Airbus‘ın yüzde yüz iştiraki olan Airbus UpNext, A350-1000 test uçağında yerde- havada yeni pilot asistan teknolojilerini test etmeye başladı.
Seyir sırasında acil durumlarda otomatik olarak rota değiştirme, otomatik iniş ve taksi asistansindan oluşan ve DragonFly olarak bilinen teknolojiler, daha güvenli ve verimli operasyonları desteklemek için otonom uçuş sistemlerini araştırmanın fizibilitesini ve uygunluğunu değerlendirmeyi amaçlıyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Airbus UpNextDragonFly Program Baskani Isabelle Lacaze, şunları söylüyor:
“Bu testler, operasyonlarımızı daha da geliştirmek ve güvenliği iyileştirmek için metodik teknoloji araştırmasındaki adımlardan yalnızca birkaçı. Biyomimikriden esinlenilerek test edilen sistemler, tıpkı yusufçukların yer işaretlerini tanıma yeteneğine sahip olması gibi, bir uçağın çevresini otonom bir şekilde görmesini ve güvenli bir şekilde manevra yapmasını sağlayan arazi özelliklerini belirlemek üzere tasarlandı.”
Test süresince bu teknolojiler; uçuş, iniş ve taksi operasyonları sırasında, bir mürettebat üyesinin etkisiz hale gelmesi durumunu simule ederek pilotları asiste edebildi. Uçuş koridorları, arazi ve hava koşulları gibi dış faktörleri dikkate alan uçak, yeni bir uçuş rotası oluşturabildi ve hem Hava Trafik Kontrolü (ATC) hem de havayolu Operasyon Kontrol Merkezi ile iletişim kurabildi.
Airbus UpNext, Toulouse-Blagnac Havalimanı’nda gerçek zamanlı koşullarda test edilen taksi yardımı özelliklerini de araştırdı. Teknoloji, engellere tepki olarak mürettebata sesli uyarılar göndermenin yanı sıra destekli hız kontrolü ve özel bir havaalanı haritası kullanarak pistte rehberlik sağlıyor.
Bu yeteneklere ek olarak Airbus UpNext, iniş ve taksi yardımını geliştirmek için yeni nesil bilgisayar görüşü tabanlı algoritmaları hazırlamak için bir proje başlatıyor.
Testler, Airbus’ın yan kuruluşları ile Cobham, Collins Aerospace, Honeywell, Onera ve Thales gibi ortaklarla yapılan işbirliği ile gerçekleştirildi. DragonFly; Fransız Teşvik planının bir parçası olarak, Fransız Sivil Havacılık Otoritesi (DGAC) tarafından kısmen finanse edildi.