığını belirterek, mezbahalardan gelen ürünlerin bu şekilde enfekte olma riskinin bulunmadığını söyledi.
Virüsün hayatta kalmak için canlı organizmaya ihtiyaç duyduğuna işaret eden van der Poel, çalışanlardan ete geçse bile, mezbahadan çıkıp mutfağa gelene kadarki süre içinde hayatta kalma şansının çok az olduğunu vurguladı.
Hollanda Gıda ve Tüketici Ürünü Güvenlik Kurumu (NVWA) sözcüsü de, Hollanda Televizyonu’na yaptığı açıklamada, etin, kesimhaneden tabağa gelmesi arasında en az birkaç gün bulunduğunu belirterek, bu sürede virüs kalsa bile pişirme sonunda kesinlikle öleceğini söyledi. Sözcü, “Sonuç olarak mezbahadan gelen etler, koronavirüs riski taşımıyor” dedi.
Hollanda, Almanya ve Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesindeki mezbaha çalışanlarında virüs tespit edilmiş, bazı tesisler hükümet kararıyla geçici olarak kapatılmıştı.