kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5200
EURO
34,7937
STERLIN
40,4573
BITCOIN
$66.432
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı az bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
10°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

“İlk Boğaz Köprüsünü Anma” gösterimi Londra’da gerçekleşti

Freeman Fox and Partners’dan, bir süre önce vefat etmiş Dr. William Brown’un tasarladığı film, Harvey Binnie ve katılımıyla ve açılış konuşmasıyla Yunus Emre Merkezi’nde gerçekleşti.

“İlk Boğaz Köprüsünü Anma” gösterimi Londra’da gerçekleşti
20.05.2016
0
A+
A-

 

DSC_1203

Freeman Fox and Partners’dan, bir süre önce vefat etmiş Dr. William Brown’un tasarladığı film, Harvey Binnie ve katılımıyla ve açılış konuşmasıyla Yunus Emre Merkezi’nde gerçekleşti. İlk Boğaz Köprüsü’nün hikâyesini anlatan film gösteriminde, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan ilk Boğaz Köprüsü’nün tarihi verilerle inşa süreci ve ticari, politik ve kültürel odakları ele alındı. Dr William Brown’un İngiltere’de benzer köprü zaferlerinin olması sebebiyle tarihte aynı zamanda “İngiltere’nin Boğaz Zaferi” olarak da bilinen girişim, belgeselde aslında Boğaz Köprüsü’nün İngiltere-Türkiye arası politik anlaşma süreçlerine de değinen bir belge niteliğinde oldu. Gösterimden sonra soru-cevap panelleriyle devam edecek. Istanbul’un kültürel dokusunun en önemli simgelerinden olan köprülerden ilkinin hikâyesi ve İstanbul odaklı bu gösterime katılımın yüksek olacağı bekleniyor.

DSC_1201

Istanbul Boğazı’nın iki yakasını birleştirme fikrinin, mitleşmiş tarihsel dokusunu da ele alan belgeselde böyle bir köprüyü ilk gerçekleştirdiği iddia edilen MÖ 522-486 yılları arasında hüküm süren prens Kralı I. Darius’a değinen belgeselde, aslında bu iki yakanın tamamen birleşmesinin tarih boyunca hep güçlü bir özelliği olduğunun da altı çizildi. Boğaziçi Köprüsü’nün yanı sıra, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün de tasarımında büyük rol oynamış, İzmir Körfezi için planlanan köprünün de projelerine katkıda bulunmuş olan William Brown İngiltere’deki Severn Köprüsü’ndeki başarılı tasarımlara imza atmış. İlk Boğaz Köprüsü gündeminde de aslında Almanya ile görüşmeleri süren Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk köprü planlarında, son teknolojilerle donatılmış planıyla öne çıkan planlarıyla Brown ilk köprünün tasarımlarını devralmış.

13 Mayıs Cuma saat 18.30’da başlayan gösterim, ardından soru-cevap faslıyla ilerledi. Belgeselin en ilgi çeken kısmı olan Boğaz Köprüsü ve Politik Anlaşmalar bağlamında birçok katılımcı, belgeselin sunduğu objektif bakış açısını takdir ettiklerini beyan ettiler.

DSC_1205

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.