kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,0200
EURO
36,7656
STERLIN
44,4477
BITCOIN
$104.284
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Perşembe Hafif yağmur
9°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Pazar az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C

Dünya tarihinin en eski kalbi bulundu

Dünya tarihinin en eski kalbi bulundu
21.09.2022
0
A+
A-

Dünyanın en eski kalp fosili bulundu. 380 milyon yıllık fosil, insanlar da dahil olmak üzere omurgalı hayvanlarda bulunan organın evrimine dair önemli veriler sunabilir.

En eski kalp fosili bulundu. Araştırmacılar, tarih öncesi balığın içinde korunmuş 380 milyon yıllık kan pompalayan organın, insanlar dahil olmak üzere tüm omurgalı hayvanların evrimleşme sürecine önemli bir ışık tutacağını tahmin ediyor.

Yeni keşfedilen kalp, artık soyu tükenmiş Gogo olarak bilinen bir balığa aitti. Science dergisinde yayınlanan keşif Batı Avustralya’da yapıldı. Perth’deki Curtin Üniversitesi’nden baş bilim insanı Profesör Kate Trinajstic, BBC News’e kendisinin ve meslektaşlarının hayatlarının en büyük keşfini yaptıklarını fark ettikleri anı anlattı.

“Bilgisayarın etrafında toplandık, bir kalbimiz olduğunu fark ettik ve buna inanamadık! İnanılmaz derecede heyecan verici bir andı.”

Bilindiği gibi bu tür araştırmalarda fosile dönüşen kısımlar genellikle yumuşak dokulardan ziyade kemiklerdir. Ancak Gogo kaya oluşumu olarak bilinen Kimberley’deki bu konumda yer alan minerallerin, karaciğer, mide, bağırsak ve kalp de dahil olmak üzere balığın iç organlarının çoğunu koruduğu tespit edildi. İnsan evriminde de bu buluşun çok önemli bir an olduğunu ifade eden Trinajstic şöyle devam etti:

“Çok erken evrimleştiğimiz vücut planını gösteriyor ve bunu ilk kez bu fosillerde görüyoruz.” Adelaide’deki Flinders Üniversitesi’nden proje üzerine çalışan Prof. John Long, bulguyu “akıllara durgunluk veren, ağzı açık bırakan bir keşif” olarak nitelendirdi.

En Eski Kalp Fosili Beklenenden Daha Karmaşık Bir Yapıya Sahip

Gogo balığı, placoderm (zırhlı balıklar) adı verilen bir tarih öncesi balık sınıfının ilkidir. Bunlar çeneleri ve dişleri olan ilk balık türüydü. Onlardan önce balıklar 30 santimden büyük değildi, ancak placodermler 9 metre uzunluğa kadar büyüyebiliyorlardı.

Placodermler, 60 milyon yıldır gezegenin baskın yaşam formuydu ve ilk dinozorların Dünya’da yürümesinden 100 milyon yıldan fazla süre önce yaşıyorlardı. Gogo balığı fosilinin taramaları, kalbinin bu ilkel balıklar için beklenenden daha karmaşık olduğunu gösterdi. Çünkü insan kalbine benzer yapıda, üst üste iki odacık vardı. Araştırmacılar bunun hayvanın kalbini daha verimli hale getirdiğini ve onu yavaş hareket eden bir balıktan hızlı hareket eden bir avcıya dönüştüren kritik adım olduğunu söylediler.

“Şimdiye kadar bu kadar yaşlı hayvanların yumuşak organları hakkında hiçbir şey bilmiyorduk.”

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.