kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2834
EURO
34,7821
STERLIN
40,5589
BITCOIN
$64.220
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
19°C
LONDRA
19°C
Orta şiddetli yağmur
Salı Hafif yağmur
20°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Perşembe Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Londra’ya seramik Osmanlı çeşmeleri

Londra’ya seramik Osmanlı çeşmeleri
06.03.2014
0
A+
A-

Kiosk Exhibition_Zaha Hadid Architects web

Türk Seramik Tanıtım Grubu’nun İngiltere’nin saygın mimarlık dergisi ‘the Architects Journal’ (AJ) ile birlikte organize ettiği ‘Kiosk’ tasarım projesi sergisi başladı. ‘26 Store St, London WC1E 7BT’ adresinde bulunan The Building Centre binasında gerçekleşen sergide, geleneksel Osmanlı bahçe köşkü formundan esinlenerek tasarlanan çağdaş ‘kiosk’ tasarım konseptleri gösterime sunulacak. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek olan sergi hafta için 9:30 –6:00, Cumartesi günü 10:00–5:00 saatleri arasında gezilebilecek.

kiosk web 1

Londra 2012 Olimpiyatları tesislerinin mimarlarından Zaha Hadid Architects, AHMM, Eric Parry Architects, Studio Weave, Adam Architecture ve Hopkins Architects gibi ünlü İngiliz mimarlık firmaları tarafından tasarlanan kiosklar arasından seçilecek toplam 6 tasarım Londra’nın çeşitli bölgelerine kurulması için önerilecek. 14 Mart’a kadar açık tutulacak serginin katılımcılarına kiosk tasarımlarının Exhibition Road, Soho ve South Bank bölgelerinde nasıl görüneceğine ilişkin görüşleri de sorulacak.

Etkinliğe ilişkin bilgi veren The Architects’ Journal’ın editörlerinden Rory Olcayto, Türk seramiğinden yapılarak hazırlanan kiosk tasarımlarının Londra’nın kent mimarisine yakışacağını ve estetik bir görünüm katacağını belirtti. Türk Seramik Tanıtım Grubu Başkanı Bahadır Kayan ise düzenledikleri yarışma ile İngiliz mimarlık ofislerine ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi. İngiltere’nin 15 yıldan bu yana Türk banyo ve karo ürünlerinin en büyük üç ihracat pazarından biri olduğunu vurgulayan Kayan, Türkiye’nin mimari tarihinin bir parçası olan seramiği 21.yüzyılın Londra’sında da görmek istediklerini ifade etti.

ÇEŞMELER SOSYAL HAYATIN BİR PARÇASI

Sergide tasarımları yer alacak firmalardan Zaha Hadid Architects mimarlarından Saffet Kaya Bekiroglu da geleneksel Osmanlı çeşmelerinin zamanla bir buluşma noktası ve sosyal hayatın parçası haline geldiğini hatırlattı. Başta Londra olmak üzere Avrupa kentlerinde bilet, gazete ve sigara satışı yapılan stand ve tezgahları tanımlayan ‘Kiosk’ konsepti, 17 yüzyılda yaygınlaşan Osmanlı çeşmelerinden  esinlenerek tasarlanmış. Türk Seramik Tanıtım Grubu’nun organize ettiği sergiye katılan mimarlar, seçilecek çeşmelerin Londra Belediye Başkanı Boris Johnson tarafından kentin çeşitli noktalarına kurulmasını istiyor. Bazı gazeteler ise yılda 13 milyar dolayında plastik şişenin tüketildiği İngiltere genelinde yaygınlaştırılacak çeşmelerin, çevreye zararlı plastik atıkların sayısını da düşüreceğini savunuyor. 1859 yılında kurulan ‘The Metropolitan Drinking Fountain and Cattle Trough Association’ isimli birliğin verilerine göre başkent Londra’da 800 dolayında çeşme bulunuyor.

kisok web 2

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.