Freeman Fox and Partners’dan, bir süre önce vefat etmiş Dr. William Brown’un tasarladığı film, Harvey Binnie ve katılımıyla ve açılış konuşmasıyla Yunus Emre Merkezi’nde gerçekleşti. İlk Boğaz Köprüsü’nün hikâyesini anlatan film gösteriminde, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan ilk Boğaz Köprüsü’nün tarihi verilerle inşa süreci ve ticari, politik ve kültürel odakları ele alındı. Dr William Brown’un İngiltere’de benzer köprü zaferlerinin olması sebebiyle tarihte aynı zamanda “İngiltere’nin Boğaz Zaferi” olarak da bilinen girişim, belgeselde aslında Boğaz Köprüsü’nün İngiltere-Türkiye arası politik anlaşma süreçlerine de değinen bir belge niteliğinde oldu. Gösterimden sonra soru-cevap panelleriyle devam edecek. Istanbul’un kültürel dokusunun en önemli simgelerinden olan köprülerden ilkinin hikâyesi ve İstanbul odaklı bu gösterime katılımın yüksek olacağı bekleniyor.
Istanbul Boğazı’nın iki yakasını birleştirme fikrinin, mitleşmiş tarihsel dokusunu da ele alan belgeselde böyle bir köprüyü ilk gerçekleştirdiği iddia edilen MÖ 522-486 yılları arasında hüküm süren prens Kralı I. Darius’a değinen belgeselde, aslında bu iki yakanın tamamen birleşmesinin tarih boyunca hep güçlü bir özelliği olduğunun da altı çizildi. Boğaziçi Köprüsü’nün yanı sıra, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün de tasarımında büyük rol oynamış, İzmir Körfezi için planlanan köprünün de projelerine katkıda bulunmuş olan William Brown İngiltere’deki Severn Köprüsü’ndeki başarılı tasarımlara imza atmış. İlk Boğaz Köprüsü gündeminde de aslında Almanya ile görüşmeleri süren Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk köprü planlarında, son teknolojilerle donatılmış planıyla öne çıkan planlarıyla Brown ilk köprünün tasarımlarını devralmış.
13 Mayıs Cuma saat 18.30’da başlayan gösterim, ardından soru-cevap faslıyla ilerledi. Belgeselin en ilgi çeken kısmı olan Boğaz Köprüsü ve Politik Anlaşmalar bağlamında birçok katılımcı, belgeselin sunduğu objektif bakış açısını takdir ettiklerini beyan ettiler.