Site icon Londra Gazete

Metaverse’ü tanıtan Facebook isim değişikliği yaptı, ‘Meta’ oldu

Facebook bir süredir konuşulan isim değişikliğini gerçekleştirdi ve dijital dünyadaki çoklu evreni yansıtma planıyla uyumlu olarak “Meta” adını aldı.

Yalnızca sosyal medya platformu olarak bilinmenin ötesinde sanal gerçeklik ve oyun alanlarında da atılım yapmaya hazırlanan şirket, bundan böyle Meta Platform adını taşıyacak. Alt şirketler Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformların ismi aynı kalırken, yalnızca ana şirketin ismi değişecek.

1 Aralık’tan itibaren borsada yeni ismiyle yer alacağını duyuran şirket, ayrıca Kalforniya’daki Menlo Park’ta yer alan merkezindeki Facebook’un simgesi olan yukarı kalkan baş parmağı işaretini mavi sonsuzluk şekliyle değiştirdi.

“Facebook her şeyi temsil edemiyor”

Şirketin kurucusu ve tepe yöneticisi Mark Zuckerberg isim değişikliğini duyurduğu canlı yayınlanan arttırılmış gerçeklik konferansında yeni ismin yalnızca sosyal medya ile anılmak yerine “metaverse” yani “gerçeğe yakın sanal dünya” amacını yansıttığını belirtti.

Zuckerberg Facebook ismine atıfta bulunarak, “Şu anda markamız ürünümüzle iç içe. O nedenle yaptığımız ve yapacağımız her şeyi temsil etmesi mümkün değil” dedi.

Şirketin artırılmış ve sanal gerçeklik üzerine yoğun yatırım yaptığını vurgulayan Zuckerberg, “Zaman içinde umarım, bir çoklu evren şirketi olarak görülürüz. ben çalışmalarımızı ve kimliğimizi geliştirmekte olduklarımız üzerine dayandırmak istiyorum” diye konuştu.

Zuckerberg değişimin farklı uygulama ve teknolojileri yeni marka altında toplayacağının, ancak kurumsal yapısını değiştirmeyeceğinin altını çizdi.

Facebook’un borsadaki hissesi açıklamanın ardından yüzde 3,7 yükselerek 323,81 dolardan işlem gördü.

Zuckerberg: Metaverse ürettiğimiz her ürüne dokunacak

İnsanların metaverse’de hayal edebileceği her şeyi yapabileceğini aktaran Zuckerberg, “Bu gelecekte, işe gidip gelmeden ofise, arkadaşlarınızla bir konsere veya ebeveyninizin oturma odasına anında bir hologram olarak ışınlanabileceksiniz” ifadesini kullandı.

Zuckerberg, farklı bir yaklaşım benimsemeye çalıştıklarını, hizmetlerinin mümkün olduğu kadar çok insan tarafından erişilebilir olmasını istediklerini, bunun da daha az maliyetli hale getirmek için çalışmak anlamına geldiğini aktardı.

Mark Zuckerberg, “Umudumuz, önümüzdeki on yıl içinde metaverse milyarlarca insana ulaşması, yüz milyarlarca dolarlık dijital ticarete ev sahipliği yapması ve milyonlarca yaratıcı ve geliştiricinin işlerini desteklemesi.” değerlendirmesinde bulundu.

Facebook ağır eleştiri altında

İsim değişikliğinin son dönemde eski bir Facebook çalışanı tarafından şirketin karı güvenliğin önünde gördüğünü ve algoritmasının birçok ülkede ulusal ayaklanmaların ve şiddet olaylarının önünü açabilecek kadar bölücü ve kutuplaştırıcı görüşleri körüklediği eleştirisinin sonrasında gelmesi dikkat çekti.

Mark Zuckerberg eski Facebook çalışanı Frances Haugen’in Amerikan Kongresi’nde şirketi hedef alan ifadelerinin ardından iddiaları yalanlamış, söylenen ve yazılanların şirketi yansıtmadığını belirterek güvenlik, ruh ve akıl sağlığı gibi konuları çok ciddiye aldıklarını vurgulamıştı.

 

Kaynak: EuroNews

Exit mobile version