kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.781
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Pazar Parçalı az bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

Taşkafa: İstanbul sokak köpeklerinin bir hikayesi

Taşkafa: İstanbul sokak köpeklerinin bir hikayesi
11.05.2016
0
A+
A-

taskafa

Taşkafa: İstanbul sokak köpeklerinin bir hikayesi

Osmanlı dönemlerinden beri hangi politikayla yıkılmaya çalışırsa çalışılsın, her zaman baki kalan bir dostluk bu. İstanbul sokakları ve o sokakların ufak sakinleri hayvan dostlarımız. Başarılı yönetmen Andrea Zimmerman imzası taşıyan ve İstanbul sokaklarında kedi ve köpeklerin insanlarla olan iletişimini konu alan belgesel, geçtiğimiz hafta PictureHouse Central’da izleyicisi ile buluştu.

İstanbul´un sokak köpekleri ve şehrin köpeklerle bağı aracılığıyla hafıza ve aidiyet biçimlerini ele alan bir makale-belgesel tadında olan film, İktidar sahiplerinin neredeyse 400 yıldır dönem dönem gündeme gelen yok etme girişimlerine rağmen, sokak köpekleri semt sakinlerinin ısrarlı ve süregelen savunusuyla bir arada var olma ve bakılma haklarını konu alıyor. Taşkafa, sokak köpeklerinin tarih boyunca süregelen hikayesini öykücü, yazar, eleştirmen John Berger´in eşsiz metinleri ve sesiyle anlatarak kamu ve iktidar arasındaki ilişkiyi, alan, kimlik ve aidiyet, kültürel ezber kavramlarını araştırırken tek yönlü bakışa karşı duran bir film olmakla beraber, aynı zamanda insanın yüzünde hüzünlü bir tebessüm bırakıyor.

Geçtiğimiz senelerde İstanbul Film Festivali’nin gözde filmlerinden olan Taşkafa, Galata’nın köpek lideri Taşkafa’nın mahalle hayvanları ve sakinleriyle arasında geçen ilişkiler anlatılıyor. Sokak sakinleri ile röportajlarla ilerleyen belgeselde, İstanbul sokaklarından neredeyse her kesimden insanın bir dokunuşunu, fikrini görebiliyorsunuz. Her şeyleri farklı olsa da bu insanların, dedikleri tek bir ortak nokta var “Ben insanlara değil, hayvanlara güveniyorum”.

Kentselleşmenin getirdiği bir olumsuz değişim olarak, birçok Galata sakini köpeklerin zehirlenmesi, bölgenin hayvanlardan arındırılması ve “robotik” bir yaşam biçiminin benimsettirilmesinden şikayetçi olurken, sokakların sahipleri ufak dostlarımız ne olursa olsun imzalarını bırakmaya devam ediyor.

IMG_2920

Film gösteriminden sonra soru-cevap paneline katılan yönetmen Andrea Zimmerman, özellikle Gezi Parkı döneminde hayvanlar ve insanlar arasındaki ilişkiden çok etkilendiğini, İstanbul sokak hayvanlarının da o dönemin politik gündeminin bir parçası olduğunu söyledi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.